KABİL (İHA) - Savaş yorgunu Afganistan'ın başkenti Kabil'de faaliyet gösteren Kabil Kuş Pazarı, yüzyıllardır süregelen kuş besleme geleneğini yarınlara taşıyor. Afgan halkının yanı sıra yabancı turistlerin de dikkatini cezbeden pazarda her kalitede farklı kuş türlerine rastlanabiliyor. Taliban zamanındaki yasaklardan dolayı kan ağlayan pazarda, esnaf artık kar etmeden kepenk kapatmıyor.
Şehir merkezinde Mavi Cami'nin karşısında, Kabil Nehri ana köprüsünün yanında bulunan ülkenin en eski pazarı olma özelliğine sahip Kabil Kuş Pazarı, her gün ülkenin dört bir yanından genç yaşlı binlerce kuş sever tarafından ziyaret ediliyor. Ka Farushi (Yem Pazarı) olarak da bilinen mekanda ördeklerden, güvercinlere ve muhabbet kuşlarından kanaryalara kadar pek çok kuş bulunuyor. Harabe halinde, kiremitten ve çamurdan yapılmış, kalabalığın hakim olduğu, arabaların giremediği dar bir sokakta kurulu pazara gelindiğinde, kuş orkestrası ziyaretçileri büyülüyor. Kulakların pasının atıldığı Ka Farushi'de, minik, kutu şeklindeki dükkanları işleten esnaf, en çok ilgiyi bülbül, kanarya ve muhabbet kuşunun gördüğünü söylüyor. Ayrıca, savaşla büyüyen Afgan halkı kuş dövüştürme işinden büyük haz alıyor. Pazarda satılan kuşlardan, horozlar, keklikler ve bıldırcınlar dövüş severlerin iştahını kabartıyor. Pazara arkadaşları ile gelenler, kendilerine para kazandıracak en kuvvetli ve kaliteli kuşu seçmek için saatlerce arkadaşları ile inceleme yapıyor.
Başkent Kabil'in her köşesinde alacakaranlık vaktinde grup halinde dönerek, havada süzülen ve taklalar atarak barışı simgeleyen evcil güvercinler pazarda özel bir yer teşkil ediyor. "Kelebek"ten, "Mardin"e, "Paçalı"dan "Oynar"a kadar her türlü evcil güvercin çeşidinin en kalitelileri Kabil Kuş Pazarı'nda satılıyor. Bazı satıcılar tüm geçimlerini Ka Farushi'den kazanırken, bazıları ise bu işi zevk için yapıyor. Bu arada, pazar içerisinde kafes yaparak ve yem satarak ekmek kazananlar da bulunuyor. İplerden yapılan minik renkli kafesler turistlerin ilgisini çekerken, ahşap, 1 metre boyundakileri ise genelde güvercin tutkunları alıyor. Ka Farushi'de iş yapanların büyük bir kısmı baba mesleğini devam ettiriyor.
Pazara gösterilen büyük ilginin savaş stresinin belirtisi olduğunu söyleyen kuş satıcısı Muhammed Nadir, "Bu kuşlar insanları dinlendiriyor ve rahatlatıyor. Onları seviyorlar çünkü zihinlerini kendine getiriyor. Keklikler sabahları güzel öttüğü için her eve bir çift alınıyor. Bu görevi başka ülkelerde üstlenen horozlar burada dövüştürmek için satın alınıyor. Afganistan'da yetişenlerin yanında kuşlar genelde Pakistan, Türkiye ve İran'dan getiriliyor. Ayrıca bazı ülkelerde satışları yasak olan kuşlar burada mevcut. Her bütçeye hitap eden kuşların bulunduğu pazarımızda kanaryaları, 300 Afgani yani 6 Dolardan; pazarın en gözde kuşu olan keklikleri ise 40 Dolar gibi fiyatlarla satıyoruz" diye konuştu.
Öte yandan, Taliban zamanında kan ağlayan pazarda artık esnaf kar etmeden kepenk kapatmıyor. Esnaf, Taliban'ın kendisine kuş satmayı yasakladığını ve pazardan kovduğunu anlatıyor. O zamanlar işlerini bırakan çoğu kişi ise tekrar canlanan pazarda tezgah başına geçiyor.