KAYSERİ (İHA) - Psikolog Yıldız Özkan Dereli, depresyon riskinin kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğünü söyledi.
Erciyes Üniversitesi Mediko Sosyal Merkezi'nde görevli Uzman Psikolog Yıldız Özkan Dereli, depresyonun duygusal, zihinsel, davranışsal ve bedensel belirtilerle kendini gösterdiğini dile getirdi. Toplumun kadınlara yüklediği rollerin fazla olduğunu belirten Dereli, kadınlarda duygusal yoğunluk ve yüksek beklentilerin depresyon riskinin artmasında etkili olduğunu söyledi. Dereli, evlilik ve çocuk sahibi olmanın getirdiği sorumlulukların depresyonun tetikleyicisi olduğunu belirterek "Depresyon, ilaç ve psikolojik terapi yöntemleri ile tedavi edilebilir" dedi.
Depresyonun bir duygu ve durum bozukluğu oluğunu anlatan Dereli, hastanın kendi kendine düzenli uygulamalar yaparak depresyonun etkilerini azaltabileceğini söyledi.
Psikolog Dereli, depresyonla ilgili bazı tavsiyelerde bulundu: "Belirtilerinizin ve şikayetlerinizin neler olduğunu ve şiddetinin derecesini 0-10 puan arasında derecelendirin. Nedenlerinin ne olduğunu tespit etmeye çalışın. Sizi depresif olmaya iten olumsuz düşüncelerinizin neler olduğunu keşfetmeye çalışın. Bu düşüncelerinizi bir kağıda yazın ya da aklınıza her geldiğinde kağıda bir çentik atın. Bu düşüncelerinizin sayısının fazla olduğunu görürseniz telaşlanmayın, bu durum düşüncelerinizi yakalamada ustalaştığınızı gösterir. Bu uygulamayı yapmak için duygularınızdaki bir değişikliği kullanmak sizin için kolaylaştırıcı olur. Tespit ettiğiniz olumsuz düşüncelere mantıklı cevap verin ve yaptığınız biliçsel hataları belirleyin. Gün içinde yaptığınız işler pencereden dışarı bakmak bile olsa yazın. Başarı puanı performans gerektiren işleri ne kadar iyi yaptığınızı belirtir. Bu sayede yapmanız gereken işler ile zevk aldığınız işleri dengeleyebilir, depresyon riskini azaltabilirsiniz"