INTERPOL(International Criminal Police Organization-Uluslararası Polis Teşkilatı) ile FIFA'nın ortaklaşa düzenlediği Futbolda Şike ve Yasadışı Bahse Karşı Eğitim ve Önleme Programı Türkiye Çalıştayı sona erdi.
İstanbul WOW Hotels Convention Center'de gerçekleşen çalıştayda futbolcular, hakemler, müsabaka görevlileri, yöneticiler gibi hedef gruplar, şike ve şikenin yarattığı riskler konusunda bilgilendirildi.
INTERPOL Sporda Dürüstlük Birimi tarafından hazırlanan çalıştayın sonunda INTERPOL Sporda Dürüstlük Yönlendirme Grubu Başkanı John Abbott, FIFA Güvenlik Departmanı Üyesi Ralf Mutschke ve Cologne Üniversitesi'nden Spor Hukuk Uzmanı Anja Berninger gazetecilerin sorularını yanıtladılar.
"ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTLERİNİN BU İŞE BULAŞTIĞINI TARTIŞTIK"
İlk olarak INTERPOL Sporda Dürüstlük Yönlendirme Grubu Başkanı John Abbott, çalıştayın amacı ve sonuçları ile ilgili bilgiler verdi.
"Türkiye Futbol Federasyonu(TFF) tarafından aldığımız davet ile bu çalıştayı Türkiye'de yapmanın mutluğunu yaşıyorum. Çalıştayımızda TFF, hakemler, Süper Lig, Kulüpler ve Spor Toto yetkililerinin yanı sıra savcılar ve avukatlar yer aldı. Yani çalıştayımız çok kapsamlı bir alana hitap etti. Çalıştayın 3 temel konusu vardı. İlk olarak sorunun ne olduğunu anlamaya çalıştık. Şikenin global bir suç haline geldiğini ve organize suç örgütlerinin bu işe bulaştığını tartıştık. Bu anlamda mevzuatı inceledik. Bunun yanı sıra eğitim, öğretim ve önleyici faaliyetlerin önemine değindik. Çalıştay sonunda 5 temel unsur üzerinde fikir birliğine vardık.
Bu unsunlar şunlardır:
1- Şike ile olan mücadelemizde tüm paydaşların ortak hareket etmesi
2- Şike ile olan mücademizde bilginin varliği çok önemlidir. Bilgi olmadan hareket edemeyiz. Bilgiyi toplamaya ve kullanmaya özen göstermeliyiz.
3- Tüm birimlerin bu mücadelede koordineli hareket etmesi önem taşıyor. Birimler arasındaki koordinasyonun sağlıklı olmasını sağlamalıyız.
4- Şuçlar işlenmaden önleyici faaliyetlerde bulunmalıyız. Şikenin suç odakları için cazip olmamasını ve bu güzel oyunan korunmasını sağlamayız.
5- Oturduğumuz yerden şikenin bitmesini sağlayamayız. Aktif olarak çalışmalı ve şikeyi ortadan kaldırmak için mücadelemizi devam ettirmeliyiz. Bana göre son derece başarılı ve değerli bir çalıştay oldu. Ancak bu daha sonra atılacak adımlar için son derece iyi bir başlangıç oldu."
"TÜRKİYE'DE ŞİKENİN AÇIK BİR TANIMI YAPILMIŞ DURUMDA"
John Abbott'un ardından söz alan Spor Hukuk Uzmanı Anja Berninger, ise şikenin çok az ülkede suç olarak değerlenderildiğini ve Türkiye'nin bu ülkeler arasında yer aldığını söyledi.
"Şike ile mücadelede spor hukukunun etkin olarak kullanılması gerekiyor. Hem federasyon, hem de mahkemeler ve kolluk kuvvetleri koordineli olarak çalışmalıyız. Türkiye Futbol Federasyonu mevzuatı dünyanın sayılı mevzuatları arasında yer alıyor. Ayrıca şike çok az sayıdaki ülkede suç olarak kabul ediliyor. Türkiye'de bu ülkelerin arasında yer alıyor. Şike suç olarak belirlenmediği ülkelerde genel olarak sahtecilik suçları kapsamında yer alıyor. Ancak Türkiye'de şikenin açık bir tanımı yapılmış durumda. Bu iyi bir gelişme. TFF'nin de oyuncular, hakemler ve kulüp yetkilileri için suçları ve cürümleri tanımlamış bulunduğunu görüyoruz."
"ÇALIŞTAY, BİZİM BAŞLATMIŞ OLDUĞUMUZ ÖNLEYİCİ HAREKETİN BİR PARÇASI"
FIFA Güvenlik Departmanı'ndan Ralf Mutschke'de çalıştayın daha öncede farklı ülkelerde yapıldığını ifade ederken şunları söyledi.
"Şike sorununu tartışmak üzere Roma'da UEFA'nın 51 üye ülkesiyle birlikte bir toplantı yaptık. Şike artık global bir sorun. Bir sonraki adım olarak çalıştayamazı Kuala Lumpur, Ukrayna ve Panama'da yapacağız. Bugünkü çalıştay, bizim başlatmış olduğumuz önleyici hareketin bir parçası. Bu şekilde tüm futbol dünyasına ulaşarak şikeyi önlemeye çalışıyoruz. Artık futbolun içindeki unsurlar şike konusunda FIFA'ya direk ihbarda bulunabilecekler."
Europol tarafından dün yapılan açıklamalara da değinen FIFA Güvenlik Departmanı Müdürü Mutschke, sözlerini şöyle tamamladı.
"Evet basın toplantısından daha önce haberimiz vardı. FIFA ve Interpol olarak farklı kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen bu soruşturmalardan
haberdardık. Bu anlamda bizler de kendi çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Ortaklaşa yürüttüğümüz bu dürüstlük programı, üye federasyonlarımız arasında önleyici faaliyetler geliştirmemizi sağlayacak bir program. Europol bünyesinde ve farklı ülkelerde yapılan soruşturmaları bilmek zorundayız."
"ŞİKE TÜRKİYE'NİN DEĞİL, TÜM DÜNYANIN SORUNU"
Açıklamaların ardından bir gazetecinin sorusu üzerine INTERPOL Sporda Dürüstlük Yönlendirme Grubu Başkanı John Abbott, Türkiye'de 3 Temmuz 2011'de başlayan şike sürecinin çalıştayda konuşulup konuşulmadığı sornusuna şu yanıtı verdi:
"Evet, bu konu ile ilgili bize sunum yapıldı. Ancak biz soruna global olarak baktık. Anlayacağız üzere bu sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın karşı karşı karşıya kaldığı bir sorun. Suçlular, uluslararası hareket ediyor. Tek bir ülkenin sınırlarında kalmıyorlar. Bu da herkes için büyük bir zorluk demek. Şike anlamında karşı karşıya kaldığımız risk ve sorunları göz ardı etmemeliyiz. Her yerde şike soruşturmaları yapıldı. 15 ile 17 ülkede büyük sorunlar çıktı. Bunun yanı sıra organize suç örgütleri de bunun büyük bir fırsat olduğunu fark etti. Çünkü maçlara şike karıştırmak, düşük riskli ve yüksek getirili bir yol. TFF'in tüm üyeleri ve bizler hep birlikte şike yapmak isteyenleri tamamen engellemek istiyoruz."
Avrupa Polis Teşkilatı'nın (Europol) dün Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bir çok ülkede oynanan maçlarda şike yapıldığına dair şüphelerinin
olduğuna dair yaptıkları açıklamalar hakkında da konuşan John Abbott, "Europol'un yaptığı soruşturmadan haberimiz vardı. Suçun her türlüsünün
üstesinden gelmek oldukça zor bir iş. Interpol de bunun farkında. Europol'de ortak soruşturma ekibi oluşturuldu. Biz de bu ekiple çalışma halindeyiz. Bizler şike soruşturmalarında koordinasyona dahil olmakla sorumluyuz" dedi.