HABER

İskenderiye'de seçim süprisi

Mısır'ın normalde oldukça muhafazakar bir seçmen kitlesine sahip olan ikinci büyük şehri İskeneriye son seçimlerde solcu bir adayı destekleyerek uzmanları şaşırttı. Şehirdeki seçmenler şimdi ikinci turda kime oy vereceklerini düşünüyor.

Mısır'ın normalde oldukça muhafazakar bir seçmen kitlesine sahip olan ikinci büyük şehri İskeneriye son seçimlerde solcu bir adayı destekleyerek uzmanları şaşırttı. Şehirdeki seçmenler şimdi ikinci turda kime oy vereceklerini düşünüyor.

Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mürsi ve Hüsnü Mübarek'in son Başbakan'ı Ahmed Şefik ülkede seçimlerin ikinci turuna geçmeyi başardı ancak bu iki aday da İskenderiye'de ilk turda seçmenlerin ilk üç tercihinden biri olamadı.

Mısır'ın ikinci büyük şehrinde seçimi solcu Hamdeen Sabahi kazandı.

Sabahi en yakın rakibinden iki kat fazla oy aldı.

Seçim sonuçlarının ardından Mübarek ve eski Mısır yöneticilerinin kılığına sokulmuş kuklalar şehirde temsili olarak idam edildi.

Bu kuklalardan bir tanesi de ikinci tura kalan adaylardan Şefik'i temsil ediyordu.

Milattan çnce 332 yılında Büyük İskender tarafından kurulan İskenderiye şehri yüzyıllarca dünyanın aydınlanma ve eğitim merkeziydi.

Bugün ise şehire Selefiler, aşırı muhafazakarlar ve köktenciler hakim.

İhtilaf yaratan adaylar

Genç bir diş hekimi, Muhammed Şerif Gamravi Ahmet Şefik'in seçimi kazanacağına inanıyor.

O eski askerin Müslüman Kardeşler'e saldırılar düzenleyip örgütün liderlerini tutuklatmasını ve eski rejimi geri getirmesini bekliyor.

Bir üniversitede öğretim görevlisi olan Ahmed Waddah ise oy pusulasını yırtacağını söylüyor.

Başörtülü bir üniversite yöneticisi olan Hanaa ise seçimleri boykot etmeği planladığını söylüyor.

Hanaa ''Şefik ordunun adayı. Ilımlı bir müslüman olarak da Mürsi'ye oy vermek istemiyorum. O sadece Müslüman Kardeşleri temsil ediyor'' dedi.

Ahmed Waddah'da adayların ikisinden de hoşlanmadığını söylüyor.

Waddah ''Şefik eski rejimin bir parçası ve o rejim demokratik değildi. Müslüman Kardeşler de kadınlara ve özgürlüklere karşı. Bu nedenle seçimde oy pusulamı yırtıp yerine 'Orduya da Müslüman Kardeşler'e de hayır, devrim devam ediyor' yazılı bir not bırakacağım'' dedi.

Bir çok kişi ordunun desteklediği Şefik seçimi kazanırsa değişim şansının ortadan kalkacağından korkuyor.

Ancak adını açıklamak istemeyen bir üniversite öğretim görevlisi Şefik'in şu anda Mısır'ı yönetmek için en iyi aday olduğu görüşünde.

Akademisyen ''O bir asker. Deneyimli bir kanun ve düzen adamı. Başarısızlığa uğramış bu devrim girişiminin yarattığı sıkıntıları ortadan kaldırabilir. Ayrıca o Müslüman Kardeşler'in yükselişini de durduracaktır'' diyor.

İki çocuk annesi Hoda ülkede yaşanan güvenlik problemleri nedeniyle yasalara aykırı olmasına rağmen oğlunun yanında bir şok tabancası kızının ise çantasında biber spreyi taşıdığını söylüyor.

Hoda ''Şefik iyi bir adam. Ancak o Mübarek'e ve eski rejime sadık'' diyor.

Diş hekimi Gamravi ''Devrim başarısızlığa uğradı. Çünkü devrimin başındaki isimlerden hiç biri yönetici konumuna gelemedi ve bu durum bizi büyük bir ikilemde bıraktı'' dedi.

Gamravi gerçek ve başarılı bir devrimin onbeş, yirmi yıl içinde gerçekleşeceğine inanıyor.

Tıbbi biyofizik araştırmacısı Tamer Samadoni'ye göre Mısır'da ilk defa bir sonraki başkanın kim olacağı bilinmiyor.

Ancak Samadoni yine de devrimin başarılı olup olmadığına karar veremediğini söylüyor.

Waddah ise hala Mısır'ın geleceğine ümitle baktığını söylüyor.

Waddah ''Artık insanların politik bilinci gelişti. Uğruna savaştığımız hedefe ulaştık'' diyor.

Eğitim görevlisi için devrimin en büyük başarısı ülkedeki korku duvarını yıkmak olmuş. Waddah ordunun ülkede gücü kolay kolay bırakmayacağını bildiğini de belirtiyor.

Ancak 1967 ve 73'te Mısır- İsrail savaşlarına katılan gazi Muhammed Şirbini aynı fikirde değil.

Şirbini ''Silahlı kuvettler devrimi ve ülkeyi koruyor. Ordu Mısır'ın tacındaki yakut ve mutlaka korunmalı'' diyor.

En Çok Aranan Haberler