Stephen Fottrell / Simon Austin
BBC Spor
1995'te İngiltere ile İrlanda arasında yapılan en son futbol maçı dostluk maçı olarak başlamış, kavgayla sonuçlanmıştı.
Dublin'deki bir stadyumda 15 Şubat'ta yapılan maçın ilk yarısında koltuklar sökülmüş, şişeler atılmış ve bazı İngiliz taraftarlar İrlanda polisiyle kıyasıya çatışmıştı.
David Kelly'nin 22. dakikada attığı gol ile İrlanda'nın öne geçmesi üzerine başlayan olayları Combat 18 adlı aşırı sağ örgütün organize ettiği ortaya çıkmıştı.
Hollandalı hakem Dick Jol maçı yarıda kesmek zorunda kalmış, futbolcular güvenlik güçleri eşliğinde soyunma odalarına götürülmüştü.
20 kişinin yaralandığı, 40 kişinin ise tutuklandığı bu maçtan tam 18 yıl sonra taraflar ilk kez bugün Londra'daki Wembley Stadyumu'nda yeniden karşı karşıya gelecek.
18 yıl önce o gün neler olduğunu tanıkları anlatıyor.
David Kelly (İrlanda'nın golünü atan futbolcu): Takımda olmak muhteşem bir duyguydu. Her iki takım da çok güçlüydü. İngiltere ve İrlanda'nın tarihsel arka planı da olaya ayrı bir hava katıyordu. Ama takımda siyasal durumla ilgili hiçbir şey konuşulmadı. Teknik direktör Jack Charlton sadece futbolla ilgiliydi. Otobüsle yaptığımız sokak turlarında müthiş destek görmüştük. Kimse sorun çıkmasını beklemiyordu.
Jack Charlton (İrlanda teknik direktörü): Oğlum maç için Liverpool'dan feribotla gelmişti. Feribottakiler onun kimliğini öğrenince sıkıntılı anlar yaşatmış, onu korkutmuş. Bir karşılaşma öncesinde böylesi olaylar normal değildi. Demek ki nahoş bir atmosfer vardı.
Gary Pallister (İngiltere eski savunma oyuncusu): İrlanda'da olup bitenlerin farkındaydık. Ortalık barut fıçısı gibiydi. Ama maçta birşey olmasını beklemiyor, olması durumunda da polisin ve güvenliğin olayları kontrol altında tutacağını düşünüyorduk. İrlanda'da kaldığımız süre boyunca herşey normaldi, hiçbir tacizle karşılaşmadık. Maç sırasında da herkes kendi performansına yoğunlaşmış, 'Euro '96' kadrosuna girmeye çalışıyordu. Teknik direktörümüz Terry Venables çok iyi bir koç, iyi bir taktikçiydi.
Emmet Malone (Irish Times gazetesi spor muhabiri): İki ülke ve iki takım arasındaki tarihsel ilişkileri, siyasi durumu, maça gelen taraftarın profillerini gözönüne alıp da olay çıkmayacağını düşünmek ahmaklık olurdu. İngiltere polisi maça gelen taraftarları incelemiş ve muhtemelen İrlanda polisine bilgi vermişti. Maç sırasında normal dostluk maçlarında görülenden çok daha fazla polis vardı.
Maç 18:15'te başladı. Gergin bir atmosfer vardı. Bazı İngiliz taraftarlar "IRA'ya teslim olmak yok!" diye slogan atıyordu.
Sahaya çok sayıda eşya atılıyordu. Şişeler, koltuklar, vs. Alt tarafta oturanlar atılan eşyalardan korunmaya çalışıyordu. İngiliz taraftarların olduğu bölümde çok sayıda polis yığılmıştı. Tam bir çatışma yaşanıyordu. İrlandalı taraftarlar korku içindeydi.
Bu sahneleri gören futbolcular da korkmuştu. İrlanda tarafına yakın oturan 100 kadar İngiliz taraftarın İrlanda takımının üzerine yürüyeceği söyleniyordu.
İrlanda 1-0 önce geçince atılan koltuklar yaklaşan belaya işaret ediyordu. Futbolcular soyunma odasına götürüldü. İrlanda polisinin olayları yatıştıracağı umuluyordu.
Polis soyunma odasına gidip olaylar hakkında futbolculara bilgi verdi ve böylesi bir ortama dönmek isteyip istemediklerini sordu. Bu daha fazla soruna yol açabilirdi.
Seyirciler sahaya iniyordu, bazıları kanlı bir halde. Bu görüntü bazı futbolculara Hillsborough felaketini hatırlatmıştı.
Maçı durdurduktan 12 dakika sonra hakem karşılaşmanın tatil edildiğini ilan etti.
Soyunma odasında şok yaşanıyordu. Maçın sona erdiği anonsundan sonra ise seyirciler stadyumu boşaltırken tünel bölümünde tam bir panik havası vardı.
Futbolcular sahadan ayrılıp otele döndüklerinde haberleri şok ve üzüntü içinde izlediler. Bazılarının "hayvansı" ve aptalca davranışı yüzünden maça son verilmesini hayal kırıklığı ve öfkeyle karşıladılar.
Seyircilerin yerleştirilme biçimi organizasyonun bozukluğuna işaret eidyordu. İngiliz taraftarların etrafı çevrilmemiş ve İrlandalı seyircilerin üst tarafına yerleştirilmişti.
O gün yaşanan olayları tanık olan herkes hâlâ korkuyla hatırlar. Tek tesellileri ise bütün korkunçluğuna rağmen can kaybı olmaması.
Wembley Stadyumu'nda bugün yapılacak karşılaşma ise iki ezeli rakibin maçı olarak değerlendiriliyor.
Olay çıkması ihtimali tümüyle gözardı edilmiyor, ama 1995'ten bu yana çok şeyin değiştiği ve İngiliz ve İrlanda polisinin elinde kabarık bir dosya bulunduğu, gereken tedbirlerin alınacağı düşünülüyor.