Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Onur Öymen, emekli Korgeneral Hasan Kundakçı ve Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ savaş öncesi ve sonrası Türkiye'nin artılarını eksilerini konuştu.
TGRT televizyonu Ankara Haber Müdürü Batuhan Yaşar'ın hazırlayıp sunduğu 'Neler Oluyor' programında Irak sorunu tartışıldı. Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, savaş sürecinde Amerika Birleşik Devletleri'nin esas amacının ne olduğunun iyi anlaşılması gerektiğini belirterek, "ABD 'Kitle imha silahlarını yok edeceğim' diye Irak'a girdiğini söylüyor, ama burada asıl amaç Saddam rejimini devirip kendine yakın bir iktidarı başa getirmek" dedi.
Arapların dağınık bir görüntü ortaya koyduğunu söyleyen Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ümit Özdağ ise, "Arap ülkeleri savaşı istemiyor, ama ABD karşısında da bir blok olamıyorlar. Haşimi Krallığı'nın Arap dünyasında etkili olma planları var. Amerikalı bir profesör bana geçtiğimiz ay yaptığımız bir konuşma esnasında, 'Bizim amacımız önce Irak, ardından İran'a girmek' dedi. Bu durumda bölgede 2 tane proje ortaya çıkıyor. Ürdün'ün büyümesi ve büyük Haşimi Krallığı'nın bölgeye egemen olması. Diğeri Irak'ın yeniden yapılandırılması. Tabi ki, 2'inci plan akla daha yatkın geliyor" şeklinde konuştu.
"SAVAŞA SEBEP OLAN SİLAHLAR BAŞKA ÜLKELERDE DE VAR" CHP Milletvekili Onur Öymen ise savaşa sebep olarak gösterilen silahların yalnızca Irak'ta olup olmadığı sorusunun cevabının aranması gerektiğini dile getirerek, "Bu silahları elinde bulunduran diğer ülkelere aynı tepkiyi gösteriyor muyuz? Irak'ın bu konuda sabıkası var. Daha önce bu tür silahı kullandılar. Halepçe'de 5 bin 500 kişi öldü. Böyle bakmak lazım. BM kararları çok ağır, ama NATO'dan da bu konuda henüz ortak bir deklarasyon görmedik. Irak'ın elinde hala savaşı durdurma imkanı var. Barışa bir şans sağlamak lazım. Savaşın maliyeti herkes için ağır olacak. Böyle bir şey olursa, Irak ne yapacak? Nasıl karşılık verecek? Sadece füzeleri mi kullanacak? Türkiye için bu konu çok önemli. Hükümetin bu konunun üzerine düşmesi lazım " dedi.
Emekli Korgeneral Kundakçı da Türkiye'nin içinde bulunduğu durumun önemine değinerek,
"Türkiye için aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık. Zor bir dönemden geçiyoruz. Savaşın faturası bizim içim ağır oluyor. Terörden çok çektik, bu sefer daha dikkatli olmak lazım" şeklinde konuştu.
"BÖLGEDEKİ ÜLKELER FEDERE DEVLET İSTİYOR"
Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, ABD'nin bölgede federal çözüm istediğini belirterek, Irak'taki halkın da, KDP ve KYP'nin de federasyon istediğini söyledi. Türkiye'ni bu noktada yapacağı fazla birşeyin olmadığını ifade eden Özdağ, "ABD diyor ki, 'Türkiye bu federasyondan korkmamalı'. Bu cümle bizi rahatlatmamalı. Çünkü bölgede Araplar, Kürtler ve Türkmenler bir yapı oluşturuyor. Ama federasyonda, Türkmenler yok sayılıyor. Böyle bir şeyi Türkiye kabul edemez. Yapılan projeye böyle bakmak lazım. Kurulacaksa 2 federe devlet kurulmalı. Kürt ve Türkmen federe devleti. Türkiye savaşın taktiksel değil, stratejik sonuçlarına bakmalı. Devlet yapısının üzerinde durmalı" dedi.
CHP'li Öymen ise bu konuda şöyle konuştu:
"Irak, bölgenin kuzeyinde söz sahibi değil. Bizim için en büyük tehlike buradan geliyor. Irak nasıl bir devlet olacak? Bizi bu ilgilendirmeli. Otoriter bir rejim mi, demokratik bir rejim mi olmalı? Bunları tartışmak lazım. Türkiye'nin sıkıntısı demokratik yönetilmeyen devletlere komşu bir jeopolitik konuma sahip olması. Yıllar önce Ankara yaklaşımında eşit bir statü kurmuştuk bölgede. Barzani, Talabani ve Türkmenler bir oluşum kabul edilmişti. Bölgede Kürtler ne kadar hak sahibi ise, Türkmenler de o kadar hak sahibi olmalı. "
KÜRT DEVLETİ OLUŞUMUNA KARŞIYIZ Programda savaş sonrası senaryoların ele alındığı bölümde söz alan emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, savaş sırasında ortaya çıkabilecek muhtemel bir göçün ülke sınırları dışında durdurulması gerektiğini ifade ederek, "30 kilometrenin biraz aşağısına inilmesinde fayda var. Bir Kürt devleti oluşumuna tamamen karşıyız. Türkmenleri korumak bizim görevimiz. Göç edenler, Türkiye sınırına dayanmamalı. Türkiye Cumhuriyeti bu konuda karar almalıdır. Şer üçgeninin ülkeleri Irak, İran ve Kore üç taraftan çevrilmiştir. ABD bu operasyonda güçlü bir yere sahip Türkiye'nin isteklerini reddetmeyecektir" dedi.
CHP'li vekil Onur Öymen, Türkiye'nin bir savaşa sürüklenmemesi gerektiğini ve kendi çıkarlarını düşünmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye Kuzey Irak'ta kendi milli çıkarlarını tehlikeye düşürecek olayları kabul edemez. Türkiye karar verirken şu hususları göz önünde bulundurmalıdır; barış umutları tamamen tükendi mi? Irak, operasyona karşı kendini korurken, Türkiye'ye ne zarar verir? Şu anki hükümet karar alamıyor. Birileri tarafından sürükleniyor gibi görünüyor. Acilen bu hususlar çerçevesinde kararlar alınmalıdır" diye konuştu.
Amerikan askerlerinin Türkiye'de kısa ya da uzun süreli kalmalarının bir çok şeyi zayıflatacağını söyleyen Prof. Dr. Ümit Özdağ ise, "Havalimanlarının kullanımı uygun görülebilir. Fakat toprak kullanımı birçok şeyi zayıflatır. Türkiye'nin Irak'ın yeniden şekillenmesi sırasında uzun ya da kısa vadede Türk askeri orada bulunmalıdır. Türkiye'nin çıkarlarını koruması gerekir" şeklinde konuştu.