ANKARA (İHA) - Türk Ceza Kanunu (TCK), yürürlüğe girmeden önce değiştiriliyor. Yürürlüğe girmesi 1 Haziran tarihine ertelenen yeni TCK'da yapılacak değişikliklere ilişkin yasa telifi, bugün TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
TCK'da değişiklik teklifi için düğmeye basıldı. Teklif, cinsel suçlar başta olma üzere delil elde etmek için iç beden muayenesinde hakim kararını zorunlu hale getirdi. Teklifi kabul edilirse, sanık veya hükümlüyle örgütsel suç kapsamında hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan avukatlara ciddi kısıtlamalar getirilecek. Sanığın veya hükümlünün müdafiiliği veya vekilliği yasaklanan avukat, söz konusu hükümlü veya sanıkla ceza veya tutuk evlerinde de görüştürülmeyecek. Bu düzenleme, İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapis cezasını çekmekte olan terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarını büyük ölçüde etkileyebilecek.
AK Parti Milletvekilleri tarafından Meclis'e sunulan yasa teklifinin, başta Yargıtay olmak üzere hakim ve savcılarla yapılan bilgilendirme toplantıları sonucunda hazırlandığı "Genel Gerekçe"de belirtildi. Ceza Yasasında değişikli öngören teklifin getirdiği başlıca düzenlemeler şöyle:
- Bir suça ilişkin delil elde etmek için şüpheli veya sanık üzerinde iç beden muayenesi hakim veya mahkeme kararıyla yapılabilir. gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcı karar verirse, 24 saat içinde bu karar hakim onayına sunulur.
- Hakim bu onayı 24 saat içinde vermese elde edilen deliller hükümsüz sayılır.
- Avukat huzurunda rıza göstermesi halinde iç beden muayenesi için hakim kararı gerekmez.
- Muayenenin yapılabilmesi için, kişinin sağlığına zarar verme tehlikesinin bulunmaması gerekir.
- İç beden muayenesi ancak tabip veya sağlık mesleği mensubu bir kişi tarafından yapılabilir
- Cinsen organlar veya anüs bölgesinde yapılan muayene, iç beden muayenesi sayılır
- Üst sınırı 2 yıldan az hapis cezası gerektiren suçlarda ic beden muayenesi yapılamaz
- Muayene sonucu alınan kan veya benzeri biyolojik örneklerle saç, tükürük, tırnak gibi örnekler ürerinde yapılan inceleme sonuçları kişisel veri niteliğinde olup başka hiçbir amaçla kullanılamaz, başkasına verilemez, bu bilgiler kovuşturmaya yer olmadığına veya beraat kararı verilip kesinleşmesi halinde savcı huzurunda derhal yok edilir.
- Gözaltı süresi, en yakın mahkeme gönderilmesi için zorunlu süre hariç aklanma anından itibaren 24 saati geçemez.
- Sadece para cezası gerektiren veya hapis cezasının üst sınırı bir yılı aşman suçlarda tutuklama kararı verilemez.
- Kişinin konutu veya işerinde arama, hakim ararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcının yazılı emriyle yapılabilir.
- Hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcı kararıyla şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişimi tespit edilebilir, dinlenebilir,kayda alınabilir ve sinyal bilgileri değerlendirilebilir. Örgütlü suçlarda hakim bir aydan fazla olmamak üzere sürenin müteaddit defalar uzatılmasına karar verebilir.
- Şüpheli, sanık veya hükümlü olan kişinin avukatı hakkında, bu kişiyle aynı örgütsel faaliyet suçundan dolayı soruşturma açılması halinde, şüpheli, sanık veya hükümlünün avukatlığını yapması yasaklanabilir.
Avukatlıktan yasaklanması halinde, vekilliğini üstlendiği kişinin başka davlarında da müdafiliğini ve vekilliğini yapamaz, bu kişiyi cezaevi ve tutukevinde ziyaret edemez.