HABER

Kamu kuruluşları mali kaynaklarını etkin değerlendirecek

ANKARA (ANKA)- Kamu kurum ve kuruluşlarının mali kaynaklarını, kamu bankalarında açtıracakları mevduat hesapları ve devlet iç borçlanma araçlarına yatırarak değerlendirebilecek.

Söz konusu kurum ve kuruluşların mali kaynaklarını değerlendirme esasları yeniden düzenlendi. Devlet ve Maliye Bakanlıkları'nın konuya ait Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, afet nedeniyle toplanan nakdi bağış ve yardımların bulunduğu muhasebe birimi hesapları hariç olmak üzere, kendi bütçeleri veya tasarrufları altında bulunan her türlü mali kaynaklarını Merkez Bankası'na veya muhabiri olan bankada açılacak YTL cinsi vadesiz hesaplarda tutacak.

-KAMU BANKALARINDA HESAP AÇILACAK

Özel bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar, özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bu maddede sayılanların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri ile birlikleri kendi bütçeleri veya tasarrufları altında bulunan her türlü mali kaynaklarını Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halkbank veya Vakıfbank'ta açtıracakları hesaplarda değerlendirecekler.

-DİĞER YATIRIM ARAÇLARI DA KULLANILABİLECEK-

Tebliğ kapsamında yer alan kurum ve kuruluşlar, özel kanunların verdiği izne dayanılarak veya uygulamadan doğan zorunluluklar nedeniyle yapılan tahsilatın en geç yedi gün içinde belirtilen kamu bankalarına aktarılması kaydıyla, yurt içinde yerleşik diğer bankalardan da bankacılık hizmeti alabilecek.

Kurum ve kuruluşlar kaynaklarının değerlendirilmesinde YTL cinsi vadesiz mevduat, YTL cinsi vadeli mevduat, ihale, doğrudan satış, ihale öncesi rekabetçi olmayan teklif ya da ikincil piyasadan doğrudan ya da ters repo yoluyla temin edilecek DİBS'leri kullanabilecek. Sadece dış alımlar veya yurt dışından temin edilen krediler nedeniyle döviz cinsinden ödeme veya yükümlülükleri olan kamu kurum ve kuruluşları, bu işlemlerle sınırlı olmak kaydıyla, vadeli veya vadesiz döviz tevdiat hesabı açtırabilecek. Kaynakların değerlendirilmesinde araçların kullanılması nedeniyle ödemelerde ortaya çıkabilecek gecikme ve aksaklıklar ile bu nedenle doğabilecek mali yükümlülüklerden ilgili kurum, kuruluş ve idarelerin yetkilileri sorumlu olacak.

-VADELİ MEVDUAT FAİZİ DİBS FAİZİNDEN DÜŞÜK OLAMAYACAK-

Vadeli mevduat için alınan faiz oranı benzer vadedeki DİBS için piyasada oluşan faiz oranından daha düşük olamayacak. Bankalar, kuruluşların kendileri nezdindeki kaynakları ile kullandıkları kredi ve benzeri yükümlülükleri hakkındaki bilgileri, içerik ve süresini Hazine Müsteşarlığı'na iletilmek üzere Merkez Bankasına raporlayacak. Kamu kaynaklarının bu Tebliğ hükümlerine aykırı şekilde değerlendirilmesinden elde edildiği tespit edilen nemalar ise genel bütçeye gelir kaydedilecek.

En Çok Aranan Haberler