HABER

Irak'da uyuşturucu bağımlılığı artıyor

BAĞDAT (İHA) - Irak'ta, ABD'nin Saddam Hüseyin rejimine yönelik 20 Mart 2003 tarihinde başlattığı askeri harekatla birlikte, ülkedeki sentetik kökenli uyuşturucu kullanımında önemli bir artış gözlendi.

Irak Uyuşturucu ile Mücadele Servisi, askeri güçlerle birlikte ölüm timleri, isyancı ve silahlı milislerin gerçekleştirdiği cinayetler nedeniyle kan gölüne dönen Irak'ta, uyuşturucu tüketiminin de ürkütücü boyutlara ulaştığını ortaya koydu. Servisin raporlarında, son 3 buçuk yılda ülkedeki madde bağımlısının oranında yüzde 110'luk bir artışa işaret ediyor.

Resmi raporlar ışığında Saddam Hüseyin iktidarında 3 bin olan uyuşturucu bağımlısı, Temmuz 2006 tarihli kayıtlarda 7 bin olarak yer aldı. Gayrı resmi verilerin ise bu rakamların çok daha üstünde olduğuna dikkat çekilirken, bu artışın önüne geçecek caydırıcı bir yapılanmanın olmadığı ifade ediliyor.

Irak Uyuşturucu ile Mücadele Servisi'nde, bu yılın Ocak ayından bu yana uyuşturucu ile ilgili 174 suç dosyasının hazırlandığına dikkat çekilirken, bu dosya üzerinden toplam 411 Iraklının cezalandırıldığı ifade edildi. Yerel mahkemelere çıkarılarak yargılanan çoğu madde bağımlısı, hapse mahkum edilirken, bağımlıların tedavisine ilişkin ciddi adımlar atılamadı. Ayrıca uyuşturucu alırken kullanılan şırıngaların birden fazla kullanıldığı ortaya çıkarken, bu nedenle kullanılan iğnelerden HIV ve AIDS gibi ölümcül risk taşıyan hastalıklara bulaşma ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi.

Artan şiddet olaylarına karşı alınan güvenlik önlemleri ve sıkı kontrollere rağmen, uyuşturucu kökenli maddelerin hangi ülkeden Irak'a sokulduğu ise tam olarak bilinmiyor. Ancak uzmanlar, Irak'taki uyuşturucu trafiğinin ülkenin orta kesimine güney illerden yayıldığını, güney bölgelere de Suudi Arabistan, Kuveyt ve İran gibi komşu ülkelerden sızdırıldığını düşünüyor. Uyuşturucu kaçakçılığında transit konumda bulunan Türkiye'den ise sentetik kökenli ecstacy, esrar ve eroin türü maddelerin akışı sağlanıyor. Bu maddelerin Irak'taki satıcılarına ise özellikle başkent Bağdat'ın Babil Şerci, Şorca ve Dora gibi kenar mahallelerinde yer alan tezgah aralarında rastlanabileceği kaydedildi.

Askeri müdahalenin ardından, biri geçici hükümet olmak üzere 3 buçuk yılda 2 iktidar değiştirilen Irak'ta, uyuşturucuya yönelik anayasal bir uygulamaya geçilmedi.
Uluslararası araştırmalar ise dünya nüfusunun yüzde 15'inin uyuşturucu kullandığını gösterirken, küresel anlamda madde bağımlısı sayısında da 1 milyar kişinin var olduğu ifade ediliyor.

En Çok Aranan Haberler