HABER

Karayolları Taşıma Yönetmeliği'ne tepkiler

MERSİN (İHA) - Merkezi Mersin'de bulunan Uluslararası Nakliye Komisyoncuları Derneği (UNKODER) Başkanı Mehmet Yavuz, hükümet tarafından 26 Şubat 2006 tarihine ertelenen Karayolları Taşıma Yönetmeliği'nin, insanı ve emeği dışlayan bir yönetmelik olduğunu belirterek, iptali için gereken her şeyi yapacaklarını söyledi.
UNKODER Başkanı Mehmet Yavuz, bazı yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Nakliyeciler Derneği'nde nakliye sektörünün sorunlarını değerlendirdi. Nakliyeciye, Bağ-Kur borcunu ödeyip ödemediğini, lastik alıp alamadığını, nasıl yaşadığını sormayan hükümetin, (K) belgesi adı altında haraç almaya çalıştığını ileri sürdü. UNKODER olarak davalar açtıklarını ve hiçbir belge almadıklarını söyleyen Yavuz, "Bir kağıt parçası için para istiyorlar. 'Onunla çalışabilirsiniz' diyorlar. Biz de 'Almayacağız' diyoruz. Gerekirse bizi bu ülkeden kovsunlar. Biz bu ülkenin vatandaşlarıysak, çalışma hakkını bize parayla satan devlet istemiyoruz" dedi.

Yönetmelikle 39 çeşit belge çıkarıldığını ve kimseye verecek haraçlarının olmadığını dile getiren Mehmet Yavuz, "Ben kazanamazsam hırsızlık dahil her türlü şeyi yaparım. Devlet beni teşvik etmesi gerekirken, baltalıyor. Kamyoncuya 25 ton öz mal şartı ve 10 milyar belge parası şartı getiriyor. (K) belgesi olmayanların limanlardan ve fabrikalardan içeriye sokulmayacağını söylüyor. Bizler nakliye organizatörleriyiz. Bizden de 200 milyar belge parası ile birlikte 200 milyar lira da teminat mektubu istiyor. Bu paralar her 5 yılda bir artan oranda yeniden verilecek. Bizler bunu reddediyoruz ve 'Almayacağız' diyoruz. Bu şartlarda, Ulaştırma Bakanlığı bu yönetmeliği yeniden ele almak zorunda. Bugün bir arabası olan kişi de 10 milyar veriyor, 100 arabası olan şirket de 10 milyar lira verecek. Çok büyük bir haksızlık var. Araç başına göre alınıyor olsaydı, hiç olmazsa bir eşitleme olurdu. Devlet holdingleri kalkındırıyor. Biz bunu reddediyoruz" diye konuştu.
Hükümetin getirmeye çalıştığı sistemin tekelci bir sistem olduğunu savunan UNKODER Başkanı Yavuz, şöyle konuştu:
"Bunlar herkesi işsiz bırakacak, sektörün dışına atacak kararlardır. Hükümet AB'yi bahane gösteriyordu, ancak AB ülkelerinin hiçbirinde böyle bir sistem yok. Orada herkes istediği gibi çalışıyor, hatta teşvik ediliyor. Biz başta (K) belgesi olmak üzere yönetmeliğe karşıyız. Bu yönetmelik tekelciliği öngörüyor, bireysel taşımacılığı ortadan kaldırmayı öngörüyor. İnsanı dışlayan, emeği dışlayan bir yönetmeliktir."

Yönetmeliğin yeniden ele alınmasını isteyen Yavuz, aksi halde iş durdurma eylemi yapacakları uyarısında bulundu. Mehmet Yavuz, bunun yanında yönetmeliğin daha şimdiden sahte (K) belgesi satan korsanların türemesine neden olduğunu da sözlerine ekledi.

Mersin'deki nakliyeciler ve kamyoncular ise toplantıda, Mersin Nakliye Sitesi'ndeki dükkan kiralarının yüksekliğinden dert yanarken, mazot fiyatlarındaki dengesizlik ve tonaj konusundan yakındı. Nakliyeciler, tonaj konusundaki haksızlığın önlenmesi için yol boyunca bazı noktalara kantor konması önerisinde bulundu. Bu arada, Mehmet Kahraman adlı bir nakliyeci 2004 yılının şubat ayında Musul'da gasp edilen kamyonunu halen trafikten düşüremediği için vergi ödemek zorunda kaldığını anlattı. Kahraman, Irak'tan aldığı belgelere rağmen, Türkiye'de 63 HD 925 plakalı kamyonunu halen trafikten düşüremediğini ve bu yüzden vergi ödemek zorunda kaldığını söyledi.

En Çok Aranan Haberler