Türkiye, demir yollarında yeni bir dönemi başlatacak olan ilk hızlı trenini, İspanya'dan teslim aldı. Sadece İHA tarafından görüntülenen ve saatte 250 kilometre hız yapan Türkiye'nin ilk hızlı treni son teknolojiyle donatıldı. Deri koltuklardan LSD ekran TV yayını yapılan trende uçak konforunu aratmayacak hizmet verilecek. Kasım ayının ortasında Türkiye'de olacak hızlı tren, deneme seferlerinin ardından Haziran ayında Ankara-Eskişehir hattında sefere başlayacak.
HIZLI TRENİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN
TCDD Genel Müdürlüğü'nün, İspanyol CAF Firması'na sipariş ettiği iki hızlı trenden ilkinin yapımı tamamlandı. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, CAF'ın İspanya'nın kuzeyindeki San Sebastian'daki üretim tesislerinde düzenlenen törenle Türkiye'nin ilk hızlı trenini teslim aldı. Karaman, törende yaptığı konuşmada, bugün Türkiye için çok önemli bir gün olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de ilk defa hızlı treni görmek bize nasip olacak. İspanya bundan 15 yıl önce bu heyecanı duydu. Biz de bu heyecanı şimdi duyuyoruz" dedi. Trenin Türkiye'ye gelişinden sonra Türkiye'nin dünyada 8, Avrupa'da 6. hızlı tren işletilen ülke haline geleceğini kaydeden Karaman, bunda İspanya'nın büyük katkısı olacağını vurguladı. Karaman, "CAF'tan aldığımız trenlerle testlere devam edeceğiz. Bugün teslim aldığımız tren, kasımın ikinci haftasında Türkiye'de olacak ve bu ilk trenimiz olacak. Daha sonra 5-6 ay sonra ikinci bir tren daha gelecek. 2009 sonuna kadar 10 setimiz olacak ve bu arada Ankara-Konya hızlı tren projesi de tamamlanacak. Trenler, şehirleri birbirine banliyö haline getirebiliyor. Hızlı trenin Türkiye'de işletilmeye başlaması artık Ankara, Eskişehir, Adapazarı gibi yakın şehirleri birbirine banliyö haline getirecek ve insanlar taşınmaya gerek kalmadan, evlerine ve işlerine günlük gidip gelebilecekler. Bu da yolculukları artıracak" diye konuştu.
Karaman, trenleri başlangıçta Türk ve İspanyol makinistlerin birlikte kullanacağını, eğitimlerden sonra Türk makinistlerce trenlerin kullanılmaya başlanacağını kaydetti. Konuşmaların ardından Türkiye'nin ilk hızlı trenini, CAF Genel Müdürü Andres Arizkorreta Garcia, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'a teslim etti. Garcia ve Karaman birlikte trende incelemelerde bulundular ve trenin kafeteryasında verilen kokteyle katıldılar.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Madrid-Cordoba seferini yapan İspanyol Demiryolları'na ait hızlı trenin watman bölümünde İHA'nın sorularını cevapladı. Saatte 300 kilometre hız yapan trene Türkiye'nin de çok yakın bir zamanda kavuşacağını söyleyen Karaman, "1.5 saatte 350 kilometre yol alacağız" dedi. TCDD olarak 2009 yılında 12 adet hızlı trene sahip olacaklarını söyleyen Karaman, "Hızlı treni bugün teslim aldık. Kasım ayının 2. haftasında Türkiye'ye gelecek. Türkiye'de yol yapımı bitti, sinyalizasyon testleri başladı. 2008 yılının ilk yarısında yolcu taşımaya başlayacak. Güvenlik ve emniyet bizim için herşeyden önemli" diye konuştu.
EN SON TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ TRENİN ÖZELLİKLERİ TCDD'ye teslim edilen Türkiye'nin ilk hızlı treninin üretiminde son teknolojiler kullanıldı. Saatte 250 kilometre hız yapabilen bu trenlerin her biri 17.5 milyon euroya mal olacak. Trenler dağıtılmış 8 motor tarafından çekiliyor. Böylece motor arızalarından dolayı yolculuklarda herhangi bir aksamaya meydan verilmeyecek. TCDD'nin ilk treninde, işletmeyi temsil eden kurumsal renkler olan mavi ve kırmızı renkler kullanıldı. 6 setten oluşan vagonlar, busines ve ekonomi vagonları olarak ayrı ayrı dizayn
edildi. Busines vagonların oturma düzeni 2 artı 1 şeklinde, ekonomi vagonlar ise 2 artı 2 koltuk şeklinde sağlandı. Tek seferde toplam 419 yolcuyu taşıyabilen trenin koltukları 55 busines, 354 birinci sınıf, 2 özürlü, 8'i de kafeterya için monte edildi. Busines bölümümdeki koltuklar deri, diğer bölümlerdeki koltuklar ise kumaşla kaplandı. Busines bölümündeki tüm koltukların arka bölümlerine 4 ayrı kanaldan yayın yapılabilecek şeklide LCD ekran görsel yayın sistemleri konuldu. Taşınabilir bilgisayarlar için güç kaynağının bulunduğu trende ortak kullanım için ayrıca LCD ekranlar tavanlara yerleştirildi. Hızlı tren setinde, geleneksel trenlerin aksine vagonların üst bölümlerindeki bagajlar kapalı hale getirildi. Bagajlar için ayrıca vagon girişlerinde bölümler oluşturuldu. Yolculukta maksimum konforun sağlanması amacıyla hızlı trenin ses yalıtım düzeyi yükseltildi. Bu sayede dışarıdan düşük gürültü gelmesi sağlandı. Tünellerde ve karşılıklı tren geçişlerinde yolcuların basınçtan etkilenmemesi için basınç dengeleme sistemi kuruldu. Bu sayede yolcuların olası kulak rahatsızlıkları önlenecek. Dijital göstergelerle yolcuların bilgilendirildiği vagonda, çağrı butonları, vakumlu tuvaletler de bulunuyor.
Hızlı tren, olası kazalara karşı maksimum güvenlik önlemleriyle donatıldı. Hız ve mesafe kontrolü için iki sinyal ekipmanı konulurken, olası kazalarda vagonların üst üste
tırmanmalarını önleyen dizayn kullanıldı. Makinistlerin bulunduğu bölüm de dahil olmak üzere 16 kameranın yerleştirildiği trene, uçaklardakine benzer şekilde "Hadise Kaydedici" konuldu. 4 kamerayla trenin dışından da görüntü toplanacak. Makinistlerin bayılması ya da ani ölümlere karşı treni durduran "Totman" cihazı konulurken,
arıları anında tespit edecek SICAS bilgisayarı monte edildi. Tren hareket ettikten sonra giriş kapılarını otomatik olarak kilitleyen sistem, kızaklama önleme sistemi, acil durum freni, arıza ve bilgi aktarımı için GPRS modülü, giriş kapılarında sıkışmayı önleyen engel tespit sistemi, yangın tespit sistemi, trendeki diğer donanımlar arasında yer alıyor.
8 KASIM'DA TÜRKİYE'DE OLACAK Türkiye'nin ilk hızlı treni, CAF tarafından 22-26 Ekim tarihleri arasında Fransa'nın Handea kentine TIR'larla taşınacak. Buradan 29 Ekim Pazartesi günü demiryoluna indirilecek olan tren, İsviçre, Avusturya, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan güzergahından Kapıkule sınır kapısından geçerek Türkiye'ye getirilecek. Programda aksama olmazsa Türkiye, 8 Kasım'da ilk hızlı trenine kavuşacak. Ankara-Eskişehir hızlı tren hattındaki testler, bu trenle sürdürülecek. TCDD'nin satın aldığı diğer hızlı tren seti ise Nisan 2008'de Türkiye'ye teslim edilecek. Öte yandan, TCDD Genel Müdürlüğü, daha önce yurt dışı kredi teminiyle 10 adet hızlı tren seti alımı için ihaleye çıkarak, CAF ile sözleşme imzalamıştı. Sözleşmenin onayı sürecindeki gecikme nedeniyle TCDD Genel Müdürlüğü, ihtiyacı karşılamak amacıyla öz kaynaklarıyla CAF'tan 2 adet hızlı tren seti alımı yoluna gitmişti. TCDD Genel Müdürlüğü, 2 tren setinden diğerini ise Nisan 2008'de teslim alacak. Yurt dışı kredili olarak satın alınacak 10 adet hızlı tren setinin üretim çalışmaları ise CAF'ın tesislerinde sürdürülüyor. Bu trenlerden ilki 28 Şubat 2009 tarihinde teslim edilecek. 10 adet setin tümünün teslimi, 2009 yılı sonunda tamamlanacak.
İHA