HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kalp nakliyle ikinci yaşam şansı

Kalp destek cihazı ile yaşama tutunmaya çalışan 21 yaşındaki Mustafa Düzsöz, Ege Üniversitesi Hastanesindeki nakille ikinci yaşam şansına kavuştu

İZMİR (AA) - Manisa'da yaşamını yitiren Burak Şodi'nin ailesi tarafından bağışlanan kalbi, 18 aydır destek cihazıyla yaşamaya çalışan 21 yaşındaki Mustafa Düzsöz'e Ege Üniversitesi (EÜ) Hastanesinde nakledildi.

EÜ'den yapılan açıklamaya göre, Denizli’de annesi Gülizar Düzsöz ile yaşayan Mustafa Düzsöz, 2016 yılında nefes darlığı şikayetiyle kentteki bir hastaneye başvurdu.

Doğuştan kalp hastası olduğu belirlenen Düzsöz, EÜ Hastanesine sevk edildi. Tedaviye alınan Mustafa Düzsöz’e, kalbinin vücudunun ihtiyaçlarını karşılayamaması nedeniyle kalp destek cihazı takıldı. Kalp nakil listesine alınan Düzsöz, hastalığı nedeniyle üniversite eğitimine ara vermek zorunda kaldı.

- Bağışlanan organlar hayat verdi

Manisa’da yaşamını yitiren Burak Şodi’nin organları da ailesi tarafından bağışlandı. Yapılan testlerde, nakil listesindeki Mustafa Düzsöz’ün dokularının bağışlanan kalp için uygun olduğu tespit edildi.

EÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özbaran liderliğinde Prof. Dr. Tahir Yağdı, Prof. Dr. Çağatay Engin, Op. Dr. Pelin Öztürk ile Kardiyoloji Anabilim Dalı’ndan Uzm. Dr. Emre Demir'in aralarında bulunduğu ekip, 5 saatlik ameliyatla kalbi Mustafa Düzsöz'e nakletti.

- Eve gidebilecek duruma geldi

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Mustafa Özbaran, ameliyatın üstünden 48 saat gibi bir süre geçmesine rağmen hastanın evine gidebilecek duruma geldiğini belirterek şöyle devam etti:

"Hastamız yaklaşık 18 aydır kalp destek cihazına bağlıydı. Eğer cihazı takmasaydık hastamızı muhtemelen kaybetmiş olacaktık. Cihaz görevini yaptı ve genç hastamız yeni kalbine ulaşıncaya kadar destekledi. Manisa’dan uygun kalp çıkınca da nakli gerçekleştik. Hastamız evine gidebilecek duruma geldi. Dilerim bundan sonra da yeni kalbiyle mutlu bir yaşantısı olur. Kalp nakli olan hastaların olimpiyatı var, Mustafa isterse olimpiyata bile katılabilir."

Hastanın kalbindeki problemin doğuştan geldiğine işaret eden Prof. Dr. Tahir Yağdı ise şunları aktardı:

"Kalbinde kasılma problemi vardı. Kalp kasında güçsüzlüğü olan bir hastaydı ve kalbi artık vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak durumda değildi. Hasta bırakın normal yaşıtları gibi yürüyüp koşmayı herhangi bir insanın yapabileceği günlük rutin aktiviteleri bile yapamayacak durumdaydı. Bu nedenle hastada organ fonksiyonları bozulmayıp yaşam süresinin uzaması için kalp destek cihazı taktık. Uygun organ bulununca da nakli gerçekleştirdik ve şu an gayet iyi."

Kalp nakli yapılan Mustafa Düzsöz, babasının annesi kendisine hamileyken kalp rahatsızlığı vefat ettiğini ve bu nedenle babasını hiç tanıyamadığını anlattı.

Hiç görmediği babasının adını taşıdığını aktaran Düzsöz, "Bana ikinci hayat şansı veren hocalarıma teşekkür ediyorum. Şu an çok iyiyim. Organ bağışında bulunan aileden Allah razı olsun. Benim gibi organ bekleyen hastalar var, o nedenle bağış yapılması çok önemli." ifadelerini kullandı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler