İSTANBUL (İHA) - İstanbul Üniversitesi'nde gerçekleştirilen "Demokratik Üniversite Kurultayı" sonrası okulu terk etmeme eylemi yaparak, polis tarafından gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan 159 öğrenci hakkında dava açıldı. Tutuksuz olarak yargılanacak sanıkların, 7 yıldan 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istendi.
İstanbul Üniversitesi öğrencileri tarafından 8 Mayıs'ta düzenlenen "Demokratik Üniversite Kurultayı" sonrası okulu terk etmeme eylemi yaparak, polisin müdahalesiyle karşılaşan 159 öğrenci hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dava açıldı. Davanın, öğrencilerin üniversite bina ve eklentilerini işgal ettiği ve kamu malına zarar verdikleri gerekçesiyle açıldığı öğrenildi.
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, sanıkların olay gecesi yapılan uyarılara rağmen üniversite binasını terk etmeyip görevlilere karşı direndiğini belirterek, TCK'nın 188/5, 6, 7, 8 ve son maddeleri uyarınca cezalandırılmalarını istedi. Öğrencilerin ayrıca müdahale esnasında "kamu malına zarar verdikleri" gerekçesiyle TCK'nın 516/3, 517/1 ve 522 maddeleri uyarınca ceza alması istendi. Sanıklar hakkında üzerilerine atılı her iki suçtan, 7 yıl ile 25 yıl arasında değişen ağır hapis cezası isteniyor. Ayrıca, aynı suçların sanıkları olan 9 kişi hakkında küçük yaşta olmaları nedeniyle haklarındaki evrağın, İstanbul Çocuk Mahkemeleri Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildiği öğrenildi.
İstanbul Üniversitesi'nde 8 Mayıs 2004 tarihinde gerçekleşen olayda, Meclis'te tartışılan YÖK Yasa Tasarısı'nı protesto etmek amacıyla okulu terk etmeme eylemi yapan 168 öğrenciye, polis biber gazı ve copla müdahale etmişti. 8 öğrencinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayda, İstanbul ve çevre illerden gelen toplam 168 öğrenci, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Nur Serter'in talimatıyla gözaltına alınmıştı. Daha sonra savcılık tarafından serbest bırakılan öğrenciler, İstanbul Adliyesi önüne gelerek, olaya müdahale eden emniyet güçleri ve Nur Serter hakkında suç duyurusunda bulunmuşlardı.