Karataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 83 bin kayıtlı kahvehane bulunduğunu, kafelerle sayının 150 bine yaklaştığını anlattı.
Geçmişte kahvehane kültürünü benimseyen çok sayıda insan olduğunu, ülkenin gelişmesiyle alternatif işletmeler açıldığını, bu nedenle sektörde durgunluk yaşandığına dikkati çeken Karataş, şöyle konuştu:
"Sigara yasağı da kahvehane kültürünü azaltmıştır. Sigara tiryakileri, kahvehanelere gelmekten ayağını kesmiştir. Biz de zaten bu yasağa uyum sağlarız. Müşterilerimizi azaltan yasa dışı çalışan kafeler. Bu konuda ilgili bakanlığın görüşü var. Kahvehanede bilinen oyunlar, kahvehane olmayan hiçbir yerde oynatılmaz. Maalesef bunlara yetkililer tarafından göz yumuluyor. Bunun için Ankara'da bakanlık düzeyinde federasyon olarak görüşmeler yaptık. Valiliklere de bu konuda kahvehane türündeki kafelerin çalışmasının uygun olmadığını, bakanlığın yazısını ilettik ama fazla ilgilenen olmadı."
Kahvehane kültürünün Osmanlı geleneği olduğunu anlatan Karataş, zaman içinde değişime uğradıklarını aktardı.
"Kahvehaneler, barışın temsil edildiği iş yerleridir" diyen Karataş, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Kesinlikle 'Kahvehaneye girelim, konuşalım' diyen her partiden insan vardır. Türkiye'nin en ucuz eğlence yerleri de kahvehanelerdir. Kahvelerde çay da kahve de diğer içecekler de lüks mekanlara göre en az 5 kat ucuzdur. En fazla 15 yıl içinde kahvehane kültürü ve mesleği bitme noktasına gelecek. Şu anda 40 yaşından büyükler kahvehanelere gidiyor. 40 yaş altındakiler ise gitmiyor. Şunu söylüyorum, bizim meslek antika olur. Gençlerimiz de 'eski meslekler arasında kahvecilik de varmış' diye okur." (AA)