HABER

İdrara geç çıkma sağlığa zararlı

TRABZON (İHA) - Araba kullanımı sırasında uzun süre idrara çıkmamanın, olası kazalarda ölüm riskini artırdığı belirtildi.

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Fatih Çelik, dolu mesanenin herhangi bir trafik kazası anında karın içi zarların yırtılmasına neden olduğunu ve kazada oluşacak travmadan daha fazla etkileneceğini söyledi.

Yaz ayları ile birlikte seyahatlerin arttığını ve buna paralel olarak trafik kazalarında artış yaşandığına dikkat çeken Dr. Fatih Çelik, "Hayatı tehdit edici pek çok olayda hayati organlara veya onların kan dolaşımlarına zarar söz konusu olabilir. Ülkemizde yaz ayları ile birlikte seyahatler hem yurt içinde hem yurt dışında artmakta ve buna paralel kazalar da kendini göstermektedir. Bu kazalarda hem penetran (delici) hem de künt travma yaşanmaktadır. Tüm travma geçirenlerin yüzde 10'unda üriner sistem etkilenir. Mesane travması böbrek travmasından sonra ikinci en sık üriner sistem yaralanmasıdır" dedi.

Mesanenin karın içi organı olup karın zarı ile komşuluğu sayesinde bağırsaklarla ilişkili olduğunu anlatan Dr. Çelik, şöyle konuştu: "Ayrıca alt kısmı pelvis kemikleri ile korunmaktadır. Özellikle çocuklarda kemik gelişimi tamamlanmadığı için mesane erişkinlere göre daha korumasızdır. Zamanla kemik pelvis geliştikçe mesane özellikle boş iken travmalara karşı korunur hale gelir. Mesane yaralanmaları künt ve delici travmalar sonucunda oluşur. Hasara duyarlılık, mesanenin doluluğuna göre değişir. Boş mesane travmadan daha az etkilenir. Dolu mesane karın içi zarlarının yırtılmasına, boş mesane ise yırtılmamasına eğilimlidir. Kaza sonucu karın içi zarı yırtılırsa mesane içindeki idrar karın içine dolar ve karın zarları tarafından emilen idrar kana karışıp ani böbrek yetmezliği gibi problemlerin oluşumuna neden olmaktadır."
Dr. Fatih Çelik, trafik kazası sonrası oluşan mesane hasarının doğrudan kazaya etkisi veya dolaylı olarak kemer veya direksiyonla oluşabildiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı: "Künt travmalarda mesane yırtılması potansiyel olarak oldukça ciddi. Deselerasyon yaralanmaları genellikle hem mesane travmasına hem de pelvis kemiklerinin kırıklarına neden olur. Penetre travmalar silah, kesici-delici alet ve kırık kemik aracılığı ile oluşabilir. Trafik kazalarında mesanenin boş olması nispeten kazarın sonucunda bir hafifleme sebebi olabilir. Mesane travmasından şüphelenilen hastaların hikayesinde araç kazaları, deselerasyon hasarları, karına doğru yapılmış saldırı mevcuttur. Mesane travmaları geçmişte ölümcül olmasına rağmen erken klinik şüphe durumunda uygun ve güvenilir radyolojik çalışmalarla zamanında tanı konularak, uygun medikal ve cerrahi tedaviyle başarılı sonuçlar alınmaktadır."

En Çok Aranan Haberler