Orhaneli'ye 18 kilometre uzaklıktaki Gümüşpınar Linyit İşletmesi'nin kapısında toplanan 5 köyden yaklaşık bin kişi, istimlak mağduru olduklarını, arazilerini vermelerine, imtihanı kazanmalarına rağmen işe alınmadıklarını belirterek eylem yaptılar. Doğu vilayetlerinde göstermelik olarak açılıp kadroları şişirildikten sonra kapatılan işletmelerin işçilerinin, nakillerle Orhaneli'ye gönderildiğini savunan yöre halkı, kendilerinin de işsiz ve aç olduklarını belirtip, hükümet yetkililerinin insafa gelmesini istediler.
Bursa Linyit İşletmeleri Gümüşpınar Kömür İşletmeleri'nin idari binasının önüne kadar gelip 'Nakillere Hayır' eylemi başlatan köylüleri, Orhaneli Kaymakamı Akgün Corav ve Kömür İşletmeleri Müdür Muavini Cemal Baş dinledi. Köylüler, arazilerini linyit işletmelerine verdiklerini ve arazilerinin kalmadığını belirterek, "Kanun gereği istimlak mağduru aileler öncelikle işi alınıyor. İmtihanı kazanmasına rağmen yöremizden hiç kimseye işbaşı yaptırılmadı. Köylerimizde onlarca işsiz var. Başka geçim imkanları da yok. Ancak bu kişiler işe alınmıyor. Buna karşılık doğu vilayetlerinde göstermelik olarak işletmeye açılıp, kısa sürede kapatılan birçok işletmeden işçiler Orhaneli'ye naklediliyor. Erzurum'dan ve birçok yerden 315 işçinin Orhaneli'ye tayini çıktı. Biz yöre halkı olarak aç dururken, başka şehirlerden gelen insanlar ekmeğimizi alıyorlar. Biz hakkımızı istiyoruz. Hükümet yetkililerine basın aracılığı ile sesimizi duyurmak istiyoruz. Enerji Bakanımıza bu haksızlığı önlemesi için güveniyoruz. Bursa Milletvekilleri'nin yöre halkına sahip çıkmalarını istiyoruz" diye konuştular.
Öte yandan, linyitlerde çalışan işçilerin kıdemine göre 1 milyar lira ile 2 milyar lira arasında maaş aldıkları, lojmanlarda oturdukları öğrenildi. Öfkeli köylüler, eşyalarını alıp Orhaneli'ye gelen çok sayıda linyit işçisini de tesislere sokmayarak geri çevirdiler.
İHA