Irak ordusuna gönüllü katılanlardan Selim Rahman, "Birliğimizden dağıtılan malzeme ve elbiseler yeterli olmadığı için eksiklerimizi kendimiz tamamlamak zorunda kaldık. Mağazalarda istediğimiz ürünlerin hepsini bulamıyoruz, üstelik fiyatlar çok pahalı" dedi.
Gönüllülerden Kerrar Cafer de katıldığı birliğin sadece kendilerine silah verdiğini, dolaysıyla arkadaşlarıyla beraber eğitimde kullanacağı askeri elbiseyi kendisinin almak zorunda kaldığını belirtti.
Askeri malzeme satılan dükkan sahiplerinden Ebu Selam ise askeri elbise, kask, kurşun geçirmez yelek ve botlara ilginin yoğun olduğunu dile getirerek, "Aşırı talepten dolayı fiyatlar katlandı. 20-30 dolar olan elbisenin fiyatı 80, 30 dolar olan kaskların fiyatı ise 40 dolara yükseldi. Stokların bu kadar hızlı tükeneceğini tahmin etmiyorduk" diye konuştu.
Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı ülkede, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı gruplar, Musul, Tikrit, Bakuba ve Telafer kentlerini kontrolü altına almıştı. Bölgedeki Enbar'ın El-Kaim, Rave, Aneh, Ratbe ve Hadise ilçeleri de IŞİD'in eline geçmişti.
Irak'ın batı ve kuzey batısının büyük bölümünü ele geçiren IŞİD, "İlerlerleyişinin hedefinde Bağdat olduğunu" duyurmuştu. IŞİD'in, örgüte itaat etmeyen Sünniler ile tüm Şii sivilleri hedef alan ve çoğu kez katliamla sonuçlanan saldırıları sebebiyle, Iraklı Şiilerin en büyük dini otoritesi Ayetullah el-Uzma Ali Hüseyin Sistani de "cihad fetvası" vererek tüm Şiilere seferberlik çağrısında bulunmuştu.
Yaşanan olaylar üzerine yaklaşık 1 milyon sivil, yurt dışına, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ve güney illerine göç etmek zorunda kaldı.