HABER

Kayıt dışı ile mücadele için özel birim kuruluyor

İSTANBUL(ANKA) – Türkiye ekonomisinde yaklaşık yüzde 50 paya sahip olduğu tahmin edilen kayıt dışılıkla mücadele için birçok kamu ve sivil toplum kuruluşu arasındaki koordinasyonu sağlayacak "Kayıtlı Ekonomiyi Geliştirme Koordinasyon Başkanlığı" kurulacak.

Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, kayıt dışı ekonomiyle mücadele konusunda birkaç yıldır üzerinde çalıştıkları bir proje olduğunu belirterek, "Bu, Kayıtlı Ekonomiyi Geliştirme Koordinasyon Başkanlığı adı altında, aynı Yatırım Ajansı gibi birçok kamu ve sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyonu sağlayacak bir birim olacak. Bayram öncesi, sayın Başbakan'a bu projeyi anlatan bir sunum yaptık ve güçlü bir siyasi destek aldık" diye konuştu.

YATIRIM AJANSLARINA BENZER BİR YAPI KURULACAK
Uysal, Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) üniversite öğrencilerinin ekonomik ve sosyal araştırma yapmalarını teşvik etmek amacıyla düzenlediği bilimsel inceleme yarışmasının ödül töreninde yaptığı konuşmada, kayıtdışılıkla mücadelede eşgüdüm sağlamak için "Kayıtlı Ekonomiyi Geliştirme Koordinasyon Başkanlığı" adı altında, Yatırım Ajanslarına benzer bir yapı oluşturmayı planladıklarını söyledi. Uysal, bu kurum ile birçok kamu ve sivil toplum kuruluşu arasındaki koordinasyonu sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

"SAĞLIK VE TURİZM KONSEYLERİ DE KURULMALI"
Vergi Konseyi ve benzeri kuruluşların ilk zamanlarda tepki ile karşılanmasına rağmen, zaman içinde değerinin anlaşıldığını ifade eden Uysal, benzer şekilde kalkınma, sağlık ve turizm konseylerinin de oluşturulabileceğini dile getirdi. Konuşmasında Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi ile ilgili yasa tasarısının Meclis gündeminde olduğunu da hatırlatan Uysal, "Bu tasarıda ‘Ar-Ge şirketleri' tanımının çıkarılarak ‘Ar-Ge projeleri' tanımı getiriliyor. Bu konuda TÜBİTAK'ın katkısı oldu. TÜBİTAK, başından beri bu konuda direnç gösterdi" dedi.

GLOBAL AR-GE YATIRIMLARININ TÜRKİYE'YE ÇEKİLMESİ

YASED Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Uysal da kayıt dışı ekonomi konusunun hem yerli hem yabancı sermaye için önemine vurgu yaparak, kayıtdışılığın haksız bir rekabet ve kazanç yaratarak ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini belirtti.

Önümüzdeki yılki yarışma konusunu ise "Türkiye'de Ar-Ge faaliyetlerinin gelişmesinde uluslararası yatırımların önemi" olarak belirlediklerine işaret eden Uysal, "Türkiye'de hem yetişmiş insan gücü hem de eğitilecek insan potansiyeli var. Dünyada Ar-Ge için harcanan miktar 70 milyar dolar civarında. Bu global harcamanın bir miktarının bile Türkiye'ye çekilebilmesi ülke için önemli olacaktır" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler