YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kanser Haftası

TRABZON (AA)  - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, kanser hastalıklarının en iyi yönünün yüzde 30-40'ının potansiyel olarak önlenebilir olması olduğunu bildirdi.

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, kanser hastalıklarının en iyi yönünün yüzde 30-40'ının potansiyel olarak önlenebilir olması olduğunu bildirdi. Hamzaoğlu, Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kanserin dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler arasında ikinci sırada olmasından dolayı önemli toplum sağlığı problemi olduğunu belirtti. Kanserlerin yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlere bağlı olduğunu anlatan Hamzaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kanserden korunma, kanserin tedavisinden daha önemli bir husustur. Kanser hastalıklarının en iyi yönü yüzde 30-40'ının potansiyel olarak önlenebilir olmasıdır. Tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, güneşe fazla maruz kalma ve obezite ile ilişkili kanserler için bu risk faktörlerinden kaçınılması yanında sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve enfeksiyonlardan korunma gibi sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesi de kanser hastalıklarını önemli ölçüde azaltabilmektedir." Hamzaoğlu, erkeklerde kanser ölümlerinin başında akciğer kanseri geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Kadınlarda ise meme kanseri gelmektedir. Kanser sadece kişinin ölüm sebeplerinden biri değil, aynı zamanda bireyin hayat kalitesini düşüren ve iş gücü kaybına yol açan bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm bu belirtilenlere ek olarak kanser teşhis ve tedavi maliyeti yüksek olan bir hastalık olarak sınıflandırılmaktadır." Ulusal tarama standartları hakkında da bilgilendirmede bulunan Hamzaoğlu, şöyle devam etti: "Meme kanseri kadınlarda 40-69 yaşları arasında iki yılda bir mamaografi ile yapılan toplum tabanlı taramadır. Serviks kanseri ülkemiz koşulları dikkate alındığında kadınlarda 30-65 yaşları arasında 5 yılda bir uygulanan HPV testi veya pap-smear testi ile yapılan toplum tabanlı taramadır. Kolorektal kanserler ülkemiz koşulları dikkate alındığında gerçekleştirilebilir hedef, tüm erkek ve kadınlarda 50-70 yaşları arasında yapılan toplum tabanlı taramadır. İki yılda bir uygulanacak gaitada gizli kan testi ve 10 yılda bir yapılacak kolonoskopi ile taramadır. İlimizde Fatih Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde meme, serviks ve kolon kanserine yönelik muayene ve tetkikler yapılmaktadır." Hamzaoğlu, Kanser Haftası nedeniyle Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi tarafından 1-7 Nisan tarihleri arasında, Meydan Parkında mobil mamografi aracı ile 40-69 yaş arası kadınlara erken teşhis amacıyla ücretsiz meme kanseri taraması yapılacağını da vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler