HABER

İran Milli Günü resepsiyonu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Dost ve kardeş komşu ülkemiz İran'la bir kısım konularda çok iyi anlaşabiliriz, bir kısım konularda daha az anlaşabiliriz.

Bu bizim kardeşliğimize herhangi bir sıkıntı getirmez. Ticaretimiz devam ediyor ve doğalgazla alakalı ambargo zaten söz konusu değil" dedi.

İran Milli Günü dolayısıyla Swissotel'de resepsiyon düzenlendi.

Resepsiyona, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, DSP Genel Başkanı Masum Türker, eski bakanlardan Abdüllatif Şener, bazı ülkelerin büyükelçi ve temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Davetlileri, İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hüseyinpur karşıladı.

Taner Yıldız, basın mensuplarının İran'a yönelik ambargolar ve Türkiye-İran ilişkilerine yansıması konusundaki soruları üzerine, petrol ve doğalgaz alanında iki ülke arasındaki ticaretin devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin ihtiyacını, İran'ın da ihracatını bu şekilde sağladığını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

"Önceden belirlenmiş, karşılıklı mutabakatı sağlanmış bir petrol ticaretimiz var. Aynı zamanda uzun süreden beri devam eden doğalgaz alımımız var. Soğuk ve olumsuz hava koşullarında şu ana kadar İran doğalgazı hiç aksatmamıştır ve bu ticaretimiz devam edecektir. İran'la her konuda aynı şeyleri düşünüyor ve her konuda mutabık kalacağız diye bir kayıt yok. Dost ve kardeş komşu ülkemiz İran'la bir kısım konularda çok iyi anlaşabiliriz, bir kısım konularda daha az anlaşabiliriz. Bu bizim kardeşliğimize herhangi bir sıkıntı getirmez. Ticaretimiz devam ediyor ve doğalgazla alakalı ambargo zaten söz konusu değil. Türkiye de ihtiyaçlarının, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının bir bölümünü ki önemli bir bölümünü, 5'te birini de İran'dan karşılıyor."

Yıldız, Büyükelçi Hüseyinpur şahsında bütün İran halkının Milli Günü'nü kutladı.

Hüseyinpur da iki ülke ilişkilerinin son dönemde önemli bir gelişme gösterdiğini, bunun aynı hızla devam edeceğini söyledi.

-"Geçmişte bu potansiyel kullanılamıyordu"-

Bakan Cevdet Yılmaz da sorular üzerine, Türkiye ve İran'ın, barış içinde yaşamış, aynı medeniyetten, kültürden gelen, aynı inancı paylaşan iki ülke olduğunu vurguladı.

Bütün bunlara bakıldığında ekonomik olarak da bunun yansımasını görmek istediklerini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Geçmişte maalesef bu potansiyel yeterince kullanılamıyordu. 10 yıl önceye bakıyorsunuz ticaret hacmimiz sadece 1,2 milyar dolardı, geçtiğimiz yıl çok şükür 22 milyar doları yakaladık. Turizmde, yatırımlarda, diğer alanlarda güzel gelişmeler oluyor. Ama bu seviye bile aslında potansiyele göre çok daha düşük. Daha alabileceğimiz çok mesafe var. Özellikle Sayın Büyükelçimize çabalarından dolayı teşekkür ediyorum. Son dönemlerde yoğun bir çaba sarf ettiler, hep birlikte çalıştık ve gerçekten iyi mesafeler aldık. Bundan sonra yeni gelen elçimiz de yine İran'lı yetkililerle inşallah ekonomik ilişkilerimizi daha üst düzeye çıkaracağız."

İran'a yönelik ambargoya ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, Türkiye'nin BM'de ambargo kararı oylanırken Brezilya ile birlikte ret oyu veren 2 ülkeden biri olduğuna dikkati çekti.

BM üyesi olarak BM'den çıkan kararlara, uluslararası hukuka uyduklarını dile getiren Yılmaz, "Fakat başka ülkelerin tek taraflı kararlarına, yaptırımlarına biz devlet olarak uymak durumunda değiliz. Biz meşru bir şekilde, uluslararası hukuka uygun bir şekilde, komşuluk hukukumuza uygun bir şekilde ticaretimize devam ediyoruz" diye konuştu.

"Görmezden gelebilir miyiz" sorusuna karşılık da Bakan Yılmaz, "Uluslararası BM'nin kararlarını hiç kimse görmezden gelemez. Bağlayıcılığı olan kararlar. Fakat diğer ülkelerin kararları herkesin kendisini bağlar" dedi.

Yılmaz, "Siyasi kriz söz konusu mu" sorusuna karşılık, "Siyasi bir krizden bahsedemeyiz. Siyasi olarak bazı görüş ayrılıklarından, bazı olaylara farklı bakıştan elbette bahsedebiliriz ama bir krizden bahsedemeyiz" yanıtını verdi.

(A.A)

En Çok Aranan Haberler