Adını dizilerde sıklıkla duyduğunuz, 1. Süleyman diğer bir adıyla Kanuni Sultan Süleyman’ı tanımak, Osmanlı tarihini öğrenmek açısından önemli bir adımdır. Osmanlı Devleti Kanuni Sultan Süleyman döneminde doruk noktasına ulaşmıştır.
Eski Macaristan Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, Zigetvar Kuşatması sırasında şehit olan Kanuni Sultan Süleyman'ın, TİKA'nın desteğiyle ortaya çıkarılan Macaristan'daki türbesinde kazı çalışmalarının tamamlandığını söyledi
Osmanlı İmparatorluğu'nun en uzun süre tahtta kalan ve en büyük padişahı olarak kabul edilen Kanuni Sultan Süleyman, 7 Eylül 1566 tarihinde Zigetvar'da seferdeyken vefat etti - Popüler kültürde şaşalı törenler ve saray hayatı ile anlatılsa da 46 yıllık hükümdarlığının büyük kısmı at sırtında seferlerde geçerken, çoğu batıya olmak üzere 13 büyük sefer düzenledi - Sultan Süleyman, "Kanuni" unvanının yanı sıra batıda "Büyük Türk" ve "Muhteşem" lakaplarıyla anıldı - Devrinde yaptığı reformlar, bürokrasinin şekillenmesi ve kanunlarla Osmanlı'yı güçlü bir şekilde dönüştürdü
Kanuni Sultan Süleyman, vefatının 453'üncü yıl dönümünde Süleymaniye Camisi'nde anıldı - Programda Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve Fatih Belediye Başkanı M.Ergün Turan vatandaşlara aşure dağıttı
Zigetvar Kuşatması sırasında 7 Eylül 1566'da hayatını kaybeden Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın Macaristan'da türbesinin de bulunduğu bölge, yıl sonuna kadar açık hava müzesine dönüştürülecek - TİKA Budapeşte Program Koordinatörü Seda Dağlı: - "Türk tarihi ve Türkoloji üzerine derin, ciddi akademik çalışmalarıyla Türkiye'nin akademik camiasında da müstesna yeri olan Macar akademisyenlerin titiz ve sabırlı çalışmalarıyla sadece Kanuni değil, başarılı, güçlü, etkili siyasi profili ile bilinen Sokullu Mehmet Paşa gibi bir devlet adamının da bu topraklardaki izi sürülebilmiştir" - "Macaristan hükümeti ve akademisi ile mevcut iş birliğimizin daha geniş yelpazede artarak devam etmesinin TİKA'nın içtenlikle arzu ettiği bir durum olduğunu da ifade etmek isterim"
Osmanlı Devleti'nin Akdeniz'de bulunan birçok devlete karşı büyük üstünlük kurmasını sağlayan Barbaros Hayrettin Paşa, yüzyıllar sonra da tarihin en büyük denizcilerinden birisi olarak anılıyor - Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa, zaferlerinin yanı sıra deniz teknolojisine çok önemli yenilikler kazandırdı - İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Bostan: - "Barbaros, düzen veren bir deniz amiralidir. Denizcilerin piridir. Bir gemi inşa mimarı, mühendisi gibi tecrübelidir. Onu 'korsan' diyerek hafife alma yaklaşımları Osmanlıları tanımamakla alakalı"
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu: - "İlim ve irfanı ilk bu topraklarda alan Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman sadece devlet adamlığıyla değil, kanun yapıcı, iyi bir şair, adaleti ve hukuk kurallarını en iyi şekilde uygulayan çok büyük bir devlet adamlığı özelliğiyle tanınmaktadır"
Afyonkarahisar’da jandarma tarafından havadan ve karadan trafik denetimi yapıldı.
Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferi sırasında yaptırdığı mescit, han ve köprü restorasyonunun aslına uygun olmadığı ortaya çıktı. Muğla'nın Yatağan ilçesine bulunan yapıların orjinal taşları yerine traverten taşları döşendi. Pencerelerse demir doğramalarla yapıldı. 497 yıllık tarihii köprünün kemerlerinden birinin de kırık olduğu görüldü. Bundan dolayı Valilik, Yatağan Belediyesi'ne hakedişin 36,65'lik bölümünü ödedi. Parasını alamayan yüklenici firma ise belediyeye karşı mahkeme açtı.
4 Ekim Perşembe öğlen yapılacak Hadi yarışması heyecanla bekleniyor. Yeni yarışmada sorulacak bir soru için de ipucu paylaşıldı. Bu sefer ipucu tarihten geldi. Kanuni Sultan Süleyman’ın hangi padişahın oğlu olduğu soruldu.
Kaya bloklarının üzerine kurulu Bitlis Kalesi'nin surlarında Kanuni Sultan Süleyman'ın emaneti olarak bilinen mermer kitabedeki yazı çözümlenerek kayıt altına alındı - Kitabede, Bitlis Kalesi'nin yenilenmesinin Hicri 942 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle inşa edildiği anlatılıyor - Bitlis Kale Kazısı Bilimsel Danışmanı ve BEÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Korkmaz Şen: "Kitabeyi önemli kılan hususlardan biri de önceden tam olarak çevrilmemiş, transkripsiyonu yapılmamış ve ne yazdığı bilinmemekteydi. Bunun sebebi ise aşırı yıpranmasından dolayıydı"
Zigetvar Kuşatması'nda hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömüldüğü alanın bulunması için TİKA'nın koordinatörlüğünde başlatılan kazılar iki ülkeyi birbirine yakınlaştırıyor - Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak: - "Kazı alanının ziyaretçilere açılması ve bulunan objelerin Zigetvar’da bir müzede sergilenmesi Türk-Macar dostluğunu pekiştirecektir" - ODTÜ Mimarlık Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Uzay Peker: - "TİKA’nın görevlendirdiği Türk ekibi olarak sorumluluğunu aldığımız kazı çalışmalarını nihayetlendirmiş, kazı raporu ve yayınları teslim etmiş bulunuyoruz"
Osmanlı Cihan Devleti'nin en uzun süre tahtta kalan ve en büyük padişahı olarak kabul edilen Kanuni Sultan Süleyman Han, bundan 452 yıl önce 7 Eylül 1566 tarihinde Sigetvar'da sefer esnasında vefat etti - Büyük Padişah, isminden çok Kanuni unvanıyla tanınırsa da bu sıfat 18. yüzyılda ilk defa Dimitrie Cantemir'in Osmanlı tarihinde geçti, XIX. yüzyılda Osmanlı tarihçileri tarafından benimsenerek yaygınlık kazandı. Çağdaşı Batılı yazarlar Sultan'ı "Muhteşem" (Magnificent, Magnifique) veya "Büyük Türk" (Grand Turc) lakaplarıyla anıyorlardı - Yazar Turgut Güler: - "Vefatının ardından, devrin büyük şairi Baki, yazdığı ünlü Mersiye'de, onun askerî ihtişâmını anlatırken, "Şemşîr gibi Rûy-ı Zemîn’e taraf taraf/ Saldun temür kuşaklı Cihân pehlevânları” beytini kaleme almıştı. Bu mısralardan ilham alarak, biz de Kanuni Sultan Süleyman Han için "Demir Kuşaklı Cihangir" sıfatını kullanabiliriz. Ruhu şad, mekanı Firdevs Cenneti olsun, inşallah"
Zigetvar kuşatmasında hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömüldüğü alanın bulunması için TİKA'nın koordinatörlüğünde başlatılan kazılar, Türk-Macar ve dünya tarihi açısından büyük önem taşıyor - Türkiye ile Macaristan'ın iş birliğiyle Avrupa'da ilk defa Osmanlı dönemine ait tamamen ortadan kalkmış bir yerleşkede bu boyutlarda bir çalışma yürütülüyor - Kazı çalışmalarından elde edilen bilimsel bulguların, Kanuni Sultan Süleyman'ın hatıralarını yaşatmak ve geleceğe devretmek adına yararlı olması temenni ediliyor
Yazar Prof. Dr. Pala: - "Hakkında kitaplar yazılan, sembol dünyası oldukça geniş olan lalenin, edebiyata yansıyan yönüyle de ayrıca sembolleri oluşmuştur. Lale, bir tek dal üzerinde olan bir tek çiçektir ve şairler bunu çok kullanır. Bu durumda lale vahdeti temsil eder" - "Lale, edebiyatta o kadar zengin bir dünya ifade eder ki Fatih Sultan Mehmed'in kendisi, lale üzerine şiirler yazarak bu geleneği başlatmış bir adamdır. Onun devrinde Necati Bey diye bir şairin 'Lâle-hadler yine gülşende neler etmediler...' diye başlayan meşhur şiiri, neredeyse bütün şairler tarafından taklit edilmiştir" - "Lale, bizim öz çocuğumuzdur ama şimdi Emirgan'da onu başkalarının ismiyle çağırıyoruz. Yani Emirgan Korusu'nda, veya Türkiye'nin başka lale bahçelerindeki lalelerimizin Latince isimlerini yazmak bizim ayıbımızdır. Bu isimler bizatihi bizimdir çünkü çiçek bizden gitmiştir Avrupa bile hala bizim adımızı kullanıyor"
Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çiftçi: "Sultan Süleyman için kullanılan 'Kanuni' sıfatı, onun kendisi için takındığı bir unvan değildir. Sonraki yüzyıllarda, onun döneminde yapılan yenilikler ve adalet prensibinin ön plana çıkartılarak uygulanması nedeniyle bu sıfat yaygınlaşmıştır"