MERSİN (İHA) - İçel El Sanatları ve Eğitim Vakfı (İÇEV), Dünya Bankası'ndan aldığı hibe krediyle toplum önderleri yetiştirecek. Projenin mimarı İÇEV Başkanı Hilmi Dulkadir, kredi miktarının az ama projenin çok önemli olduğunu söyledi.
İÇEV Başkanı Hilmi Dulkadir, Dünya Bankası Türkiye Ofisi Küçük Hibeler Programı'na başvurdukları Toplum Önderleri Yetiştirme Projesi'nin (TÖYEP) kabul edildiğini bildirdi. Dünya Bankası'nın projeye 5 bin dolar vereceğini belirten Dulkadir, "Böylece güzel bir projeyi daha hayata geçireceğiz. Amacımız, özellikle göçle kente gelen yoksul kesimlere, toplum önderleri aracılığıyla 'Kentlilik bilinci' kazandırmak, sorunlarını seslendirme ve politik kararlar almalarını sağlayabilmek" dedi.
Dulkadir, Türkiye'nin doğu bölgelerinden Mersin'e göç edenlerin büyük çoğunluğunu, "Kentlilik bilinci, sosyal bilinç ve farkındalık" ile ilgili eğitim görmeyenlerin oluşturduğunu ifade etti. Hilmi Dulkadir, bu projeyle "Nasıl kentli vatandaş olunur? Vatandaşlık hakları ve sorumlulukları" gibi konularda bilgi sahibi toplum önderleri yetiştirerek, vatandaşların bilgilendirilmesini sağlamayı hedeflediklerini kaydetti. Projenin nasıl yürütüleceği konusunda da bilgi veren İÇEV Başkanı Dulkadir, TÖYEP çerçevesinde, Mersin Valiliği, Mersin Üniversitesi ve belediye yetkililerden oluşan bir heyetin, Mersin'in 25 değişik bölgesinden 25 kişi seçeceğini anlattı.
Dulkadir, "Seçilen 25 kişi, göçle gelen vatandaşlarımızı toplumun içine katmak için neler yapılabileceği konusunda fikirler geliştirmek üzere biraraya getirilecekler. Toplum önderi olarak eğitim alacak bu kişiler daha sonra bölgelerine dönerek, oradaki insanları sosyal katılımları hakkında bilgilendirecekler. Projenin ana amacı, toplum liderleri olarak hizmet edebilen katılımcıları, problem çözen olarak aktif hale getirmektir. Böylece nüfusun bilhassa fakir ve aşağı kesiminin problemlerini seslendirmek ve onların görüşlerinin politik ve programlı kararlar almasını sağlamak için yardımcı olmaktır" diye konuştu.