HABER

Irak'ta iktidar mücadelesinde yargı da devrede

Irak'ta Cumhurbaşkanı Masum ile Başbakan Maliki arasındaki iktidar mücadelesine yargı da dahil oldu. Ancak kriz çözülmüş görünmüyor.

Irak'ta iktidar mücadelesinde yargı da devrede

Irak'ta Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile Başbakan Nuri el Maliki arasındaki iktidar mücadelesinde Maliki cephesinin yargı kozunu kullanma girişimi sorunun çözümüne yetmedi.

Irak Devlet Televizyonu'na göre, mahkeme bugün verdiği bir kararla, Maliki'nin parlamentoda en fazla milletvekiline sahip siyasi grup olduğunu teyit etti.

Bu, mahkemenin Maliki'nin üçüncü dönem de başbakanlığa devam etmesine desteği olarak yorumlanıyordu.

Ancak daha sonra mahkeme sözcüsü BBC'nin Arapça servisine yaptığı açıklamada, mahkemenin Cumhurbaşkanı Masum'a 'herhangi bir grup adı vermeden en fazla milletvekiline sahip bloğa hükümeti kurma görevi' çağrısında bulunduğunu söyledi.

Ancak en kalabalık bloğun nasıl tanımlanacağına ilişkin anlaşmazlığın Mayıs'ta seçimi kazanmasından bu yana Maliki'nin başbakanlık hayallerinin önünde engel oluşturduğuna dikkat çekiliyor.

Maliki, Irak Şam İslam Devleti adlı örgütün ülkenin kuzeyindeki ilerlemesinin ardından istifa çağrılarına hedef oldu.

Şii bir siyasetçi olan Maliki, izlediği mezhep ayrımcılığına dayalı politikalarla krizi tetiklemekle suçlanıyor.

Sünniler, Kürtler ve bazı Şii gruplar Maliki'ye istifa çağrısında bulundu.

Yeni cumhurbaşkanının kendisine hükümeti kurma görevini vermemesi üzerine dün gece bir açıklama yaparak 'darbe girişimi'ne hedef olduğunu öne süren Maliki, kentte kilit noktalara güvenlik görevlilerini sevketmişti.

Son dönemde Maliki'ye yönelik eleştirilerini daha yüksek sesle dile getirmeye ABD'de Dışişleri Bakanı John Kerry, gerilimi tırmandırmaması uyarısında bulunarak, siyasi grupların güç kullanmaması gerektiğini söyledi.

Maliki'den gece yarısı suç duyurusuMaliki ülkenin Cumhurbaşkanı hakkında kendisini yeni bir hükümet kurmak için görevlendirmediği için suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Pazar günü gece yarısı devlet televizyonunda bir konuşma yapan Maliki, "Bugün olan biten anayasaya karşı bir darbedir, cumhurbaşkanı tarafından anayasanın kasti olarak ihlâl edilmesidir" dedi.

Ülkede 30 Nisan'da yapılan genel seçimler sonrası yeni hükümet hâlâ kurulabilmiş değil.

Başbakan Nuri el Maliki'nin Şii bloku seçimlerden birinci sırada çıkmıştı. Ancak bu blok Meclis'te çoğunluğu sağlayamadı.

Ülkenin Temmuz ayında seçilen Cumhurbaşkanı Fuad Masum ise bir Kürt.

Uzlaşma arayışıIrak'ta, Saddam Hüseyin dönemi sonrası farklı etnik ve dini gruplar resmi olmayan bir uzlaşı kapsamında iktidarı paylaşıyor.

Ülkede 2003 yılından beri Cumhurbaşkanı Kürt, Başbakan Şii, Meclis Başkanı ise Sünni.

IŞİD'in kısa süre içerisinde bu kadar ilerlemesinin sebebi olarak Maliki'nin Sünnileri dışlayan bir politika izlemesi, bu nedenle IŞİD'in Sünni tabanda destek bulması gösteriliyor.

ABD, Fransa ve Birleşmiş Milletler ülkedeki krizin hafifletilmesinin yolunun kapsayıcı bir hükümet kurmaktan geçtiğini söylüyor.

Parlamento sözcüsü Salim Caburi Pazar günü erken saatlerde yeni bir başbakan belirlemek için son tarihi 19 Ağustos'a uzattıklarını açıklamıştı.

En Çok Aranan Haberler