HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Irak'taki bir hareketlenme bizi yakından ilgilendirir"

Devlet Bakanı Faruk Bal, Irak'taki hareketlenmelerin Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini belirterek, Kuzey Irak'ta Kürt devleti kurulmasının savaş sebebi sayılacağını söyledi.

"Irak'taki bir hareketlenme bizi yakından ilgilendirir"

Bakan Bal, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'la ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bal, Türkiye'nin uzun zamandan beri sürdürdüğü Irak politikasında öncelikle Irak'ın toprak bütünlüğünün sürdürülmesi düşüncesinde olduğunu bildirerek, "Bundan hareketle eğer herhangi bir hareket halinde Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulması yönünde adım atılırsa, bunu çok şiddetli bir şekilde önceden ortaya konulduğu gibi kabul etmeyeceğiz. Kuzey Irak'taki hareketlenmeler, Türkiye'nin öteden beri ilgi alanı içerisinde bulunmaktadır. Türkiye Kerkük, Musul civarındaki Türkmenleri herhangi bir şekilde rahatsız etme noktasında hassasiyetle izleyecektir. Hareketlenme Irak'ta meydana gelecek bir sınır değişikliğini gerektirirse, Türkiye daha önce ifade etmiş olduğu politikalar çerçevesinde gerekeni yapacaktır" dedi.

"KÜRT DEVLETİNİ KABUL ETMEYİZ" Bakan Bal, Türkiye'nin kuzeyde bir Kürt devleti kurulmasını kesinlikle kabul etmeyeceğini kaydederek, şöyle devam etti:
"Türkiye bunu kendi açısından tehdit olarak görmektedir. Savaş nedeni sayacaktır. Barzani ve Talabani güçlerinin basın marifetiyle duyurulduğu şekilde Kerkük, Süleymaniye ve Musul civarında hakimiyet kurma arayışları Türkmenleri ciddi bir şekilde rahatsız ettiği için hoş karşılanmıyor. Türkiye'yi rahatsız edici bir durum ortaya çıkarsa bunun gereği yapılır. Türkiye'nin Irak ile ilgili politikalarını izlerken, tespit ederken, Türkiye Cumhuriyeti devletinin durumu, Lozan Anlaşması ile diğer taraftan, Türkiye'nin daha sonra görüşülmek kaydıyla Irak sınırının çizilmesi ve Neftçi Ailesi'nin Osmanlı'dan gelme miras hükümleri gereğince sahip olduğu petrollerdeki miras paylarının değerlendirmesini beraber yapmak lazım. Rahmetli Atatürk'ün Trabzon'da müzede bulunan ve üzerinde çalıştığı bir harita vardı. O haritada Türkiye ile Irak arasındaki sınır henüz 1930'lu yıllarda çizilmemiş görünüyor. Bunun çizilebilmesi için Türkiye ne zaman uluslararası düzeyde diplomatik bir teşebbüse geçmiş ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde isyan sayılabilecek bir hareketlenme olmuştur. İç güvenliğimizi tehdit eden hadiseler olmuştur. Bunları tarihi bir tecrübe olarak değerlendiren Türkiye, Irak'ta oluşabilecek olan Kürt devletinin kurulmasını bu perspektifte hassasiyetle izlemekte ve buna karşı çıkmaktadır."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler