Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için Çerez Politikasındaki amaçlarla sınırlı olmak üzere çerez kullanmaktayız.
İSTANBUL (İHA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, komisyon üyeleriyle birlikte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı Saraçhane Belediye Sarayı'nda ziyaret etti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Başkan Kadir Topbaş, "Sayın Başkan, heyet olarak bize geldiler, ziyaret ettiler. Biz de yaptığımız çalışmaları, taleplerimizi söyledik. Şu anda bir Çevre Kanunu çıkmakta. Onunla ilgili biz de beklentilerimizden bahsettik" diye konuştu.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış da, Türkiye'de yılda 2 milyon ton zehirli atık üretildiğini, bunun ancak 25 bin tonunun imha edildiğini belirterek, "Yıllar itibariyle aldığımız takdirde rakamın korkunçluğu, büyüklüğü ortaya çıkıyor" dedi.
3 gündür İstanbul'da incelemelerde bulunduklarını ve Başkan Topbaş'a temasları hakkında bilgi verdiğini ifade eden Elkatmış, Orhanlı beldesinde tehlikeli atık varillerinin çıkarıldığı bölgede incelemelerde bulunduklarını ve Çevre İl Müdürlüğü'nden brifing aldıklarını söyledi. Daha sonra Kocaeli'ndeki İZAYDAŞ tesislerinde inceleme yaptıklarını ve burada da kuruluşun genel müdürünün kendilerine bir brifing verdiğini dile getiren Komisyon Başkanı Elkatmış, zehirli varillerin insan hakları ihlali de olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
"Tuzla'da yaşanan gerçekten de büyük bir facia. Gittik yerinde inceledik, bugün de Büyükşehir Belediye Başkanımız'dan bu konudaki çalışmaları hakkında bilgi aldık. Memnuniyetle gördük ki İstanbul katı atık meselesini halletmiş. Artık o konuda bir problem yok. Zehirli atıklar konusunda da başkanımızın bir çalışma içerisinde olduğunu, 7-8 aydır bu konularda önemli mesafeler aldığını, buna, hatta maddi boyutunun da çok yüksek olmasına rağmen kaynak ayırma noktasında olduklarını ifade ettiler. Sayın Başkanımız'ın bu olay çıkmadan evvel dahi böyle bir duyarlılığa sahip olması bizi gerçekten çok sevindirdi. Kendisine teşekkür ediyoruz. İnşallah bu çalışmaları en kısa sürede hayata geçirilir."
Her insanın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı olduğunu dile getiren Elkatmış, bu konuya çok önem verdiklerini vurguladı. Bu nedenle komisyon üyeleriyle birlikte bir çalışma yaptıklarını, önümüzdeki günlerde bu konuda bir rapor hazırlayacaklarını anlatan Elkatmış, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yetkilileri de komisyonumuza, sayın bakanlar da dahil olmak üzere davet ederek bilgi alacağız ve çevreyle ilgili çalışmalarımızı daha da hızlandıracağız. Aldığımız bilgiler çerçevesinde şunu gördük; Türkiye'de yılda 20 milyon ton katı atık ve 2 milyon ton civarında da zehirli atık üretiliyor. Ama Türkiye'de maalesef zehirli atıkların imha edildiği tek bir kuruluş var bildiğiniz gibi: İZAYDAŞ. Onun da kapasitesinin yılda 35 bin ton olduğu ifade edildi. Bu kuruluşun da gerek kuruluş aşamasında olması, gerekse teknolojisinin eskiliği dolayısıyla tam kapasiteyle çalışmasının mümkün olmadığı belirtildi. Kuruluşun geçen yıllarda yüzde 85 kapasiteyle çalıştığı belirtiliyor. Bu takdirde 25 bin ton yıllık kapasiteye sahip olduğu görülüyor. Türkiye'de 2 milyon ton zehirli atık olduğu dikkate alınırsa, tam kapasiteyle de çalışsa 35 bin ton bir tarafa, 2 milyon ton bir tarafa. Acilen bu konularda tedbir alınması gerekiyor. 2 milyon ton nereye gidiyor, bunun da tespiti gerekiyor. Tabii bir şey daha ortaya çıktı. Bu 2 milyon ton da hayali bir rakam. Herhangi bir envanteri yapılmış değil. Bu konuda herhangi bir çalışma da yapılmış değil, bunlar sadece tahmine dayanan rakamlar. Dolayısıyla bunu bilimsel olarak da tespit etmek gerekir. Her yerden variller çıkıyor. Tuzla Orhanlı'daki variller derken bugün de Maltepe'de çıktı. Belki yarın başka başka yerlerden çıkacak. Ki mutlaka çıkacak çünkü Türkiye'de yılda 2 milyon ton zehirli atık üretiliyor, ama imha 25 bin ton civarında. Aradaki fark bir yerlere gitmiştir. Yıllar itibariyle aldığımız takdirde rakamın korkunçluğu, büyüklüğü ortaya çıkıyor."
Konuşmasında "Bir musibet bin nasihattan evladır" atasözünü hatırlatan Mehmet Elkatmış, bu musibetin de acı bir nasihat olduğunu söyledi. Elkatmış, "Dolayısıyla tedbirlerin acilen alınması gerekiyor. Memnuniyet verici bir şey daha ortaya çıktı bu olay vesilesiyle, toplumsal bir duyarlılık doğdu. Artık insanlarımız bu konuda çok duyarlı, hassas olmaya başladı. Sevindirici olan da bu. Çünkü toplumun duyarlılığı olmadan bu işlerin çözülmesi de yasayla falan mümkün değil. Nitekim, bu duyarlılıktan dolayıdır ki ihbarlar gelmeye başladı" diye konuştu.