TBMM (AA) - Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de yapmayı planladığı referanduma ilişkin, "Böyle bir referandum bizim açımızdan her zaman yok hükmünde olacaktır ve hiçbir kıymeti harbiyesi bulunmayacaktır." dedi.
Canikli, Irak ve Suriye tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu'nda, hükümet adına konuşma yaptı.
Canikli, Türkiye'nin güneyinde bu şekilde bir siyasi oluşumun, orta ve uzun vadede hiçbir şekilde hayatta kalma şansı bulunmadığını ifade ederek, "Kısa vadede Türkiye böyle bir oluşuma müsaade etmeyecektir, edemez zaten." diye konuştu.
Böyle bir oluşumun doğrudanTürkiye Cumhuriyeti'nin devleti ve milleti ile kısa dönemde güvenliğini, birlik ve bütünlüğünü hedef aldığını belirten Canikli, "Uluslararası anlaşmalara aykırı, terör örgütü tarafından yönetilecek, kurulacak böyle bir devlet ya da oluşuma müsaade edemeyiz. Bu konuda her türlü tedbiri almak ve operasyonu yapmak uluslararası hukuktan doğan hakkımızdır. Bu haklarımızı kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz." dedi.
PYD ve YPG'nin PKK'nın Suriye uzantısı olduğunu yineleyen Canikli, aynı terörist havuzunu birlikte kullandıklarını, aynı yerden kumanda edildiklerini ve aralarında hiçbir fark bulunmadığını söyledi. Canikli, "Bütün hesabımızı ve kitabımızı bu gerçek üzerine kuruyoruz. Aksi halde sonuçlar yanıltıcı olur ve orada Türkiye'nin güvenliğini tehdit edecek, tehlikeye düşürecek çok ciddi oluşumlar ve sıkıntılar yaşanabilir." ifadesini kullandı.
Müttefiklerin verdikleri silahların Türkiye'ye karşı kullanıldığı konusunda ellerinde çok ciddi, güçlü bilgiler ve emareler olduğuna işaret eden Canikli, bu bilgileri de bu silahları sağlayan ülkelerle paylaştıklarını bildirdi.
- "Fırat Kalkanı Harekatı"
Hükümetin, TBMM'nin bir önceki tezkereyle verdiği yetkiyi kullandığını ve bu bağlamda Fırat Kalkanı Harekatı'nı gerçekleştirdiğini anımsatan Canikli, şöyle devam etti: "Suriye'de DEAŞ terör örgütü hedeflerine yönelik olarak 24 Ağustos 2016'dan bugüne kadar hudut hattımıza mücavir bölgede 243 meskun mahal ve 2 bin 15 kilometrekare alan DEAŞ'ten temizlenmiştir. Eğer bu harekat yapılmasaydı, bu topraklar DEAŞ tarafından direnilmeksizin YPG ve PYD'ye teslim edilecekti, bırakılacaktı, terör örgütünün kontrolüne geçmiş olacaktı. Bugün hem Suriye'de hem Irak'ta bu şekildeki işbirliğinin bütün açık işaretlerini görüyoruz. Rakka'da da görüyoruz, başka yerlerde de görüyoruz. DEAŞ terör örgütü tek bir mermi sıkmadan bazı yerleri PYD, YPG terör örgütüne teslim etmektedir. Esasında her ikisinin de senaristlerinin dizaynını gerçekleştirmek için kurgulanmış paravan ve maşa oldukları, bu işbirliği sayesinde de çok açık bir şekilde görülmektedir.
Fırat Kalkanı operasyonu yapılmamış olsaydı hem bu topraklar DEAŞ tarafından YPG terör örgütüne teslim edilecekti hem de Türkiye birçok tehdide karşı daha açık ve korunaksız hale gelecekti."
Canikli, temizlenen bu bölgeye bugün itibariyle Türkiye'den 55 bin Suriyeli'nin göç ettiğini ve yerleştiğini, yine Suriye'nin diğer bölgelerinden yaklaşık 150 bin Suriyeli'nin DEAŞ'tan temizlenen topraklara yerleştiğini söyledi. Canikli, "Eğer bu imkan sağlanmasaydı bu 150 bin Suriyeli de Türkiye sınırlarına dayanmış olacaktı. Bu anlamda, Türkiye yeni bir mülteci kriziyle karşı karşıya kalmış olacaktı." değerlendirmesinde bulundu.
- "Kalbine çıkarılamayacak bir hançer saplanmıştır" Fırat Kalkanı operasyonunun önemine işaret eden Canikli, konuşmasına şöyle devam etti: "En önemlisi TBMM'nin hükümetimize verdiği yetkiyle gerçekleştirilen Fırat Kalkanı operasyonuyla Türkiye'nin güneyinde oluşturulmak istenen terör örgütü kontrolündeki siyasi yapılaşmanın kalbine çıkarılamayacak, çıkarılmayacak bir hançer saplanmıştır. Güvenliğimizi tehdit eden bu riskler, halen aktiftir ve bu tezkere ile talep edilen yetkilere ihtiyaç vardır."
Bölgede gerginliği ve Türkiye'ye yönelik güvenlik risklerini artıran yeni ve önemli bir gelişmenin de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) aldığı referandum kararı olduğunun altını çizen Canikli, bunun çok tehlikeli sonuçları beraberinde getirebilecek bir adım olduğunu kaydetti.
Bunun bölgedeki fay hatlarının yeniden güçlü bir şekilde aktive olmasına neden olacağını, zincirleme reaksiyonlara yol açabilecek, böyle bir sorumsuz adımın bölgede önü alınamaz bir yangına neden olabileceğini ifade eden Canikli, "Zaten şu anda Suriye'de küresel güçler arasında zaman zaman çok tehlikeli yakınlaşmaların olduğunu biliyor ve görüyoruz. Öyle bir çalışma, böyle bir referandumdan sonra, bu tehlike çok daha görülür ve yakın hale gelebilecektir." değerlendirmesinde bulundu.
- "En büyük acıyı Kuzey Irak Kürt halkı çekecek" Böyle bir referandumdan en büyük zarar ve acıyı da dost ve kardeş Kuzey Irak Kürt halkının çekeceğini vurgulayan Canikli, şunları kaydetti: "Biz bugüne kadar her zaman oradaki kardeşlerimizin yanında olduk. Zulümlerden kaçarken her türlü desteği verdik. Kapılarımızı sonuna kadar açtık. Daha sonra da ekonomik, kültürel ve güvenlik anlamında her türlü desteği sağladık. Bugün orada barış ve huzur içerisinde Kürt kardeşlerimiz hayatlarını idame ettirebiliyorlarsa Türkiye'nin verdiği destek ve katkı sayesindedir. Bunun hiçbir şekilde unutulmaması gerekir."
Yönetimin aldığı bu yanlış ve sorumsuz kararın bölgeyive bölge halkını ateşe atacağını ifade eden Canikli, şahsi siyasi ikbal uğruna yangına adeta körükle gidildiğini söyledi.
Bu bölgede hiçbir yerde demografik, etnik, mezhepsel ve siyasi yapıda en ufak bir değişiklik yapılmaması gerektiğine işaret eden Canikli, "çok hassas ve kırılgan dengeler üzerine kurulu bir yapıda, bir tuğlanın dahi oynatılması ve yerinden çekilmesinin tüm dengeleri bozacağını, yeni kin, nefret, çatışma tohumlarının atılmasına neden olacağını, ne zaman biteceği tahmin edilemeyecek ve küresel ölçeğe taşınma ihtimali olan çatışmaları da beraberinde getireceğini" söyledi.
Canikli, "Hele siyasi sınırların değişmesi sonucunu doğuracak bir adım daha büyük tehlike ve tehditlerin önüne açabilecektir. Referandum bölgedeki çatışmaların boyutu ve taraflarını artıracak. Hatta küresel boyutlubir çatışma ortamına kapı aralayacaktır." dedi.
Canikli, referandumun yapılması ve uygulanmasının ulusal güvenlik açısından da ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
- "Bir akıl tutulması" İsrail hariç bütün dünyanın karşı çıktığı referandumun yapılmasını bir "akıl tutulması" olarak niteleyen Canikli, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bölge halkı için tehlikeli bir maceradır. Böyle bir referandum bizim açımızdan her zaman yok hükmünde olacaktır ve hiçbir kıymeti harbiyesi bulunmayacaktır.
Bunun yanında Türkiye bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için uluslararası hukukun ve uluslararası anlaşmaların verdiği hak ve sorumluluklarının gereğini yapacaktır. Bütün araç ve yöntemler masadadır. Gerekli tüm tedbirler alınmaktadır ve alınacaktır. Bütün bu araçların, yöntemlerin kullanılması konusunda da en ufak bir tereddüt ortaya çıkmayacaktır. Bu husus dünkü MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarının sonucunda en yüksek kararlılıkla ifade edilmiş ve kamuoyuyla paylaşılmıştır."
Canikli, bölgede kalıcı güvenliğin ve istikrarın sağlanması için sorunların Irak Merkezi Hükümeti ile bölgesel yönetim arasında, Irak anayasası temelinde ve çerçevesinde çözülmesi dışında başka bir yol olmadığını söyledi.
Sorunun Irak anayasası temelinde, diyalogla çözülmesi için her türlü desteğe hazır olduklarını dile getiren Canikli, Türkiye'nin tehdit, tehlikeleri savuşturacak imkan ve kabiliyete sahip olduğuna dikkati çekti.
Özellikle son yıllarda savunma sanayisinin de önemli adımların atıldığını belirten Canikli, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Savunma sanayisinde atılan adımlar ve yerli üretim oranındaki büyük artışlar hareket kabiliyetimizi ve gücümüzü büyük oranda artırmıştır. Bu gelişme ile birlikte müttefiklerimizin bazı ürün ve parçalarla ilgili olarak örtülü ambargo uygulamaları bizi yolumuzdan alıkoymamaktadır. Sadece bazı savunma ürünlerinin geliştirilme sürecini geciktirmektedir. Türkiye bugün savunma alanında teknoloji geliştiren bir ülkedir. Bazı alanlarda, bazı ürünlerde dünyanın en iyileriyle yarışıyoruz. Silahlı İHA bunlardan sadece bir tanesidir. Bugün itibariyle savunma sanayisi yerli üretim oranı yüzde 65'in üzerine çıkmıştır. Özellikle füze ve roket sistemlerinde, akıllı mühimmat üretiminde, komuta kontrol ve haberleşme sistemleri başta olmak üzere Türkiye birçok alanda savunma sanayisinde çok önemli adımlar atmış ve gelişmeler kaydetmiştir."
- Savunma sanayisindeki gelişmelerSavunma sanayisinde yakalanan bu gelişme düzeyinin terörle mücadelede avantaj ve kolaylıklar sağladığını vurgulayan Canikli, savunma sanayisi alanında daha yapacak çok işin olduğunun altını çizdi. Canikli, geliştirilen ürünlerin ve etkinliğinin, terör örgütlerini ile onlara doğrudan veya dolaylı destek verenleri rahatsız ettiğini kaydetti. İnsan hakları kılıfı altında teröre destek vermeye çalışılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Canikli, "Korkunun ecele faydası yok. SİHA'larımızla ve diğer bütün ürünlerimizle, yerli ürünlerimizle silahlı ve silahsız tüm teröristlerin tepelerine binmeye devam edeceğiz." diye konuştu.
Devletin birliği ve bölünmez bütünlüğünün asla tartışmaya açılamayacağına dikkati çeken Canikli, terörü haklı gösterecek hiçbir gerekçenin olamayacağını, devletin bütünlüğüne, milletin varlığına yönelecek saldırıların hiçbir zümre tarafından bir hak arayışı olarak nitelendirilemeyeceğini belirtti.
Canikli, "Teröre destek olanlar, teröristlere karşı net ve kararlı bir tutum sergileyemeyenler en büyük zararı ülkemizin ve geleceğimizin, çocuklarımızın aydınlık geleceğine verdiklerini hiç unutmasınlar." dedi.
Bölgesinde ve dünyada etkin bir rol üstlenme hedefiyle aktif bir siyaset izleyen Türkiye'ninterörle mücadelesini her halükarda imkanlarıyla sürdüreceğini söyleyen Canikli, "Halen Türkiye'ye yönelik risk unsurları artarak devam ettiği için gerektiği takdirde bunların ortadan kaldırılması amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin de sınır ötesine gönderilmesi imkanı da sağlayacak olan tezkeremizin yüce Meclis tarafından kabul edilmesini talep ediyorum." ifadelerini kullandı.
(Bitti)