NİĞDE (İHA) - Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı genelgede, birinci derecede hava kirliliği yaşayan iller arasında yer alan Niğde için katı ve sıvı yakıtların kullanımı standarda bağlandı.
Yaklaşan kış mevsimi ile birlikte hava kirliliğiyle mücadelede alınacak önlemler Vali Yardımcısı Mehmet Hayri Kurt başkanlığında toplanan Mahalli Çevre Kurulunda masaya yatırıldı. Kış sezonu için Niğde'de kullanılacak yakıt özelliklerini ve yakma sorunlarının karara bağlandığı toplantıda, kömür üreticilerinden, tüketicilere kadar geniş bir alanda bireylerin üzerine düşen ödevleri hatırlatıldı.
İl sınırları içerisinde ısınma amaçlı dökme kömür satışının kesinlikle yasaklandığı belirtilen kurul kararında, ısınma amaçlı kullanılacak kömürlerin ve briket yakıtların tamamının torbalı olarak satışa sunulması gerektiği vurgulandı. Tüketicilerin ise İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından izin verilerek belgelendirilen yakıtları kullanabilecekleri belirtilen kararda, "Petrol koku, kullanılmış mineral yağ, araba plastiği parçaları, lastik, tezek, katı atıklar ve tekstil artıkları, kablolar, ıslak odun, boyalı odun, plastikler, ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar, özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri ile fuel-oil kaplarının ısınma amacıyla yakılması yasaktır.
Isınmadan kaynaklanan hava kirlililiğin kontrolü yönetmeliği gereğince, yakma tesislerinde Tip emisyon belgesi aranacaktır. Kalorifer kazanlarının yakılması ve kazan bakımı işlerinde çalışacaklar, Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen Yetkili Kalorifer Ateşçisi Kurslarına katılarak ateşçi belgesi almak zorundadır. Kış sezonundan önce yılda en az bir defa tüm ısıtma tesisatının bakım, onarım ve soba bacalarının temizliğinin yapılması zorunludur. Dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz 15 derecenin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve sobalar yakılmayacaktır. Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde sobalar ve kaloriferler mümkünse sabah saat 10.00'dan sonra ve akşam saat 16.00'dan önce yakılacaktır" denildi.
Mahalli Çevre Kurulu kararlarına aykırı faaliyetlerin tespit edilmesi halinde Çevre Kanununun ilgili maddelerine göre cezai işlemler uygulanılacağı hatırlatıldı.