ANKARA (İHA) - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabul edilişinin 54. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen sempozyum, Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Orkestrası'nın konseriyle başladı.
Sempozyumda bir konuşma yapan Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Christian Hoppe, insan hakları gününün dünyanın her yerinde kutlandığını ancak kutlanılan hakların dünyanın her yerinde verilmediğini söyledi. Hoppe, "Biz bu haklardan yararlandığımız için kendimizi şanslı addediyoruz" dedi. İnsan hakları gününün 58. Hükümet'in önemli reformları planladığı bir dönemde önem kazandığını kaydeden Hoppe, bu çerçevede Türkiye'de son 18 ay içinde yapılan kapsamlı reformların AB çevrelerinde oldukça olumlu karşılandığını ifade etti. Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın reformların öncelikle Türk halkı için yapıldığı yönündeki sözlerine katıldığını kaydeden Hoppe, 12 Aralık'taki Kopenhag Zirvesi'nden çıkacak kararın Türkiye ile AB arasındaki ilişkiyi nitelik olarak daha ileri götüreceğini söyledi. Hoppe, Başbakan Abdullah Gül ve 58. Hükümet üyelerini reformlar konusunda atılan adımlardan ötürü kutladı.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır da konuşmasında, Türkiye Cumhuriye Devleti'nin birçok uluslar arası sözleşmeyi imzaladığını, bazılarına da çekince koyduğunu hatırlatarak, mevzuatı bu çekincelerden arındırmak için çaba sarfettiklerini ifade etti. Sözlerini 'demokrasinin seçilmiş temsilcileri' hitabıyla sürdüne Yalçınbayır, demokrasi içinde zenginleşme, adalet ve kalkınmanın temel hedefleri olduğunu söyledi. Diğer Avrupa devletleriyle rekabet edebilmek için kapsamlı reformların sürdürüleceğini kaydeden Yalçınbayır, "Avrupa Birliği bizim kendilerine zenginlik katacağımız ve bizim de onlardan zenginlik kazanacağımız önemli bir değerdir. Türkiye 2023 yılında Avrupa'nın ilk 5 devleti arasında yer alacaktır" dedi. Halkın isteği doğrultusunda, hak ihlallerinin giderilmesi için gereken adımları atacaklarını belirten Yalçınbayır, "Halkımızın verdiği bu avansı kullanmak boynumuzun borcudur. Biz çoğunluğa sahibiz, halk bize bunu istediğimiz gibi kullanalım diye vermedi" diye konuştu. Yalçınbayır, insan haklarının geliştirilmesi için yürütülen çalışmaların Türk insanı için olduğunu, Kopenhag'da Türkiye'ye tarih verilmesinin motivasyon açısından önemli olduğunu ifade etti.