HABER

İran anahtar bir konuma sahip olacak

''İran, yapacakları ve yapmayacakları ile barış ve istikrarın temini ve devamı bakımından her zaman anahtar bir konuma sahip olacaktır''

TAHRAN (A.A) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın bölgede stratejik coğrafi konumu, ekonomik ve beşeri potansiyeli ile bölgesinde önemli bir ülke olduğunu belirterek, ''İran, yapacakları ve yapmayacakları ile barış ve istikrarın temini ve devamı bakımından her zaman anahtar bir konuma sahip olacaktır'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliğinde Türk ve yabancı gazetecilerin katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

''Üç yıl aradan sonra dost ve kardeş ülke'' İran'ı tekrar ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, Türkiye'nin, İran ile ilişkilerine her alanda özel bir önem verdiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, ''Dostça ilişkilerimiz içişlerine karışmama ilkeleri ve iyi komşuluk temelinde memnuniyet verici şekilde gelişmektedir. Çok taraflı ekonomik ve siyasi birçok girişimde Türkiye ve İran birlikte yer almaktadır'' diye konuştu.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye, bölge ve dünya barışı için bir öneride bulunmaktadır: 'Komşularınla dost ol'... Ve bizler 7 yıllık iktidar dönemimizi gerek komşularımızla, gerek dış dünyayla tamamıyla dost kazanma üzerine tesis etmiş bir ülkeyiz. Bir zamanlar savaşmanın eşiğine geldiğimiz bazı komşularımızla bugün öyle güçlü dostluklar kurduk ki artık aramızda vizeleri kaldırmak suretiyle Suriyeli kardeşlerimiz Türkiye'ye, Türkiye'den vatandaşlarım rahatlıkla Suriye'ye geçebilmektedir.

Çevresinde barış ve dostluk kuşağı oluşturan her ülke, dolaylı olarak dünya barışını da sağlamış olacaktır.''

''Türkiye ve İran, bölgenin en önemli dengeleridir ve barış için bölgede yapacakları çok şey vardır'' diyen Başbakan Erdoğan, köklü medeniyete sahip iki ülkenin bölge barışı için çok büyük bir güç oluşturduklarını söyledi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

''İkili ilişkilerimizde atacağımız dostluk ilmikleri bölgesel ve küresel ortama da olumlu katkıda bulunacaktır. Daha çok bardağın dolu tarafını görmeliyiz diye düşünüyorum. Daha çok barışın destekçisi olmalıyız. Enerjimizi, zekamızı, doğal zenginliklerimizi ve maddi kaynaklarımızı insanlığın huzuru ve sağlığı için harcadığımızda aslında aramızdaki husumetleri de gidermiş olacağız. 1638 yılında Kasrışirin Antlaşması ile attığımız dostluk sınırı, 2009 yılına değin değişmedi. Belki de dünyanın en uzun tarihli, değişmeyen sınırına sahibiz.''

Sözlerine, ''Toplantıya girerken aldığım bir haber, gerçekten bizler için çok üzüntü verici oldu'' diye devam eden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bildiğiniz gibi buraya Pakistan'dan geldik ve geldikten sonra ardımızdan bugün orada yine bombalar patladı.

Yine bu arada, Kabil'de de Birleşmiş Milletler (BM) misafirhanesine yapılan bir saldırı, orada da BM'nin 4 mensubunun öldüğünün haberi bizlere ulaştı. İşte az önce söylediğimiz, bunlar küresel barışı tehdit eden ne yazık ki bombalar, eylemler. Buna karşı ortak bir mücadele platformunu hep birlikte dünyada oluşturmalıyız diye inanıyor, böyle düşünüyorum.''

İran'lı bir gazetecinin, ''Türkiye'den gelme sebebinizin, İran ile ABD arasında ara buluculuk yapmak olduğuna inanılıyor. Çünkü buradan sonra ABD'ye ziyaretiniz olacak. İran-ABD ilişkileri konusunda yapılması gereken bir plan var mı?'' sorusu üzerine Erdoğan, ''İran'a ziyaretimiz, herhangi bir ara buluculuk düşüncesiyle değil'' dedi.

İran'a ziyaretinin, ikili ilişkiler ve bölgesel, küresel sorunları değerlendirmeye yönelik olduğunu kaydeden Erdoğan, Türkiye ile İran'ın bölgede yapacakları çok şeyler olduğunu ifade etti.

Başbakan Erdoğan, Türkiye-İsrail ilişkilerine ilişkin bir soruya, ''İsrail-Türkiye ilişkileri zaten malum ve hakkaniyet ölçüleri içinde her zaman münasebetlerimizi devam ettiririz. Ama hiç bir zaman Türkiye'nin siyasi iradesi üzerinde iradeyi kabul etmeyiz. Türkiye kendi siyasi iradesini kendisi belirler ve bu istikamette de adımını atar'' yanıtını verdi.

-NÜKLEER ENERJİ ÇALIŞMALARI-

İran'daki nükleer enerji çalışmalarıyla ilgili bir soru üzerine de Başbakan Erdoğan, ''Her şeyden önce bir defa Türkiye şu anda nükleer silahlanma noktasında nerede olursa olsun bunun engellenmesine yönelik bir tavrın içindedir'' dedi.

Bu yöndeki görüşlerini 64. BM Genel Kurulu çerçevesindeki BM Güvenlik Konseyi Toplantısında da dile getirdiğini anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Özellikle nükleer silahların yayılmasının engellenmesi konusunda daimi üyelerin ilk adımları atması gerektiğini söyledim, hepsinin huzurunda. Onlar bu adımları atacak ki, nükleer silahların dünyamızda yayılmasını engelleme çalışmaları ilgi, rağbet görsün. İnsani amaçlı olarak nükleer enerjiyi kullanmak her ülkenin en tabii, doğal hakkıdır. Bu İran'ın da Türkiye'nin de hakkıdır.''

En Çok Aranan Haberler