İSTANBUL (İHA) - İstanbul'u, dünya modasının eksenine oturtacak IF için geri sayım başladı. IF Konseyini oluşturan dernekler ve Türkiye'nin ünlü tasarımcıları, fuarın tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında, "güçbirliği" ve "dayanışma" mesajını verdiler. IF Konseyi, 25-27 Ağustos tarihleri arasında TÜYAP'ta gerçekleştirilecek olan fuarın tüm hazırlıklarını tamamladı.
Moda ve hazır giyimin devlerini aynı platformda buluşturacak olan 6. IF Uluslararası İstanbul Hazır Giyim Fuarı'nın tüm etkinlikleri belli oldu. Ceylan Inter-Continental Hotel'de düzenlenen basın toplantısında, IF Konseyi'ni oluşturan dernekler ve Türkiye'nin ünlü tasarımcıları, "güçbirliği" ve "dayanışma" mesajını verdiler.
Toplantının açılış konuşmasını yapan IF Konseyi Başkanı Cengiz Say, fuarın uluslararası ziyaretçi takvimine girmeyi başardığını belirterek, "Bu fuar, sektörümüzün birliktelik ve dayanışma alanıdır. Tekstil sektöründe yaşadığımız sorunlara rağmen, bu fuar için bütünleştik ve tüm Türkiye için örnek oluşturabilecek bir dayanışma sergiledik. IF'2005 için hedefimizi büyütmüştük. Hedefimize ulaştığımızın en büyük işareti, bu yıl katılımcı sayısının yüzde 20 oranında artmasıdır" dedi.
IF Konseyi'ne üye derneklerden Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Aynur Bektaş da, 2005 yılının tüm sektör için korkulan bir yıl olduğunu dile getirdi. Ancak Aynur Bektaş'a göre bu korkuyu aşmak için "markalaşma"nın sağlanması şart. Bektaş, "Bu fuar, markalarımızın yurtdışına açılmaları için çok iyi bir araçtır" dedi. Türkiye'de, İstanbul'dan sonra ikinci büyük moda merkezinin İzmir olacağını iddia eden Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Nedim Örün ise ; "Artık tasarım ve koleksiyona önem veriyoruz. Bu önem, Türkiye'nin ünlü tasarımcılarıyla işbirliğimizden anlaşılıyor. Pazarlama becerimizi de, bu tür dev organizasyonlar sayesinde geliştiriyoruz" diye konuştu. Toplantıda söz alan Tüm İçgiyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD) Başkanı Bahri Özdinç'in gündeminde ise Çin vardı. İç giyim sektöründe Çin'in yüzde 17'lik pazar payına değinen TİGSAD Başkanı Bahri Özdinç; "Türkiye yüzde 8'lik pazar payı ile dünya ikincisi konumunda. Ama artık kendi markalarımızı oluşturup dünya pazarına satmak istiyoruz. Türkiye, bir İtalya olabilir" diye konuştu.
Çorap Sanayicileri Derneği (ÇSD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Kıymaz'a göre ise, Türkiye dünyada ikinci büyük çorap üretim merkezi. Kıymaz, "Dünyadaki üç kişiden birini giydirecek kapasiteye ulaştık. Hedefimiz markalaşmak" dedi. Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği (KYSD) Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Sertkaya ise; "Yan sanayi olmadan tam sanayi olmaz" diyerek konfeksiyon sektörünün önemini vurguladı. Basın toplantısında 25 - 27 Ağustos 2005 tarihleri arasında yapılacak olan fuarın ev sahibi TÜYAP adına da Genel Müdür Yardımcısı Serdar Yalçın söz aldı. Yalçın fuarın altı yıl önce 10 bin metrekare ile başladığını, bugün 60 bin metrekare kapalı alana ulaştığını hatırlattı ve "Fuar, İstanbul'un tanıtımı için de önemli bir araç. Fuar yeterince olgunlaştı. Önümüzdeki yıldan itibaren yılda iki kez düzenlenmeye başlanacak" diye konuştu.