HATİCE ŞENSES - Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Eğitim ve İdari İşler Sorumlusu Doç. Dr. Ülkü Türk Börü, inmede (felç) donanımlı bir merkeze ne kadar erken başvurursa tedaviye o kadar iyi cevap alınabileceğini belirterek, "Dolayısıyla inmeden sonraki ilk 3 saat içerisinde merkeze başvuran hastalara gerekli tedavi uygulanarak, oluşabilecek kalıcı sakatlıkların önüne geçilebilir" dedi.
Börü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inmenin beyin damarlarından herhangi birinin tıkanması ya da beyin kanaması sonucu, 24 saatten uzun süren nörolojik hasar olduğunu ifade ederek, felç geçiren hastanın tedavisinde doğru zamanlamayla beraber hastanın nerede ve nasıl bakım gördüğünün de çok önemli olduğunu kaydetti.
Damar tıkanıklığına sebep olabilecek birçok hastalık olduğuna işaret eden Börü, "Bunlardan en sık etken olanları, sigara, şeker, hipertansiyon, damar sertliği, şişmanlık, pıhtılaşma sebebi olan genetik ve kan hastalıklarıyla kalp hastalıkları sayılabilir. Ayrıca hipertansiyon, travma, beyin damar anomalileri de kanamaya yol açarak inme sebebi olabilir" dedi.
- "Erken müdahaleyle kalıcı sakatlıkların önüne geçilebilir"
Doç. Dr. Börü, acile başvuran hastanın inme sebebinin araştırılması için bilgisayarlı beyin tomografisi çekildiğini, bu sayede soruna neden olan kaynağın tespit edildiğini dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu: "Dünyada ölüm nedenleri arasında kanser ve kalp krizinden sonra üçüncü sırada yer alan inme, ülkemizde de her yıl 100 binden fazla kişinin sağlığını tehdit ediyor. Bu nedenle inmede zamanlama çok önemlidir. Hasta inme konusunda donanımlı bir merkeze ne kadar erken başvurursa tedaviye o kadar iyi cevap alınır. Dolayısıyla inmeden sonraki ilk 3 saat içerisinde merkeze başvuran hastalara gerekli tedavi uygulanarak, oluşabilecek kalıcı sakatlıkların önüne geçilebilir. "
- "Vakit kaybetmeden inme merkezine başvurulmalı"
Tedavinin yapılabilmesi için inme konusunda özelleşmiş merkezlere ihtiyaç olduğuna işaret eden Börü, hastanelerinin bünyesinde geçen yıl hizmete açılan inme tedavi merkezinde, hastaların dünya standartlarındaki bir başarıyla kalıcı sakatlıktan kurtarılabildiğini kaydetti. İnmede toplumun bilinçlendirilmesinin önemli olduğuna işaret eden Ülkü Türk Börü, baş dönmesi ve baş ağrılarıyla, bölgesel uyuşmaların önemsenerek vakit kaybetmeden inme merkezine başvurulması gerektiğini söyledi.
Börü, "Fizik tedavi yöntemleriyle de çok ağır olmayan vakalarda yüzde 70-80'lere varan düzelmeler görülebilir. İnme geçirenlerin hastalığın tekrar etmemesi için şeker, hipertansiyon, kolesterol ve benzeri risk faktörlerini bertaraf etmesi gerekir. Ayrıca hastalara, inmenin sebebi damar tıkanıklığına bağlı ise yakın poliklinik kontrolü öneriyoruz" diye konuştu.