BURSA (İHA) - Foseptik atıklarının toprağa bırakıldığı Bursa'nın İznik İlçesi'nde zemininin yumuşadığı, bu durumun deprem için büyük risk teşkil ettiği bildirildi.
5 bin yıllık geçmişe sahip olan ve Romalılar devrinde bile devasa büyüklükte kanalizasyon şebekesi olduğu bildirilen İznik'te, bugün lağım suları evlerin bahçelerine kazılan foseptik çukurlarına bırakılıyor. 5 binden fazla bina bulunan ilçede her binanın kendisine ait foseptik çukuru var. Bundan 3 yıl önce yapılan zemin etüt çalışmalarında, ilçenin bazı kesimlerinde zeminin bir metre aşağısının su ve balçık olduğu tespit edilmişti. Bu korkutan tablo, ilçe yöneticilerini endişelendiriyor. Bilinçsizce açılan foseptik çukurları zeminin sağlamlığını zayıflatırken, toprak altından kendisine yol açarak göle karışıyor.
Öte yandan İznik Havzası Atık Su Arıtma ve Çöp Deponi Alanı Kurma ve İşletme Birliği'nin önceki yıllarda geliştirdiği projenin, acilen faaliyete geçirilmesi gerektiği belirtildi. Önceki belediye döneminde hazırlatılan projenin, Cumhurbaşkanlığı'nca onaylandığı; ancak Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) İznik'i baştan sona yenileyecek projeyi, Avrupa standartlarının üzerinde görerek karşı çıktığı öğrenildi. Mahalli idarecilerin elini kolunu bağlayan bu sorunun nasıl aşılacağı ise merakla bekleniyor.
Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İznik'in alt yapı meselesi var. Ancak şimdiye kadar bu hep sözde kalmış. Gemlik, Orhangazi, İznik ve civar beldeleri de içerisine alan bir toplantı yaptık. Alt yapı projesi için bütçe çalışmalarına başladık. İznik Havzası Atık Su Arıtma ve Çöp Deponi Alanı Kurma ve İşletme Birliği'nin bütçesi var; fakat kimse ilgilenmediği için atıl durumda. Önümüzde koskoca 4 yıl var, daha çok şeyler olur" dedi.
İznik Müzesi eski Müdürü Taylan Sevil ise, Roma ve Bizans dönemine ait olduğu söylenen kanalizasyon alt yapısına bugüne kadar hiç rastlanmadığını; ancak çok sayıda su kanallarının mevcut olduğunu söyledi. Sevil, "Halen temiz içilebilir suların bu kanallardan İznik Gölü'ne aktığını biliyoruz. Mustafa Kemalpaşa Mahallesi Arabacı Sokağı'nda Bizans döneminden kalma saray kalıntıları mevcut. İşte tam bu noktadan hareket edilirse, belki var olduğu söylenen kanalizasyonlara ulaşılabilir. Sarayın alt yapısında bu mevcut olabilir. Halkın ise bugün olduğu gibi yine foseptik kuyuları açtığını tahmin ediyorum" diye konuştu.