Japonya'nın sermaye piyasasını düzenleyen kurum, küçük ve orta ölçekli şirketler için emeklilik fonu yöneten yatırım şirketi AIJ'in işlemlerini bir ay süreyle dondurdu.
Karara, şirketin yönettiği bir emeklilik fonunun 2,3 milyar dolar (183 milyar yen) zarar ettiği şüphesi yol açtı.
Mali Hizmetler Kurumu, şirketin hesap defterlerini Ocak ayında incelemeye başladığını ve incelemesini sadece AIJ'i değil ülkedeki 263 yatırım firmasının hepsini kapsayacak şekilde sürdüreceğini söyledi.
AIJ henüz karar hakkında bir açıklama yapmadı. Şirketle iş yapan şirketlerin emekli sandıklarının geleceği de henüz net değil.
Bu, Japonya'da bu alanda şimdiye dek yaşanan en büyük skandal.
Japonya basınında yer alan haberlerde AIJ'in yatırım danışmanlarının yıllardır yaşanan sorunları örtbas ettiğini öne sürülüyor.
Fonun 100 kadar şirket için yönettiği 2,3 milyar doların büyük bölümünün kaybolduğu belirtiliyor.
Japon emeklilik fonları genellikle güvenli ancak yüksek getirisi olmayan tahvillere yatırılıyor.
Japonya'da nüfusun beşte birinden fazlası 65 yaş üzerinde. Bu nedenle emeklilik önemli bir sektör ve son dönemlerde emeklilik fonları daha cazip getiriler önermek için farklı alanlara açılıyor.
AIJ de hisse senedi opsiyonu ile yüksek getirili yatırımlar vadediyordu.
Gelişmeler yatırımcıları şaşırttı. Sektör uzmanları, kayıpların nasıl gizlenebilmiş olduğunu anlayamadıklarını, bağımsız denetçilerin bu hesapları incelemiş olması gerektiğini söylüyor.
Ayrıca yatırım fonlarının müşterilerine paralarının hangi alanlara yatırılmış olduğunu bildirmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.
Daha bir kaç ay önce, bir diğer Japon şirketi Olympus'un 1,7 milyar doları bulan zararını 20 yıla yakın zamandır gizlediği ortaya çıkmıştı.
Peşpeşe gelen mali beyan usülsüzlüklerinin ülkenin şirketler hukuku ve mevzuatında değişikliklere gidilmesine yol açabileceği düşünülüyor.