HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İstanbul’da 2 çocukta domuz gribi tespit edildi

İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören 5 aylık bir kız bebek ile 4 yaşındaki bir erkek çocuğunda H1N1 virüsü (domuz gribi) saptandı.

İstanbul’da 2 çocukta domuz gribi tespit edildi

Çocuklarla aynı odada tedavi gören iki çocuk başka bölümlere gönderildi.

Edinilen bilgiye göre, Mustafa A. isimli vatandaş yaklaşık bir hafta önce solunum rahatsızlığı ve grip şüphesiyle 5 aylık bebeğini İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürdü. Hastanenin çocuk bölümünde tedaviye alınan bebeğe tedavi gördüğü sırada testler yapıldı. Yapılan testlerde 5 aylık bebekte H1N1 virüsünün pozitif olduğu belirlendi. Bebekle birlikte aynı odada tedavi gören 4 yaşındaki başka bir çocuğunda aynı virüsü taşıdığı belirlendi.

Bir bebek ve bir çocukta domuz gribi H1N1 virüsünün çıkmasının ardından onlarla aynı odada tedavi gören iki çocuk başka bölümlere alındı. Domuz gribi virüsünün başka hastalara sıçramaması için çocukların tedavi gördüğü bölüm diğer hastalardan yalıtıldı. (İHA)

DOMUZ GRİBİ NEDİR?

Orthomyxoviridae ailesinden herhangi bir virüs tarafından oluşturulan domuz gribinin adı, domuzlarda oluşan virüse çok benzemesinden gelmektedir.

Hastalık tıp alanında İngilizce swine influenza virus kelimelerinin baş harflerinin bir araya getirilmesiyle kısaca SIV olarak adlandırılır. Bilinen tüm SIV tipleri ya Influenzavirus A (çoğunlukla) ya da Influenzavirus C (ender) tipindedir.

2009 yılında salgına neden olan virüs ise influenza A virüsünün alt türlerinden biri olan H1N1'dir.

Domuz gribi özellikler kümes hayvanları ve domuzlarla yakın temasta korunmasız temasta bulunan kişileri etkilemektedir. Eğer temasta bulunulan hayvan virüs taşıyorsa, temasta bulunan insan risk altında demektir. Bu virüs insana bulaşabilecek şekilde yapısını değiştirebilmektedir.

Domuz gribinin belirtileri

Hastalığın insandaki belirtileri grip ve grip benzeri hastalıkların semptomları ile aynıdır. Belirtiler; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme hissi ve yorgunluktur. Normalden daha fazla sayıda hasta ishal ve kusma şikayeti bildirmiştir.

Bu epidemide ateşsiz, daha atipik seyreden vakalar da görülmektedir. Örneğin, bir aileden birisinde tipik grip semptomları olmasına rağmen ailenin başka üyelerinde hafif bir burun akıntısı, gözlerde batma şikayeti, boğaz ağrısı olabilmekte ve hiç ateşi olmayanlara rastlanmaktadır. İki hastadan biri hafif seyretmektedir, ancak doktora “ben hastayım” diye gelenlerin önemli bir kısmında ateş vardır; hastaneye yatırılanlarda bu oran %90-95'e ulaşmaktadır. Yani daha ciddi vakaların hemen hepsi ateşlidir.

Bu belirtiler sadece domuz gribine özgü olmadığı için tanı konulması için hastanın yakın geçmişi, domuz gribi olan kişilerle temas edebileceği bölgelerde bulunup bulunmadığı ya da domuzların ve kümes hayvanlarının bulunduğu ortamlarda bulunup bulunmadığı sorgulanarak ayırıcı tanı yönteminin uygulanması gerekmektedir.

İnsanlara nasıl bulaşır?

Domuzların çevresinde çalışan, özellikle yakın temasa giren kişiler bu hayvanlarda yaygın olarak görülen bu virüsü kapma riski altındadır. Bu insanlar, zoonoz ve virüsün şekil değiştirmesinin birlikte oluşabileceği bir ortam teşkil ederler. Dolayısıyla bu insanların aşılanması ve yeni virüs nesillerinin tespit edilmesi için izlenmesi halk sağlığı açısından önemlidir. Çiftliklerdeki çalışanlar kadar olmasa da veterinerler ve et işleme tesislerinde çalışanlar da virüse yakalanma riski altındadır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler