İstanbul - Kyoto Protokolüne taraf ülkelerin, 2012 yılına kadar karbondioksit emisyon salınımlarını, 1990 yılı seviyesinin yüzde 5,2'si oranında altına çekmeyi taahhüt etmeleriyle ortaya çıkan karbon pazarı hızla büyüyor.
Kyoto Protokolü'ne imza atan ülkelerde yer alan şirketler, belirlenen emisyon oranına ulaşmayı hedeflerken, bazı şirketler bu hedefi aşarak karbon kredisi elde edip oluşturulan borsada bunun satışını yapıyor. Karbon kredisi satışından elde edilen kazancı gören bazı şirketler de, yenilenebilir enerji alanında yatırıma yöneldi.
AB'deki (zorunlu) karbon borsasında önceki yıla kıyasla işlem miktarı ve pazarın büyüklüğü 2 kat artışla 2007 sonunda 2 milyar 61 milyon ton karbondioksit alım satımı ve 50 milyar avroya ulaştı. Türkiye'de de bazı şirketler, Kyoto'ya taraf olunmamasına karşın gönüllü karbon pazarında işlem yapıyor.
Yenilenebilir enerji projelerine finansman sağlayan Türkiye Sınai Kalkınma Bankasının (TSKB) Mühendislik Yöneticisi Hülya Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkiye daha Kyoto'yu imzalayıp herhangi bir indirim taahhüdü almadı ancak, AB ülkeleri için böyle bir zorunlu bir piyasa var. Gönüllü azaltım piyasası ise, Kyoto'dan bağımsız bir mekanizma ve Türkiye gibi Kyoto'ya taraf olmayan ülkelerde geliştirilen projelerden kaynaklanan kredilerden oluşuyor. Yani ülkemizdeki bir yenilenebilir enerji projesinin yaratacağı karbon kredisi, Kyoto'yu imzalamadığımız için zorunlu piyasalarda işlem göremiyor" diye konuştu.
Türkiye'de önümüzdeki günlerde gönüllü piyasalarda bir yapılanma olacağını belirten Kurt, Çevre ve Orman Bakanlığı ile bu konudaki ilgililerin önümüzdeki dönem için bir altyapı hazırlığı içerisinde bulunduklarını bildirdi.
Kurt, Türkiye'de şu anda üretilen projelerin gönüllü karbon piyasalarında kullanıldığını belirterek, "Türkiye'de karbon kredisine konu 4-5 tane bitmiş, devam eden de 23 proje var. Bu projelerin artmasını bekliyoruz. Türkiye'de şu andaki karbon kredisine konu projelere baktığımızda ağırlık rüzgara verilmiş durumda. 23 proje ile öngörülen sera gazı tasarrufu ise 3-3,5 milyon ton arasında. Listede olmayan projeler de var. Yaklaşık 5 milyon tonluk proje diyebilirim" görüşünü aktardı.
AA