HATAY (İHA) - Hatay'ın Belen ilçesinde, tarihi İpek Yolu güzergahındaki Kanuni Sultan Süleyman Külliyesi'nde düzenlenen "1. İpek Yolu Sanat ve El Sanatları Sergisi", 7 ülkeden sanatçıların katılımıyla açıldı. 15 gün açık kalacak sergide, sanatçılar kendi ülkelerinin kültürlerini tanıtacak.
Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın Mısır seferi sırasında yaptırdığı külliye, 2 yıl önce yapılan restorasyonun ardından ilk uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptı. İpek Yolu üzerinde bulunduğu için inşa edildiği dönemlerde sanatçıların uğrak yeri olan tarihi külliyede, İskenderun Kültür Sanat Derneği'nce "1. İpek Yolu Sanat ve El Sanatları Sergisi" düzenlendi. Dernek Başkanı Ayşe Keklikçi'nin ev sahipliğinde, Belen Kaymakamlığı'nın katkıları ve Kırgız sanatçı Yıldız Asangali'nSandıkçı da katıldı.
Türkiye, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Çin, Rusya ve Filistin'den birer sanatçının katılımıyla gerçekleştirilen sergide; bu ülkelere özgü el sanatları ile ülke ressamlarının tabloları sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Kanuni Sultan Süleyman Külliyesi'nde bu tür etkinlikleri görmekten mutluluk duyduklarını ve bu tür etkinliklere her zaman destek olacaklarını belirten Belen Kaymakamı Mehmet Öz, "Böyle tanıtımların ilimizde ve ilçemizde yapılması için gayret göstereceğiz. Bu güzel bir etkinlik. İnşallah önümüzdeki günlerde daha fazla etkinlik yapılır, burada daha fazla eser görmek isteriz. Yabancı sanatçılarımızın buraya gelmelerine ön ayak olan Ayşe Keklikçi'ye de teşekkür ediyorum" dedi.
Sergiyi organize eden Kırgız sanatçı Yıldız Asangali de, serginin ilkini Belen'de düzenlemelerinin nedenlerini anlatarak, "Buradan İpek Yolu geçtiğini biliyoruz. Ve bu külliye çok güzel, huzur veriyor. Bu tarihi binada sergiye katılmak bizim için çok güzel. Türk insanı çok sıcak, bizim ülkelerde ne var ne yok bilmek istiyorlar. Az da olsa değişik kültürlerden eşyaları tanıtıyoruz. Sergiye katılmaktaki amacımız, Kırgızistan kültürünü Türkiye'de tanıtabilmek. Tablolarımızla, işlemelerimizle, süs eşyalarıyla, ressamlarımızla kültürümüzü en iyi şekilde Türk insanına tanıtmayı hedefliyoruz. Kanuni Sultan Süleyman Külliyesi gerçekten muhteşem. Bu tarihi mekanları herkesin gelip görmesini istiyorum, özellikle Kırgız Türkleri'nin. İpek Yolu'nda gezmiş, alış veriş yapmış olan atalarımızın yüz yıllar önce yaptığını şimdi biz yapmak istiyoruz. 1. İpek Yolu Sergisi'ne katılmamızın bir diğer amacı da bu. Ayrıca böyle tarihi bir mekanda Kırgızistan kültürünün tanıtılması için düzenlenen ilk büyük sergi. Bunun için de ayrıca mutluyuz. Ben serginin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Sergiye Kırgızistan'dan katılan ressam Aslan Kashkarbaev da, bir öğrencinin resmini 7 dakika gibi kısa sürede çizerek, sergiye katılanların beğenisini kazandı. Kashkarbaev, "Belen'de 15 gün kalacağız, bu süre içinde Belen ve İskenderun'u resimlerime yansıtacağım ve ülkeme bu resimleri götüreceğim. Burada olmaktan çok mutluyum. Kendi kültürümüzü bu tarihi mekanda tanıtmak çok güzel. Yüzyıllar önce atalarımızın İpek Yolu'nda konakladıkları Kanuni Sultan Süleyman Külliyesi gerçekten çok güzel bir tarihi mekan. Herkesin bu güzel kültürü gelip görmesini tavsiye ediyorum" diye konuştu.
İskenderun Kültür Sanat Derneği Başkanı Ayşe Keklikçi ise, bu serginin Türkiye'de bir ilk olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:
"İpek Yolu üzerinde yer alan bu külliye, geçmişte ticari amaçla kullanılmış, tüccarların, sanatçıların uğrak noktası olmuş. Biz de bu güzel anlamla beraber serginin kamuoyuna yansımasını istiyoruz. Sergiye katılan sanatçılar kendi ülkelerinin kültürünü tanıtıyorlar. İpek Yolu'nun yeniden canlandırılabilmesi için bu sergi bir başlangıç oldu. Umarım gerekli ilgiyi görürüz ve bu organizasyonların devamı gelir."
Sergi, 1-15 Mart tarihleri arasında, 11.00-21.00 saatleri arasında gezilebilecek.