Arınç, partisinin Nilüfer ilçe başkanlığı tarafından, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Eğitim Salonu'nda düzenlenen "Bursa Hazır Hedef 2023" konulu toplantıda, sabah saatlerinde tüm engelli derneklerinin katılımıyla, engellilerin katılımıyla kahvaltı yaptıklarını anımsattı.
Engellilerin toplumda önemli yer tuttuğunu ifade eden Arınç, "Bu ızdırabı yaşayanlar bilir. Her 8 aileden birinde bir engelli yaşıyor. Bunlar bir ömür törpüsü. Bu sabah hepsinde sevinç gördüm. Bu acıları hafifleten çalışmalar yapıldı. Engellilerin bulunduğu fiziki şartlar çok zordu, bunlara bakmak çok zordu, aileler eriyip, üzülüp gidiyorlardı" diye konuştu.
EKONOMİK KRİZ VE IMF
ABD'de başlayan ve dünyaya yayılan büyük bir ekonomik kriz yaşandığını hatırlatan Arınç, büyük finans kuruluşlarının battığını, 400 milyar dolar kaybettiklerini belirtti.
Arınç, krizde, büyük iş yerlerinin battığını, her birinin 25 bin işçiyi sokağa koyduğunu, bu süreçte talebin daraldığını, üretimin kısıldığını ifade etti.
Avrupa ülkelerinin halen krizle mücadele ettiğini vurgulayan Arınç, şöyle konuştu:
"Türkiye hepsinden daha kolay ekonomik krizden çıktı. Biz akıllı davrandık. Siyasi istikrar ekonomiyi çok iyi yönetti. 'Kriz bizi teğet geçecek' dediği gün Başbakan ile alay etmeye kalkanlar, sonra hakkını teslim ettiler. Çünkü krizi hem iyi yönettik hem de Türkiye'de gelmiş geçmiş hükümetler IMF ile iş yaparken, stand-by anlaşması imzalarken, borç alıp sadece borcu ödemek için çalışırken, 3 yıl önce IMF ile ilişkimizi kestik. Krizin en ağır noktasında 'IMF ile anlaşın, sıcak para alın, büyük sanayiye aktarın' derken, özellikle TÜSİAD bu aklı veriyordu bize. 'Hayır, biz öz sermayemizi, kendi imkanlarımızı kullanacağız, IMF ile anlaşma yapmaya ihtiyaç duymuyoruz' dedik. IMF de 'Türkiye'nin bize ihtiyacı kalmadı' dedi."
Geçmiş hükümetlerin bıraktığı IMF'ye olan borcun 23,5 milyar dolar olduğunu bildiren Arınç, şunları kaydetti:
"Almışlar, ödememişler, katlanmış. 8,5 yılda bunu biz 5,5 milyar dolara düşürdük. Hemen hemen altıda birine indirdik. İstesek bir günde öderiz. Acelemiz yok parayı iyi kullanacağız. Parayı, finansı iyi kullanırsanız, insanı iyi yönetirseniz, krizle karşı karşıya kalmazsınız. Türkiye'de 2001-2002 krizlerinde büyük felaket yaşandı. Daha önce de krizler yaşandı. Türk parasının kıymetini düşürdüler. Büyük vergiler koydular, kamu harcamalarını kıstılar. Biz 2001-2002 krizini 3 yılda aştık. Makro ekonomik dengeleri rayına oturttuk."
-AÇ KALAN VE TÖRPÜ BULAN KEDİ ÖRNEĞİ-
Küçük esnaf ve sanayicinin dostu olduklarını ifade eden Arınç, şunları söyledi:
"Onları iyi anlamaya çalışıyorum, onlarla iyi geçinmeye çalışıyorum. Sanatkar ile zanaatkar birbirinden farklıdır. Siz küçük emeğinizle, helal kazanmaya, bunu da ailenize yedirmeye çalışıyorsunuz. Esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'ler konusunda önemli tedbirler aldık ve projeleri hayata geçirdik. KOBİ'ler konusunda ve onlara verilen sıfır faizli krediler konusunda önemli başarılar sağlandı. Faizler çok düştü. Krizler ve koalisyon dönemlerinde hazine, borç ve maaş ödemek için para bulamıyordu. Hazine yüzde 139 faizli borçlanıyordu. Esnafa verilen kredilerin faizleri yüzde 50'leri geçti. Tarım sektöründe verilen kredilerin faizleri yüzde 50'leri buldu. Eskiler ekonomiye, bunu anlatmak için şunu misal verirler: Mesela bir kedi aç kaldı, törpü buldu. Törpüyü yalamaya başladı yaladıkça, dili kanadı, ciğer yiyorum, sanıp daha çok yalamaya başladı ve sonunda dilinden oldu. Anladınız mı bu misali? Bu misalde şunu veriyorlar: Faizlerin enflasyonun yüksek olduğu bir ülkede her şey adeta kedinin yaptığı gibi sonunda dilinden mahrum olduğu bir gösteriye dönüşüyor."