Ankara - Ekonomik krizin yoğun olarak hissedilmeye başladığı 2008 yılı Eylül ayından itibaren sanayi üretim rakamları hızla gerilerken, işsizlik ödeneği başvurusu ise son iki ayda düşmeye başladı.
Küresel ekonomik kriz, Türkiye'de etkisini hem sanayi üretimi hem de istihdam alanında yoğun bir şekilde ilk olarak geçen yılın Eylül ayından itibaren göstermeye başladı.
Bu tarihten itibaren sanayi üretim rakamları düşerken, İşsizlik Fonu'ndan ödenek almak için başvuranların sayısı da yükselişe geçti.İşsizlik ödeneğinden yararlanma talebi kriz dönemi içerisindeki en yüksek rakama 2009 yılının Ocak ayında ulaştı. Bu ay da İş-Kur'a işsizlik ödeneği almak için 78 bin 577 kişi başvurdu.
Ancak bu rakam sanayi üretimindeki hızlı ve yoğun düşüşe rağmen, Şubat ve Mart aylarında çok fazla olmasa da belirgin bir şekilde inmeye başladı ve Şubat ayında 69 bin 677, Mart ayında da 62 bin 97 kişi olarak gerçekleşti.
Kriz, sanayi üretiminde ise etkisini aslında geçen yılın Ağustos ayından itibaren hissettirdi ve bu ayda yüzde 3,6 geriledi.Eylül ayında sanayi üretimi yüzde 4,3, Ekim ayında yüzde 6,8, Kasım ayında yüzde 13,3, Aralık ayında ise yüzde 17,8 azaldı. 2009 yılına gelindiğinde sanayi üretiminde gerileme trendi devam etti ve
Ocak'ta yüzde 21,3, Şubat'ta yüzde 23,7 oranında düştü.
İŞSİZLİK ÖDENEĞİ İÇİN BAŞVURU AYLIK 25-30 BİN
İş-Kur Genel Müdürü Namık Ata AA muhabirine yaptığı açıklamada, kriz öncesi dönemde işsizlik ödeneği almak için başvuranların sayısının aylık ortalama 25-30 bin olduğunu hatırlatarak, krizin etkisini daha fazla gösterdiği 2008 Eylül-Ocak 2009 döneminde ise başvuruların hızlı bir şekilde arttığını söyledi.
Ocak ayından itibaren başvuru sayısının gerilemeye başladığını ifade eden Ata, "Bu piyasanın canlanmaya başladığını gösteren bir işaret olabilir" dedi.
AA