İSTANBUL (İHA) - Yeni Türkiye Partisi (YTP) Genel Başkanı İsmail Cem, "Kıbrıs konusunda çok dikkatli adımlar atılmalı, yapılacak bir hata daha kötü sonuçlar doğurabilir" dedi.
YTP Genel Başkanı İsmail Cem, bugün partisin İstanbul İl Başkanlığı'nda bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda YTP Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Karakaş, YTP İl Başkanı Mustafa Ağan, YTP milletvekili adayı Adil Özkav ile çok sayıda basın mensubu hazır bulundu. Basın mensuplarına, gündemdeki konularla ilgili partisinin ve kendisinin görüşlerini açıklayan Cem, YTP olarak yeni kurulacak hükümeti ilk günden köşeye sıkıştırmaya yönelik bir politika izlemeyeceklerini ifade etti. Kıbrıs konusunda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'nın hazırladığı belgenin görüşülmeye başlanmasının doğru bir tercih olduğunu belirten İsmail Cem, "Bu belgeyi incelediğimizde bazı olumlu unsurlar var, üzerinde çok düşünmemiz gereken hususlar var. Şu andaki belgede geçen kurucu veya oluşturucu devlet ibaresi yanlış tercüme ediliyor. İçinde parça devlet tanımı kullanılıyor. Yine bu belgedeki toprak ve göçmenlerin dönüşü konularına dikkat çekmek istiyorum. Bunların bu şekliyle kabulü 'mümkün değil'e yakın gözükmektedir ve daha sonra başımıza büyük işler açılabileceğinden çekiniyorum" diye konuştu.
"GÖÇMEN KONUSU TEHLİKELİ" YTP Genel Başkanı İsmail Cem, BM belgesindeki göçmen konusunun tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekerek, "KKTC'ye Rum girişi olursa Güney Kıbrıs Rum yönetiminin hiçbir kötü niyeti olmasa bile insani boyutta çıkacak problemler bütün adayı altüst eder. Türkiye'yi inanılmaz zorluklara bırakır. Kıbrıs konusunda çok dikkatli adımlar atılmalı, yapılacak bir hata daha kötü sonuçlar doğurabilir" açıklamasında bulundu.
Tarafların bir ay içinde sağlıklı sonuçlar almasının güçlüğüne dikkat çeken İsmail Cem, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın hazırladığı plan üzerinde görüşülmeye devam edilmesi gerektiğini kaydetti. Cem, "Kofi Annan'ın hazırladığı belge sonrası Güney Kıbrıs Rum kesiminin Kopenhag'dan istediği sonuçları alması kaçınılmaz hale gelmiştir. Buna hazırlıklı olmalıyız. Bu durumda Türkiye'nin ne yapacağı önemlidir. Rum kesimi AB'ye üye olursa KKTC ile Türkiye'nin yakınlaşması konusunda köklü adımlar atılacaktır. Zaten küçük bazı adımlar da atılmıştır. 'Türkiye bugün yarın görüşmelerden uzlaşmış çıkacak, bekleyelim' diyerek Kuzey Kıbrıs ve Türkiye'nin haklarından, güvenlik kaygılarından ödün veremez. Burada maharet Türkiye ile KKTC arasında birlik adımı atıp, Türkiye ile AB ipini koparmamaktır."
"KURULACAK HÜKÜMETİN İSLAMCI ÖZELLİĞİ VAR" YTP Genel Başkanı İsmail Cem, Kıbrıs görüşmelerinde Rauf Denktaş'ın ılımlı tavrının görüşmelere olumlu yansıdığını söyledi. Hükümete, Kıbrıs konusunda tavsiyelerde bulunan Cem, "Kıbrıs konusunda Türk hükümeti Avrupa Birliği'nin 'siz Kıbrıs'ta esneklik gösterin ki biz de Kopenhag Zirvesi'nde kolaylık sağlayalım' şeklindeki tutumuna aldırmamalıdır. Aksine yeni bir strateji geliştirerek, 'siz bize Kopenhag'da hassasiyet gösterirseniz, o zaman biz de size Kıbrıs'ın çözümünde katkıda bulunalım' politikası izlenmelidir" dedi.
YTP Genel Başkanı İsmail Cem, AB konusunda Türkiye'nin müzakere tarihi istemesini haklı bir tutum olduğunu belirterek, "Yeni kurulacak hükümetin yapacağı ilk iş, bir önceki hükümet döneminde hazırlanan yasa ve yönetmelikleri hayata geçirmektir. Kötü muamele ve işkenceye karşı yasaların çıkarılmasını sağlamak ve vakıflar konusundaki ayırımcı yaklaşımların gündemden çıkarılmasını sağlamak olmalıdır. Eğer bunlar sağlanabilirse, Kopenhag'da beklentimizi karşılayan veya hemen hemen karşılayacak sonuçlar alınabilir" diye konuştu.
Kamuoyunda AK Parti hükümetinin Avrupa Birliği'ne girişte kolaylık sağlayacağı yönünde görüşler bulunduğuna dikkat çeken İsmail Cem, "Hükümetimizin İslamcı özelliği var. Bu bize avantaj sağlar. AB ile ilişkilerin gelişmesi açısından 'bu özelliği olan hükümeti muhatap almaktan memnuniyet duyuyoruz' şeklindeki bu yaklaşım çok yanlıştır. Biz eğer kendi hükümetimizi inanç esasında tanımlarsak, o zaman laiklik zedelenir ve yara alır" dedi.
YTP Genel Başkanı İsmail Cem, son olarak şunları söyledi:
"Seçime hazırlanma süremiz kısa oldu ve seçim sonrası istediğimiz sonucu alamadık. Bazı kesimlerin, 'AK Parti gelirse ülkeyi sarıklılar basacak, öcüler geliyor' gibi yönlendirmeleri ve buna karşı olarak da CHP'nin gösterilmesi sonucunda halk ikileme düştü."