HABER

Karadeniz'de sular ısınıyor

Karadeniz'de sular ısınıyor

Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını resmen tanımasından sonra ABD'den ve AB ülkelerinden sert açıklamalar ve karşılıklı suçlamalar geliyor.

Medvedev Saakaşvili'yi suçladı

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, çatışmanın sorumlusu olarak Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili'yi gösterdi.

Financial Times gazetesinde yayımlanan makalesinde Saakaşvili'yi deli olarak nitelendiren Medvedev, Saakaşvili'nin Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'ye insanlar uykudayken saldırı düzenleyerek çoğu Rus vatandaşı yüzlerce sivilin ölümüne yol açtığını belirtti.

Rusların Gürcülere karşı tarihi bir dostluğu ve sevgisi olduğuna da değinen Medvedev, "Gürcistan halkının bir gün layık olduğu, ülkesini düşünen ve Kafkaslardaki tüm insanlarla karşılıklı saygıya dayanan bir ilişki içerisinde olacağını umduğum bir liderle yönetilmesini istiyorum" diyerek, Gürcistan'a bu yönde desteğinin tam olduğuna dikkat çekti.

Ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ile Abhazya'daki durumu Kosova ile karşılaştıran Rus lider, Batı ülkelerinin bu yıl Şubat ayında Kosova'nın Sırbistan'dan yasa dışı bağımsızlık ilanını tanıdıklarını ifade etti.

"Uluslararası ilişkilerde birine başka diğerine başka kural uygulayamayız" diyen Medvedev, "Bu savaş, bizim seçimimiz değildi. Bizim Gürcistan toprakları üzerinde bir tasarımız yok" ifadelerini kullandı.

ABD: "Rusya'nın hareketi kabul edilemez"

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Gürcistan'ın ayrılıkçı Güney Osetya ve Abhazya bölgelerinin bağımsızlığını tanımasının "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Robert Wood, ABD'nin Gürcistan'ın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü desteklediğini ifade ederek, "Rusya'nın Gürcistan'a yönelik saldırganlığı konusunda endişeli olduğumuzu birçok kez dile getirdik. Rus güçlerinin tümüyle bölgeden çekilmesi gerektiğini söyledik. Onlar da ateşkes anlaşması çerçevesinde bunu yapacakları yönünde taahhüt verdi. Bunu yaptıklarını görmek istiyoruz" dedi.

Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'yı tanıma kararının ardından Batılı müttefikleriyle temas halinde olduklarını ve bu konuda diplomasinin dışına çıkmak istemediklerini belirten Wood, "Dediğim gibi bu noktada, diplomasinin ötesine geçmek istemiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin Kafkasya girişimi konusunda yeni bir gelişme olup olmadığı ve ABD'nin konuya yaklaşımı sorusu üzerine Wood, "Öneri üzerinde çalışıyoruz fakat şu an bu konuda size söyleyebileceğim bir şey yok" cevabını verdi.

"Türk medyasında ABD'nin Montrö Sözleşmesi'nin maddelerinden memnun olmadığı yönünde haberler çıkıyor, bu konudaki yorumunuz nedir?" sorusunu ise Wood, "Hayır, herhangi bir yorumum yok. Bunun ilk kez duyuyorum" şeklinde yanıtladı.

Kuzey Kore'nin nükleer programına ilişkin açıklamalarda da bulunan Robert Wood, Pyong Yang yönetiminin niyetini tam olarak bilmediklerini belirterek, "Fakat bizim politikamızda bir değişiklik yok. Kuzey Kore'nin ne ürettiğini görmek istiyoruz. Net ve tatmin edici bir inceleme paketi Kuzey Kore'nin teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılmasına yönelik ilerleme sağlayabilir" dedi.

AB'den Rusya'ya kınama

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Peter Power, Rusya'nın, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanıması konusunda dönem başkanı Fransa'nın kınama kararına katıldıklarını ve toprak bütünlüğü ilkesinin Avrupa için en önemli ilkelerden biri olduğunu ifade etti.

Power, konuya ilişkin şöyle konuştu: "Rusya'nın yaptığı Gürcistan'ın hükümranlık sahasına müdahale etmektir ve bu tamamen yanlış bir tutumdur. Toprak bütünlüğü ilkesi bizler için çok önemlidir ve son Dışişleri Bakanları toplantısında da bu nokta AB tarafından önemle belirtilmiştir."

Polonya Dışişleri Bakanı'ndan Rusya'ya uyarı

Polonya Dışişleri Bakanı Radek Sikorski, Rusya'nın Batı ile karşı karşıya gelmesi halinde güç kaybedeceğini söyledi.

Rusya'nın Batı ile iş birliği içinde olmasını isteyen Sikorski, "Avrupa olarak, Rusya'dan 10 kat, ABD ile 20 kat daha zenginiz" dedi.

Dziennik gazetesine demeç veren Sikorski, Rusya'nın daha geniş manada Batı ile birlikte çalışmasını ve kendisini Batı'ya entegre etmesini tercih ederim. Ancak karşı karşıya gelme durumu olursa bir kez daha Rusya kaybedecektir" ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Batılı ülkelerin sert tepkisine rağmen Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanımıştı.

Sikorski, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek verdiklerini belirterek, 1 Eylül'de Gürcistan krizinin müzakere edileceği AB liderler zirvesinin, ittifakın dış politika yeteneğini göstermesi açısından "önemli bir test" olacağını söyledi.

Bu arada Polonya Başbakanı Donald Tusk'ın AB zirvesinde hazır bulunacağı ve toplantı öncesinde Devlet Başkanı Lech Kaczynski ile bir araya geleceği belirtildi.

Devlet Başkanı Kaczynski, dün yaptığı açıklamada, Gürcistan'a tam destek verdiklerini söyleyerek, Rusya'yı "emperyalist" olarak nitelemişti. Rus-Gürcü çatışmasına son veren ateşkes anlaşmasını destekleyen Tusk ise daha diplomatik bir dil kullanıyor.

Sikorski, Batı'nın Rusya ile çalışmanın yollarını arayacağını belirterek, Polonya ile Rusya arasında bir diplomasinin de hala mümkün olduğunu söyledi.

Sikorski, yaptığı açıklamada, "Fransa, Almanya, ABD, Türkiye ve Ukraynalı liderler Rusya'da bulundu. Polonya komşusuyla konuşmayan tek ülke olmamalı. Rusya'nın da, Doğu meselelerini daha önce olduğundan daha dikkatli dinleyen bir ulusla diyaloğa önem vermelidir" dedi.

Fransa: "Rusya diğer ülkeleri de istikrarsızlığa sürükleyebilir"

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Rusya'nın Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgelerinin bağımsızlığını tanımasının ardından diğer ülkeleri de istikrarsızlığa sürükleyeceğine dair endişeli olduklarını ifade etti.

Kouchner, Fransız Europe-1 radyosuna verdiği demeçte, Rusya'nın uluslararası yasaların dışında hareket ettiğini belirterek, "Rusya için yeni hedefler Kırım, Ukrayna ve Moldova olabilir" dedi.

"Uluslararası yasaların bu şekilde ihlalini kabul edemeyiz" diyen Kouchner, Gürcistan'a bağlı insanların, Güney Osetya'dan çıkarılmakta olduğuna dair kanıtlar bulunduğunu söyledi. AB Dönem Başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı ayrıca, Avrupa Birliği'nin 1 Eylül'deki liderler zirvesinde Rusya'nın eylemlerine cevap vereceğini kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, dün Gürcistan'ın ayrılıkçı Güney Osetya ve Abhazya bölgelerinin bağımsızlıklarını tanıyan Rus parlamentosunun kararının imzalamıştı.

İHA

En Çok Aranan Haberler