Istinye Universitesi Ogretim Uyesi Prof Dr Mesut Hakki Casin Haberleri

Uzmanlar, Samsun'daki birlik fotoğrafını yorumladı

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı: - "Samsun'daki görüntü, Türkiye'nin bütünlük içinde dıştan gelebilecek olan tehditlere karşı durduğunu ve aynı zamanda başlatılan istiklal mücadelesi meşalesinin bütün ulus tarafından bir nevi taşındığını ve devam ettirildiğini göstermesi açısından önem verdiğimiz bir fotoğraf karesi olmuştur" - İstinye Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın: - "Sayın Cumhurbaşkanın muhalefetin bütün kanadını da yanına almak suretiyle tüm siyasal parti liderlerini Samsun'da bir araya getirmesinin ve verdiği tarihi fotoğrafın anlamı şudur: Türkiye, kendisine yüklenebilecek her türlü meydan okumaya, siyasi, hukuki veya askeri yönden hazırdır" - Emeritus Prof. Dr. İlter Turan: - "Çok önemli bir olayın yıl dönümünde siyasi parti liderlerinin aynı kutlama mekanında toplanması olağan karşılanması gereken bir olaydır. Belki bir araya gelmemeleri daha çok dikkati çeken bir olay olurdu"

Haber 2019-05-21 16:09:13

Anadolu'yu tehdit, dünya savaşına yol açar

İstinye Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın: - "Türkiye'nin güney sınırları boyunca bir terör devleti kurmak suretiyle Anadolu'yu tehdit etmek bir dünya savaşına yol açar" - "Biz, ABD'nin gücünü biliyoruz ama ABD askeri de, Türk askerinin gücünü biliyor. Türkiye ile oyun iyi bir şey değil. Türkiye ihtiyatlı ve harekata her an hazır. Buradaki hedef YPG, PYD ve DEAŞ'ın temizlenmesi. Müttefikimiz ABD'nin geri çekilme konusundaki kararının bir an önce netleşmesi gerekiyor. Türkiye güney sınırına yakın bir terör devletinin kurulmasına izin vermeyecek" - "ABD'nin, Fırat'ın doğusunda oluşturmayı planladığı tampon bölgeye, Avrupalı askerler yerleştirme fikrine koalisyon ortakları sıcak bakmıyor. ABD, 'Ben Suriye'de artık yokum' dedikten sonra Almanya ve Fransa 'Biz de yokuz' dedi. Yani müttefikler, Suriye'ye 20 bin asker göndermeye çok da meraklı değiller" - "Türkiye'nin önümüzdeki günlerde alacağı tutum fevkalede önem arz ediyor. Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde bir oldubittiye imkan vermeyeceği gibi aynı zamanda uluslararası hukuktan doğan haklarını saklı tutmaktadır"

Haber 2019-02-21 11:55:38

Türkiye asimetrik tehditlere karşı NATO'nun önemli bir müttefiki

SETA Güvenlik Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Murat Yeşiltaş: - "(Türkiye) Yeni tehditlerin çoğaldığı bir ortamda, özellikle asimetrik tehditlerle ilgilenme konusunda NATO'nun önemli bir müttefiki haline dönüştü" - İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın: - "Eskisi gibi NATO ve ambargodan korkan bir Türkiye değil, kendine özgüveni olan ve milli stratejisini koruyan bir Türkiye, NATO'ya da daha faydalıdır" - SETA Genel Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal İnat: - "Gerek ABD gerekse Avrupalı 'müttefiklerimizin' PKK/PYD ve FETÖ terör örgütleri konularında Türkiye'ye destek vermek yerine bu örgütlere destek veren tavır içerisinde olmaları, Türkiye'de geniş kesimlerin NATO üyeliğini sorgulaması sonucunu doğurmaktadır" - İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Emeritus Prof. Dr. İlter Turan: - "Türkiye, Cumhuriyet'in kuruluşundan İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar bir tarafsızlık politikası izlemişti. Fakat yeni kutuplaşmış ortamda böyle bir tarafsızlığın sürdürülmesi mümkün olmadığı için, bu tarafsızlık politikasını bütünüyle terk etmek zorunda kaldı"

Haber 2019-02-17 11:19:34

Fırat'ın doğusuna harekat meşru müdafaa hakkından

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi, İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın: - "Fırat'ın doğusundaki harekat, uluslararası hukuk açısından terör örgütünün saldırılarına karşı BM sözleşmesinin 51. maddesindeki meşru müdafaa hakkından kaynaklanmaktadır. Zira hukuka göre egemen bir devlet, ülke topraklarını, sınırlarını terör örgütünün tehdit etmesi karşısında savunmak ve vatandaşlarını korumak hak ve salahiyetine sahiptir" - "ABD'nin ÖSO'yu tehdidi, askeri ve savaş hukuku açısından önemli. ÖSO'yu tehditle korkutmanın, TSK'yı zayıflatma maksadıyla yapıldığını düşünüyorum. Halbuki ÖSO, Obama zamanında Türkiye-ABD arasında varılan bir mutabakatla eğit-donat planı çerçevesinde oluşturulmuş Suriye halkının legal askerleridir" - "ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford'un, ABD silahları ile donatılan 30 bin kişilik yeni bir ordunun, yani PKK/YPG terör örgütünün eğitimi için çalışmalar başlatılacağını açıklaması, ABD ile Türkiye arasındaki tarihi stratejik ittifakı olan NATO ittifakını tehlikeye sokacak çok ciddi bir süreci tetiklemiştir" - "ABD çekilmediği takdirde, Türk ordusu ile çatışma ihtimali her geçen gün artmaktadır. PKK/PYD desteği bölgeyi istikrarsızlaştırdığı gibi Türk-ABD ilişkilerini ipotek altına alan çok tehlikeli bir süreci de beraberinde getirmektedir. 70 yıllık ABD-Türkiye ilişkileri, tarihindeki en büyük kırılma noktasına doğru evrilmektedir"

Haber 2018-12-19 11:37:19

İstanbul Güvenlik Konferansı

İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın: - "Türkiye, kendisini NATO'dan uzaklaştırmak istemiyor. NATO ve Rusya'nın ortak bir anlaşma noktasına sahip olması gerektiği yönünde bir umudumuz var. Çünkü dengenin ve barışın sürekliliğinin sağlanması adına böyle bir işbirliğine ihtiyaç duyuluyor" - Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zuhal Mert Uzuner: - "Türkiye, Kıbrıs'taki tezlerini destekleyebilmek adına oradaki askeri varlığını kullanmak zorunda"

Haber 08-11-18 16:35

''Dörtlü zirve Türkiye'nin diplomatik zaferidir''

Uzmanlar, İstanbul'daki Suriye konulu dörtlü zirvede Rusya, Fransa ve Almanya'ya ortak bir bildiri imzalatan Türkiye'nin diplomatik bir zafer kazandığını belirtti - İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın: - ''Turkiye'nin Rusya ile varılan mutabakata, Fransa ve Almanya gibi iki önemli ülkeyi katması büyük bir diplomatik başarıdır. Zirvede alınan en önemli siyasi karar, Suriye'de anayasal sürecin başlatılması kararıdır. Zirvede, dört tarafın da normalleşme sürecinde askeri güç yerine siyasal geçiş konusunda mutabakat sağlaması da son derece önemlidir" - ''Türkiye, zirvede Fırat'ın doğusuna da dikkat çekmiştir. Burada mesaj doğrudan ABD'ye verildi. Başkan Erdoğan'ın Fırat'ın doğusu ile ilgili yaptığı operasyon açıklaması Türkiye'nin son sözüydü. Türkiye, ABD'ye, 'Afrin'e nasıl girdiysek Münbiç'e öyle de gireriz' mesajı verdi'' - Ufuk Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sencer İmer: - ''Zirvede Fransa ve Almanya'dan herhangi bir itirazın olmaması Türkiye'nin, Fırat'ın doğusu ile ilgili politikalarının liderler tarafından kabul edildiği anlamı taşıyor. Dolayısıyla ABD'nin bölgede bir politika değişikliğine gitme zarureti de doğmuş olacak. Bu oldukça önemli bir gelişme'' - ''Türkiye, Rusya ve İran arasında Astana'da başlayan Soçi'de devam eden işbirliği sürecinin Fransa ve Almanya'nın da iştiraki ile daha geniş bir platforma oturduğunu görüyoruz'' -''Suriye'nin tekrar normal haline dönmesi dünya barışı açısından çok büyük önem taşıyor. Özellikle gerginliğin tırmandırıldığı bu ortamda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın buna işaret etmesi oldukça önemli''

Haber 29-10-18 11:34

RÖPORTAJ-ABD Türkiye'yi kaybederse bölgeyi de kaybeder

İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın: - "ABD'nin Türkiye'yi dışlama, Türkiye'nin prestijini düşürme politikası içerisinde harekete geçtiğini görüyoruz’’ - "Silah vermediği taktirde Türkiye yargı yoluna gidecek, Amerika'nın güvenilir bir tedarikçi olmadığını tescil ettirecektir. Böylelikle ABD, 40 milyar dolarlık savunma bütçesi olan, NATO'nun güney kanadını, boğazları ve üç kıtayı kontrol eden Türkiye'yi kaybetmiş olacak. Bu da ABD'nin bölgeden çıkması demektir" - "Son zamanlarda ABD'nin, başta Başkan Donald Trump'ın başarısız dış politikaları nedeniyle dünyada takip ettiği askeri ve ekonomik politikalarının büyük bir çöküntü içerisinde olduğunu görebiliyoruz" - "ABD'deki FETÖ'cüler aracılığıyla Amerikan siyasal ve askeri eliti arasında Türkiye karşıtı bir propaganda yürütülmektedir" - "Trump kasım ayında yapılacak Temsilciler Meclisi ve Senato ara seçimleri öncesi rahibi uçakla karşılayarak bir seçim propagandası yapmak istiyordu. Hırçınlığı biraz da bu yüzden" - "Amerika Kıbrıs'taki İngiliz üslerini kullanırken Rumlardan da yeni üsler talep ederek Türkiye'nin Akdeniz'de petrol ve doğal gaz aramalarını önlemek istiyor. Yani Türkiye'nin Kıbrıs'taki münhasır ekonomik bölgesini kopartmak istiyor" - "Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun 'Tehditlere karşıyız ama müzakere yoluna açığız' şeklindeki açıklaması, Türkiye'nin köprüleri atmadığı anlamına da geliyor" - "ABD’nin bu hatada ısrarı Türkiye’yi kaybetmesi ve NATO'dan Türkiye'nin çıkmasına sebep olur" - "ABD’nin Suriye’de PYD/PKK’lı teröristlere gelişmiş hava savunma sistemleri yerleştirdiğine dair yayınlanan görüntüler NATO'nun 5. ve 6. maddelerinin ağır bir ihlalidir. Bu füzelerin Türkiye'yi hedef alması Türkiye'nin bölgede terör unsurlarına karşı yürüttüğü operasyonları engelleyecektir"

Haber 29-08-18 11:28

Trump ve Putin açılan fırsat penceresini değerlendirecek

Kıbrıs Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney: - "İki taraf da Helsinki'deki zirve ile belirli ortak konularda açılan fırsat penceresini değerlendirmekte kararlı olduğunu uluslararası kamuoyuyla paylaştı" - Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar: - "Tarihin bu zirveyi barış ve iş birliği adına büyük bir adım olarak mı yoksa içi boş bir diplomatik tiyatro olarak mı yazacağını hep birlikte göreceğiz" - Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan: - "(Suriye konusunda) Bugüne kadar zikredilenlerin dışında, bir an önce silahların susması ve terör örgütlerinin temizlenmesi dışında tarafların bu görüşmede üzerinde mutabık kaldığı net bir husus, yeni bir şey görmedim" - İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın: - "Çok yakın bir gelecekte belki de ABD'de iki ülke arasındaki müzakerelerin başlayacağını düşünüyorum"

Haber 16-07-18 23:55

İran'ın Kandil tutumunu bölgesel rekabet belirliyor

Güvenlik ve Strateji Uzmanı Abdullah Ağar: - "PKK üzerinde İran'ın da bir hesabı var. Bu hesaba bağlı olarak PKK'ya bizim istediğimiz gibi değil, kendi istediği gibi yaklaşıyor" - "PKK'nın etkisizleştirilmesiyle ilgili Türkiye'nin ortaya koyduğu reflekslerle, İran ve ABD'nin ortaya koyduğu refleksler ne yazık ki farklı" - İRAM Başkan Yardımcısı Dr. Hakkı Uygur: - "İran doğrudan Türkiye'nin operasyonlarına destek vererek tabiri caizse bir de PKK'ya bulaşmak istemiyor. 'Bu benim sorunum değil' diyerek dışarıda kalmak istiyor" - SETA Dış Politika Araştırmaları Direktörü Prof. Dr. Muhittin Ataman: - "İran için Türkiye bölgede bulunan devletler arasında en ciddi rakip. Suudi Arabistan ya da başka bir Müslüman ülkeden daha çok, Türkiye'nin bölgede güçlenmesini istemiyor" - İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın: - "İran, PKK ile mücadelede Kuzey Irak'taki orta ve uzun vadeli sonuçlardan çekiniyor"

Haber 21-06-18 15:09