ABD'nin önemli gazetelerinden Wall Street Journal'da (WSJ) çıkan bir yorumda, "İsrail'in değil İran'ın nükleer güce sahip olmasının bölge ülkelerini tehdit edeceği" ve "Nükleer silahların yayılması konusunda, gerçek tehditlerin, gerçek olmayan tehditlerden ayrılması gerektiği" iddia edildi.
Gazetenin internet sayfasında bugün "İran, İsrail ve Bomba" başlığıyla yer alan yorumda, ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliği yaptığı nükleer zirve ele alındı.
Obama'nın, 46 ülkenin liderini Washington'a davet ettiği zirvede, nükleer silahların teröristlerin eline geçmemesi konusunun görüşüldüğü kaydedilen yazıda, 11 Eylül terör saldırılarının ardından El Kaide başta olmak üzere terörist grupların nükleer bombaya sahip olmak istedikleri belirtildi. Obama'nın, ABD güvenliğini hedef alacak en önemli tehdidin bir terör örgütünün nükleer silah ele geçirmesi olasılığı olduğunu vurguladığı hatırlatılan yazıda, İran ve Kuzey Kore'nin nükleer programının zirve gündeminde olmadığı, ABD yetkililerinin tüm ülkeleri bir arada tutabilmek için bu "hassas" konuların ele alınmasından kaçındıklarını söyledikleri de belirtildi.
Gazete, "Uluslararası kurallara uyan ve iyi yönetilen demokrasilerin elindeki nükleer materyallerin teröristlerin eline düşmesinin beklenmediğini, oysa İran'ın atom bombası geliştirmesi halinde bunu dostları Hizbullah ve Hamas'la paylaşabileceğini" de ileri sürdü.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Washington'a, Türkiye ve Mısır'ın zirvede İsrail'in sahip olduğu tahmin edilen nükleer silah gücünü gündeme getirme niyetlerini açıklamalarının ardından gelmeme kararı aldığını yazan gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'i "Orta Doğu'da barışın baş tehdidi" olarak nitelendirdiği de ileri sürüldü. Yorumda, "İsrail'in değil İran'ın nükleer güce sahip olmasının bölgedeki ülkeleri tehdit edeceği" görüşüne yer verildi.
Yorumda, İran'ın nükleer güç olmasına izin verilmesinin Amerikan güvenliğine en büyük tehdit olacağı iddiasını da yer verilerek, Washington'daki nükleer zirvenin, ancak Obama'nın bu konu üzerine dikkatle eğilmesi halinde önemli olabileceği kaydedildi.
Yorumla birlikte, ABD Başkanı Barack Obama'nın nükleer zirvede Başbakan Erdoğan'la el sıkışırken çekilen fotoğrafı da yayımlandı.