HABER

Japon santralında 3'üncü patlama

Richter ölçeğine göre dokuz büyüklüğündeki depremde hasar gören Fukuşima nükleer santralında dört gün içinde üç patlama meydana geldi. Santralın çevresindeki radyasyon seviyesi yükseldi.

Japonya'da Cuma günkü depremde hasar gören Fukuşima nükleer santralında yeni bir patlama daha meydana geldi.

Soğutma sistemleri devre dışı kalan santralda, daha önce de iki farklı reaktörde patlamalar olmuştu.

Son patlamanın meydana geldiği reaktörün soğutulması için zamana karşı yarış veriliyordu.

Bir Japon bakan, nükleer yakıt çubuklarının erimesi olasılığının yüksek olduğunu söylerken, tesis çevresindeki radyasyon seviyesinin arttığı belirtiliyor.

Richter ölçeğine göre 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami sonucu binlerce kişi hayatını kaybederken yarım milyondan fazla kişi evsiz kaldı. Milyonlarca kişiye dört gündür elektrik ve su verilemiyor.

Personel tahliye edildi Son patlamanın nedeni konusunda açıklama yapılmadı. Ancak ilk belirtiler, 2 numaralı reaktördeki bu patlamanın öncekiler kadar şiddetli olmadığına işaret ediyor.

Reaktörün personeli tahliye edildi.

Pazartesi günü santralın 3 numaralı reaktöründe meydana gelen hidrojen patlamasında 11 kişi yaralandı. Reaktörün dış duvarını yıkan patlama 40 kilometre uzaktan hissedildi ve gökyüzüne büyük bir duman tabakası yükseldi.

Cumartesi günü de 1 numaralı reaktörde bir patlama meydana gelmişti.

Tüm patlamalar soğutma sistemlerinin devre dışı kalması sonucu meydana gelirken, santralı işleten Tepco şirketi, reaktör çekirdeğini koruyan kalın duvarların hasar görmediğini açıkladı.

2 numaralı reaktörde uzmanlar gün boyu yakıt çubuklarını soğutmak için su seviyesini yüksek tutma çabası içindeydi. Ancak iki kez çubuklara su gönderilemedi.

Uzmanlar uzun süre soğutma suyu verilememesi halinde yakıt çubuklarının zarar görebileceğini bunun da erime riskini artıracağını belirtiyorlar.

Erime reaktör çekirdeğinden radyasyon sızıntısıyla sonuçlanabiliyor.

Reaktörlerdeki patlamalar ardından sızıntı olasılığına karşı santralın çevresinde yaşayan 200 binden fazla kişi tahliye edilmişti.

Japon hükümeti Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan yardım için uzman bir ekip göndermesini istedi.

Fotoğraf albümü: Uzaydan yıkımın boyutlarıUzmanlar 1980'lerdeki Çernobil ölçeğinde bir nükleer felaket olasılığının düşük olduğunu, çünkü Fukuşima santralındaki reaktörlerin daha yüksek bir güvenlik standardına sahip olduğunu söylüyorlar.

Fakat Amerika Birleşik Devletleri, sahilden 160 kilometre uzakta düşük düzeyde radyasyon tespit edilmesi ardından, bölgede bulunan bir uçak gemisini geri çektiğini bildirdi.

Şimdiye kadar 1.900 kişinin öldüğü doğrulandı. Ancak deprem ve dev dalgalar pek çok yerleşim birimini haritadan sildiği için ölü sayısının artmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Hükümet yardım faaliyetleri için 100 bin askeri görevlendirdi. Ayrıca 120 bin battaniye, 120 bin şişe su, tonlarca gıda, 110 bin litre benzin bölgeye sevkedildi.

Ancak depremzedeler pek çok yerde kendi olanakları ile edindikleri sınırlı gıda ve su ile hayatta kalmaya çalıştıklarını söylüyor.

Yolların açılması için yürütülen seferberliğe rağmen, pek çok bölgede ulaşım hala kesik.

Başkent Tokyo ve diğer kentler hala aralıklarla artçı şoklarla sarsılıyor. Önümüzdeki bir kaç günde bunlardan birinin şiddetli olabileceği uyarıları yapılıyor.

Dün meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki bir artçı şok da tsunami alarmı verilmesine yol açtı.

En Çok Aranan Haberler