HABER

Kansere karşı "dans"lı mücadele

Kolon kanserinde farkındalığı ve tarama programlarına katılımı artırmak için uzmanlar, hastalar ve yakınları "Flash Mob Dans" etkinliğinde bir araya gelecek.

Ankara - Dünyada ve Türkiye'de hem kadınlarda hem de erkeklerde en sık görülen ilk 3 kanser türü arasında olan kolon kanserlerinde farkındalığı ve Avrupa genelinde yeni başlayan tarama programlarına katılımı artırmak için her yıl martta Avrupa genelinde kolon kanserleri farkındalık etkinlikleri düzenleniyor.

Bu yıl ilk defa Europacolon isimli dernek tarafından Avrupa genelinde düzenlenecek farkındalık etkinliklerine Türkiye de dahil edildi.

"8 Mart Dünya Kadınlar Günü"nde Europacolon temsilcileri, Genç Birikim Derneği, Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği, Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu, Umut ve Savaşım Derneği, Sağlıkta Umut Vakfı gibi ülkede kanser alanında çalışma yürüten sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesinin de desteğiyle"Flash Mob Dans" etkinliğinde bir araya gelecek.

Uzmanlar, kolon kanserli hastalarla yakınlarının katılacağı etkinlikle kanser kontrolünde kadınların rolünün vurgulanması amaçlanıyor.

-Önlenebilir kanserler arasında

Kolon kanserinin Türkiye'de görülme sıklığı yüzbin kişide erkeklerde 21,kadınlarda ise 14 olup pek çok gelişmiş ülkenin gerisinde.

Meme ve akciğer kanserlerinden farklı olarak kolon kanserleri her iki cinsiyette de görülüyor. Bu nedenle olgu sayısı bazında kanser kontrol stratejisinde çok önemli bir yere sahip.

Özellikle beslenme alışkanlıklarıyla ilişkili olan kolon kanseri önlenebilir kanserler arasında yer alıyor. Düzenli, dengeli ve sağlıklı beslenme, obeziteden korunma, alkolden uzak durma, lifli gıda tüketiminin artırılması, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme tarzının benimsenmesiyle kolon kanserlerinin önemli bir kısmı engellenebiliyor.

Tarama programlarının yürütüldüğü kolon kanserleri için erken teşhisle çok yüksek tedavi oranları yakalanabiliyor.

Ülkede kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 30'u evre-1 olmasına karşın, öncelikli hedef önlemek, önlenemeyenler için de bu oranı artırmak.

Avrupa Birliği genelinde olduğu gibi ülkede de tüm vatandaşlar 50 yaşından sonra her iki yılda bir aile hekimleri ve KETEM'lere başvurarak gaytada gizli kan testiyle tarama programları yaptırabiliyor.

Erken teşhisle kolon kanserlerine bağlı ölümler önleneceği gibi olası radikal cerrahilerin, kemoterapi ve radyoterapilerin önüne geçilerek yaşam kalitesi yükseltilebilir.

-"Flash Mob" nedir?

"Flasn mob", birbirini tanımayan bir grup insanın internet üzerinden, e-posta veya sosyal ağlar vasıtasıyla daha önceden belirlenen yer ve zamanda, yine önceden kararlaştırılan, amacı genelde eğlence olan bir eylemi gerçekleştirdikten sonra dağılmaları esasına dayanan bir sosyal aktivite.

"Flash mob" eylemleri genelde siyasi amaç içermiyor, bir grubun haberleşerek yastık savaşı yapması, herhangi bir yerde toplanıp dans etmesi gibi her şey bu etkinliğe konu olabiliyor. (AA)

En Çok Aranan Haberler