HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İstanbul'un suyu dünya kalitesinde

İSKİ Su Arıtma Dairesi Başkanı Zeki Güngör: - "İstanbul'a verdiğimiz günlük 3 milyon metreküp su, Avrupa Birliği, Dünya Sağlık Örgütü, ABD Çevre Koruma Ajansı ve yönetmeliğin öngördüğü kriterleri sağlayacak kalitede" - "Yıllardır İstanbul'da suyun kalitesiyle ilgili toplu bir vaka yaşanmadı. Bu da şebeke suyunun ne kadar güvenilir olduğunun göstergesi. Şebeke suyu sadece içme suyu olarak kullanılmıyor. Sebze, meyvelerin yıkanmasında, yemek yapılmasında. Mesela İstanbul'da bütün ekmekler şebeke suyuyla yapılır" - "Suyun çok yumuşak olması da tercih edilmemelidir, özellikle kemik gelişimi ve çocuklar için. Çok yumuşak suyun içimi daha hoştur, lezzetlidir, ama yumuşak su içildiği zaman kemik gelişiminde problem yaşanabilir. Onun için orta sertlikte suyun tercih edilmesi taraftarıyız" - "İstanbul'da bin noktadan numune alıyoruz. Herhangi bir risk var mı yok mu takip ediliyor, ona göre müdahale ediliyor"

İSTANBUL (AA) - ZEHRA MELEK ÇAT - Türkiye'nin en kalabalık şehri olan İstanbul, günlük ortalama 3 milyon metreküp su tüketiyor. 9 ana kaynaktan alınan ham sular, 21 arıtma tesisinde standart hale getirildikten sonra 22 bin kilometrelik şebeke ağı ile tüketiciyle buluşuyor.

Avrupa Birliği, ABD Çevre Koruma Ajansı, Dünya Sağlık Örgütü ve içme suyu yönetmeliğine göre arıtılan şebeke suyu, orta sertlikte ve 7-8 pH değeriyle kullanıma sunuluyor.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Su Arıtma Dairesi Başkanı Zeki Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İSKİ'nin İstanbul halkına günlük ortalama 3 milyon metreküp su temin ettiğini söyledi.

Barajlarda alınan ham suların, 21 içme suyu arıtma tesisinde arıtılıp, dünya standartlarında içilebilir kaliteye getirildikten sonra yaklaşık 22 bin kilometrelik şebeke ağı ile İstanbul halkının tüketimine sunulduğunu belirten Güngör, şöyle konuştu:

"Bu suyun kalitesinin sürekliliği için su kaynaklarından, arıtma tesislerinden ve şebekenin belirli noktalarından numuneler alınarak uluslararası akredite laboratuvarımızda analize tabi tutup kalitesini takip ediyoruz. İstanbul'a verdiğimiz günlük 3 milyon metreküp su, Avrupa Birliği, Dünya Sağlık Örgütü, ABD Çevre Koruma Ajansı ve yönetmeliğin öngördüğü kriterleri sağlayacak kalitede. Bizim kalitemizi standartlar belirler. Tercih meselesi tabii ki ama, İstanbul şebeke suyu güvenle içilebilir. Bazen klor kokusu gelebilir belki ama Bazen klor kokusu gelebilir ancak bu, şebeke ya da depolardaki kirlenmeye karşı bütün dünyada uygulanan bir tedbirdir. Bana göre klor varsa daha çok tercih edilmesi gerekir. Yıllardır İstanbul'da suyun kalitesiyle ilgili toplu bir vaka yaşanmadı. Bu da şebeke suyunun ne kadar güvenilir olduğunun göstergesi. Şebeke suyu sadece içme suyu olarak kullanılmıyor. Sebze, meyvelerin yıkanmasında, yemek yapılmasında. Mesela İstanbul'da bütün ekmekler şebeke suyuyla yapılır."

Güngör, İstanbul'un 9 ana su kaynağından beslendiğini ifade etti.

- "İstanbul suyunun pH değeri 7-8"

Suyun pH değerinin 6,5-9,5 arasında olması gerektiğini hatırlatan Güngör, İstanbul şebeke suyunun pH değerinin 7-8 olduğunu söyledi.

Güngör, barajlardan gelen suyun dezenfekte edilmesi için klor ve ozonlama kullandıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Klor, bütün dünyanın kullandığı çok güvenilir bir dezenfektandır. Bundan vazgeçme şansınız yok. İstanbul şebekesi de çok uzun olduğu için mutlaka klor kullanmanız gerekiyor. son gelişmiş dezenfeksiyon teknolojisi olan ozon da tesislerimizde kullanılıyor. İçilebilir olarak tesislerimizden çıkan suyun kalitesini, ulaştığı en uzak noktaya kadar muhafaza etmemiz gerekiyor. Bu amaçla şebeke suyu çeşitli noktalarda sürekli olarak uluslararası akredite laboratuvarlarımızda kontrol edilmektedir."

Suyun sertliği konusunda standart olmadığını belirten Güngör, şunları kaydetti:

"Kaynak suları baraj sularına göre yumuşaktır. Su, yumuşak, orta ve sert su olarak adlandırılır. İstanbul suyu genelde orta sertliktedir. Suyun çok yumuşak olması da tercih edilmemelidir, özellikle kemik gelişimi ve çocuklar için. Çok yumuşak su, içimi daha hoştur, lezzetlidir, ama yumuşak su içildiği zaman kemik gelişiminde problem yaşanabilir. Onun için orta sertlikte suyun tercih edilmesi taraftarıyız. İstanbul'da bin noktadan numune alıyoruz. Herhangi bir risk var mı yok mu takip ediliyor, ona göre müdahale ediliyor. Ayrıca, 110 noktada on-line takip sistemi var."

Güngör, arıtma tesislerinin günlük 4 bilyon 368 bin metreküp su verebilecek kapasitede olduğunu sözlerine ekledi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler