ROMA (A.A) - İtalya'da bugün, senatör, milletvekili ve bölge temsilcilerinden oluşan bin 7 kişilik cumhurbaşkanını seçici meclis, ülkenin 12'inci cumhurbaşkanını belirlemek üzere ilk kez toplanacak.
Ülkede, genel seçimlerin yapıldığı 24-25 Şubat'tan bu yana partilerin anlaşamamasından dolayı hükümet kurulamazken, gözler, bugün başlayacak cumhurbaşkanlığı seçimi sürecine çevrildi.
Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini'nin çağrısıyla cumhurbaşkanını seçme yetkisine sahip 319 senatör, 630 milletvekili ve 20 idari bölgeden gelen 58 temsilci ilk kez bir araya gelecek. Toplam bin 7 kişiden oluşan cumhurbaşkanını seçici meclis, 15 Mayıs'ta 7 yıllık görev süresi resmen sona erecek Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun halefini belirlemek için ilk kez oy kullanacak.
Cumhurbaşkanlığı seçim yasasına göre, cumhurbaşkanı seçilebilmek için ilk üç turda üçte iki oy çoğunluğuna ulaşmak yani bin 7 delegeden 671'inin oyunu almak gerekiyor. İlk üç turda hiçbir adayın bu sayıya ulaşamaması durumunda dördüncü turdan itibaren salt çoğunluk sayısı olan 504 oy aranıyor.
-Seçime saatler kala kritik anlaşma-
Hükümet kurulamaması nedeniyle tam bir siyasi belirsizlik döneminden geçen ülkede bu koşullar altında başlayacak cumhurbaşkanlığı seçimine saatler kala dün akşam kritik bir anlaşma haberi İtalyan basınına düştü.
Merkez sol bloğun çatı partisi Demokrat Parti (PD) lideri Pier Luigi Bersani ile merkez sağ bloğun çatı partisi Özgürlükçü Halk Partisi (PDL) lideri Silvio Berlusconi'nin akşam saatlerinde yaptıkları telefon görüşmesinde, eski başbakanlardan Massimo D'Alema, Giuliano Amato ve eski Senato Başkanı Franco Marini adaylıklarını masaya yatırdıkları bildirildi. İkilinin, 2006-2008 yılları arasında senato başkanlığı görevinde bulunan sol kökenli eski sendikacı Franco Marini üzerinde anlaştıkları belirtildi.
PD lideri Bersani, partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada, ülkenin içinde bulunduğu zor ve sorumluluk gerektiren koşullarda cumhurbaşkanı seçmeleri gerektiğine vurgu yaparak, "Franco Marini'nin adaylığı, çoğunluğu ortak noktada birleştirecek bir adaylık" dedi.
Silvio Berlusconi de sol kökenli Marini'nin adaylığının merkez sağ için bir yenilgi olmadığını ifade ederek, "Marini, ciddi ve olumlu bir aday. Merkez sağdan değil ama partiler üstü. Bunun içinde bulunduğumuz zamanda en iyi çözüm olduğuna inanıyoruz" dedi.
-Marini ismi, PD'de ikilik yarattı-
PD lideri Bersani'nin cumhurbaşkanlığı için Berlusconi ile birlikte aday göstereceği Franco Marini ismi partisi içinde görüş ayrılıklarına neden oldu.
Bersani'ye parti içinde en sert muhalefeti yapan Floransa Belediye Başkanı Matteo Renzi, kendisine yakın duran parlamenterlerin Marini'ye oy vermeyeceklerini açıkladı. Parti içinde yapılan oylamada, Marini'ye 222 oy çıkarken, 90 kişi de karşı oy kullandı.
PD içinde çıkan bu durum nedeniyle bugün yapılacak ilk oylamada, cumhurbaşkanı seçilmesini sağlayacak çoğunluk sayısının yakalanıp yakalanmayacağı merak konusu oldu.
-5 Yıldız Hareketi, kendi adayıyla yarışacak-
Seçimlerde elde ettiği yüzde 25'lik oy oranıyla büyük sürprize imza atan ancak hükümet kurma çalışmalarında hem merkez sola hem de merkez sağa tepkili olduğu için hükümet kurmaya yanaşmayan 5 Yıldız Hareketi, aynı tavrı cumhurbaşkanlığı seçimine de taşıdı.
İnternet üzerinden "yeni cumhurbaşkanı kim olsun" anketi yapan eski komedyen Beppe Grillo, anketten birinci çıkan gazeteci Milena Gabanelli'nin bu teklifi kabul etmemesi üzerine anketlerinde ikinci sırada gelen Stefano Rodota'yı aday gösterdi.