DİYARBAKIR (İHA) - 25 Kasım Birleşmiş Milletlerin kabulü ile "Kadınlara Karşı Şiddete Duyarlılığı Artırma ve Şiddeti Kınama"günü nedeniyle bir açıklama yapan Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi komisyonu Başkanı Meral Danış, 2004 yılında 311 kadının şiddete uğradığı gerekçesiyle merkezlerine başvurduklarını söyledi.
Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi komisyonu üyeleri, 25 Kasım Birleşmiş Milletlerin kabulü ile "Kadınlara Karşı Şiddete Duyarlılığı Artırma ve Şiddeti Kınama"günü münasebetiyle bir basın açıklaması düzenledi. Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi komisyonu Başkanı Avukat Meral Danış Beştaş, dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınlara uygulanan şiddetin, gün geçtikçe arttığını belirterek, "Merkezimize 2004 yılının 11. ayına kadar toplam 311 kadın başvurdu. Bu başvuruların yüzde 70.7 resmi nikahlı, yüzde 34 okur yazar değil, yüzde 73 aile içi şiddete maruz kalmıştır. Yaşadıkları şiddet türü ise yüzde 63 fiziksel, yüzde 65 sözel, yüzde 54 ekonomik, yüzde 62.1 duygusal, yüzde 20.3 cinsel niteliktedir. Belirtilen şiddet türleri genellikle birarada uygulanmakta olup, istisna olarak farklılık göstermektir. Bu yıl 311 kadın şiddete uğradığı gerekçesiyle merkezimize başvurdu. Bu da kadınların hak arama bilincinin yükseldiğini gösteriyor. AB desteğiyle baro tarafından yürütülen 'Herkes İçin Adalet Projesi Kadın Koordinatörlüğü'nce, 4320 Sayılı Ailenin Korunması hakkında dosyalar üzerinde de yapılan araştırmada, 7 yılda sadece 153 başvuru yapıldığını öğrendik. Başvuranların yüzde 34.6'sının korku yüzünden şikayetinden vazgeçtiğini bizlere ilettiler" dedi.
Yaşanan aile içi şiddet oranıyla yargıya yansıyan oran arasında uçurum olduğunu, bunun en önemli nedenlerinden birinin de yargının söz konusu başvurularda hızlı karar verememesi olduğunu belirten Beştaş, "Biz kamuoyunu kadınlara uygulanan şiddet karşısında yer almaya ve kadınları da şiddetsiz bir yaşam için el ele vermeye çağırıyoruz" diye konuştu.