TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis'te Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini "fiilen" başlattı. Alınan bilgiye göre, Arınç, AKP Grup Başkanvekili İrfan Gündüz ve CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç ile bir araya gelerek, 16 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçim süreci ile ilgili görüş alışverişinde bulundu.
Buna göre, 25 Nisan Çarşamba saat 11.00'de TBMM Danışma Kurulu toplanarak, tur tarihlerini belirleyecek.
İki alternatif
Arınç, grup başkanvekillerine, seçim sürecinin "26 Nisan ya da 3 Mayıs" tarihlerinde başlamasını öngören iki alternatif sundu. İki alternatife göre de süreç, 15 Mayıs tarihinde sona erecek. İlk seçeneğe göre, ilk tur 26 Nisan, ikinci tur 1 Mayıs, üçüncü tur 8 Mayıs ve dördüncü tur 15 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek. İkinci seçenekte ise, ilk tur 3 Mayıs, ikinci tur 7 Mayıs, üçüncü tur 11 Mayıs ve son tur yine 15 Mayıs'ta gerçekleşecek.
"İtidalli" davranın
Arınç, grup başkanvekillerinden, partilerin bu süreçte "itidalli" davranmasını isterken, görüşmede bazı önlemler konusunda uzlaşma sağlandı. Buna göre, turların başlamasından cumhurbaşkanlığı seçimi sona erene kadar TBMM'de yasama çalışmaları yapılmayacak ve hiçbir sosyal etkinlik gerçekleştirilmeyecek.
"Provokatif" eylem önlemi
Cumhurbaşkanlığı seçimi gerçekleştirilirken TBMM Genel Kurulu'na, "herhangi bir provokatif eyleme" meydan vermemek için, ziyaretçi alınmayacak. Ancak partilere tanınan kontenjan doğrultusunda, belirli sayıda konuk, "dinleyici kartı" ile girebilecek.
Süreç nasıl işleyecek?
TBMM İçtüzüğü'ne göre, adaylık başvuruları, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin sona ereceği 16 Mayıstan bir ay önce, 16 Nisan Pazartesi günü başlayacak. 16 Nisan tarihinden 25 Nisan Çarşamba günü saat 24.00'e kadar cumhurbaşkanlığına aday olunabilecek veya aday gösterilebilecek. Kalan 20 gün içinde ise seçimler yapılacak.
TBMM Danışma Kurulu, Arınç başkanlığında toplanarak, seçim turlarının hangi günlerde yapılacağını belirleyecek. En az 3'er gün arayla yapılacak oylamaların ilk iki turunda, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun (367) oyu sağlanamazsa 3. tur oylamaya geçilecek ve 3. turda üye tam sayısının salt çoğunluğunu (276) sağlayan aday, cumhurbaşkanı seçilecek. Bu turda üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde, 3. turda en çok oyu alan iki aday arasında 4. tur yapılacak. Bu oylamada da cumhurbaşkanının seçilebilmesi için gerekli olan 276 oy sağlanamazsa TBMM seçimleri yenilenecek.
AA - ANKA