HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İleri yaşlarda cinsel problemler

Cinsel sorunlar, Türkiye'de özellikle orta yaş ve üzerindeki kadın ile erkeklerde daha çok görülüyor. Ancak cinsel problem yaşayanların sadece yüzde 12'si hekime başvuruyor.

İleri yaşlarda cinsel problemler

Acıbadem Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferruh Şimşek, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, cinsel sağlığın, herkes için çok önemli olan ancak bir aksaklık meydana geldiğinde önemsizmiş gibi gösterilen, ardına düşmekte zorlanılan ve çare aramak için yeterince cesaret gösterilmeyen bir konu olduğunu vurgulayarak, "Oysa çok az hastalık hem kadında hem de erkekte gerek fiziksel gerek ruhsal gerekse de sosyal sağlığı bu kadar etkileyip bozabilir" dedi.

"HASTALIĞIN BİLİNCİNDE OLMAYABİLİYOR"

Cinsel sorunların, orta yaş ve üzerindeki kadın ve erkeklerde daha çok gözlendiğini kaydeden Prof. Dr. Şimşek, "Bunda birçok etkenin varlığı tartışılmaz. Özellikle organik kökenli hastalıklarda cinsel sağlık daha çok etkileniyor. Cinsel sağlığı birebir etkileyen hastalıklardan olan tansiyon, diyabet ve kolesterol yüksekliği gibi hastalıklar, kronik depresyon gibi psikiyatrik rahatsızlıklar her zaman hastaların farkında oldukları sorunlar değiller. Birçok durumda hasta, cinsel problemle başvurup hastalığının bilincinde olmayabiliyor. Bu açıdan da cinsel problemler altta yatan nedenin ortaya konabilmesi açısından dikkatle değerlendirilmelidir" diye konuştu.

Prof. Dr. Ferruh Şimşek, insanların konuyla ilgili konuşmaktan çekinmesinin, hem onların cinsel sağlıklarını etkilediğini hem de doktorların işini zorlaştırdığını belirterek, "Hastaların yakınmalarını beyan etmeleri hem kendileri için hem de problemi halletmeye çalışan doktor ve araştırıcılar için hiç de kolay değil. Çünkü birçok kültürde bu konuların konuşulması kabul edilemez tabular arasında yer alıyor" dedi.

PERFORMANS AZALMASININ İLİŞKİYİ BOZACAĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

Cinselliğin erkekler için daha önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Şimşek, "Araştırmalara göre, 70'lli yaşlardan sonra bile erkeklerin yüzde 57'si cinselliği yaşamlarında çok önemli buluyorlar. Türk kadınları 60 yaştan sonra sadece yüzde 14 oranında cinsel yaşamı önemsiyorlar. Bu dramatik rakamlar, kadınların toplumda 50'li yaşlardan sonra neredeyse cinsellikten vazgeçtiğini ortaya koyuyor. Erkekler 40'lı yaşlardan sonra haftada birkaç kez ilişkiyi düşündükleri halde, bu oran kadınlarda sadece yüzde 23. Oysa derin bir çelişki olarak erkek ve kadınların yarısından çoğu cinsel performansları azaldığında partnerleri veya eşleri ile olan ilişkilerinin bozulacağını düşünüyorlar" diye konuştu.

Prof. Dr. Ferruh Şimşek, cinsel sorunların çözümünde toplumda sağlık kuruluşlarına başvurmada bir çekingenlik olduğunu ifade ederek,"Bunu yenmek için biz doktorlara da görev düşüyor. Cinselliğin ve aksaklıklarının önemsenmesi gerektiğini vurgulamamız gerekiyor" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler