HABER

ILO'dan Türkiye'ye uyarı

Türkiye, İsviçre'nin Cenevre şehrindeki Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Aplikasyon Komitesi'nde, 87 Sayılı "Sendika Özgürlüğüne ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına" ilişkin sözleşmeyi ihlal ettiği gerekçesiyle görüşüldü.

Komite, hükümetten, çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri, sözleşmenin gereklerine göre yerine getirmesini istedi.

Alınan bilgiye göre, komitede hükümet adına söz alan Prof. Dr. Toker Dereli, sendikal mevzuatta yapılan değişikliklere değindi.

Dereli, bu çerçevede sendikaların zorunlu organlarına seçilmek için aranan 10 yıllık işçilik şartının kaldırıldığını, sözleşmeli personelin memur sendikalarına üyeliğinin önünün açıldığını ve çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerin üçlü diyalog çerçevesinde yapıldığını anlattı.

2821 Sayılı Sendikalar Yasası ile 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasası'nı değiştiren tasarı taslakları hazırlandığını aktaran Dereli, sosyal tarafların üzerinde uzlaşma sağladığı takdirde taslakların yasalaşacağını ifade etti.

Dereli, kamu işçilerinin örgütlenmeyle ilgili bir sıkıntının olmadığını da dile getirdi.

Türk-İş adına söz alan Dış İlişkiler Uzmanı Hakan Sükün ise sendikal mevzuatın dayanışma grevine, genel greve izin vermediğini ve başta bankacılık olmak üzere birçok sektörde grevin tamamen yasak olduğunu anlattı.

Anayasa'nın 90. maddesinde yapılan değişikliğe göre, ulusal mevzuat ile uluslararası sözleşmelerin çelişmesi durumunda, uluslararası sözleşmelerin dikkate alınacağını belirten Sükün, 2822 sayılı yasadaki grev kısıtlamalarının, Türkiye'nin onayladığı 87 ve 98 sayılı ILO sözleşmelerine aykırı olduğunu ifade etti.

Sendikal yasaları değiştiren tasarı taslağında da bankacılık sektöründe grev yasağının sürdürülmesinin öngörüldüğünü kaydeden Sükün, ILO Örgütlenme Özgürlüğü Komitesi'nin 1996'da yayımladığı raporda, temel hizmetlerde grev hakkının kısıtlanabileceğini belirttiğini, ancak rapora göre bankacılık sektörünün temel hizmet olmadığını anlattı.

DİSK Uzmanı Gaye Yılmaz ise sendika üyeliği için aranan noter şartı ile sendikaların toplu iş sözleşmesi yapabilmesi için aranan iş yeri ve iş kolu barajlarının sözleşmeye aykırı olduğunu dile getirdi.

Türkiye Kamu-Sen Dış İlişkiler Sekreteri Ahmet Demirci de birçok sendikacının sürgün ile karşılaştığını ifade etti. Kamu çalışanlarının grev ve toplu iş sözleşmesi hakkına sahip olmadığını belirten Demirci, sendikalara üyelik hakkı bulunmayan çok sayıda kamu çalışanı bulunduğuna dikkati çekti.

Komitede, işverenler adına da Prof. Dr. Tankut Centel söz aldı.

-Komitenin kararı-
87 Sayılı Sözleşmeyi ihlal gerekçesiyle Türkiye'nin durumunu 2 yıl aradan sonra bir kez daha görüşen komitede işçi grubu adına söz alan yabancı delegeler de sözleşmenin tam olarak uygulanması konusunda somut adım atılmasını istedi.

Aplikasyon Komitesi, sözleşmenin uygulanmasına ilişkin konuların yıllardır gündeme geldiğini belirterek, Hükümet'ten çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri, sözleşmenin gereklerine göre yerine getirmesini ve sendikal mevzuattaki değişiklik sürecinin hızlandırılmasını istedi.

AA

En Çok Aranan Haberler